Τάξεις Γ’ & Δ’

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σχολικές εκδρομές για τα παιδιά της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012, στο Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα.

Στόχος της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης, ήταν η αναπαράσταση του τρύγου μέσα από την οργάνωση αληθινών βιωματικών δραστηριοτήτων, η γνωριμία με την πολιτιστική μας κληρονομιά και η ευαισθητοποίηση ως προς τη συνέχισή της.

Φτάνοντας εκεί, η καταρρακτώδης βροχή μας εμπόδισε να υλοποιήσουμε μέρος των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων αλλά, όπως λέει και ο σοφός λαός μας, «κάθε εμπόδιο για καλό», γιατί επεκταθήκαμε σε δράσεις που αφορούσαν «τον άρτο», από την καλλιέργεια και τη σπορά ως την παραγωγή αλευριού και την παρασκευή κεντημένου ψωμιού.

Έτσι, αμέσως μετά τη θερμή υποδοχή των συντονιστών και του υπεύθυνου κου Π. Κατσίκη, περάσαμε στην παραδοσιακή αίθουσα εκθεμάτων και συλλογών. Αφού δόθηκε χρόνος στα παιδιά να φάνε το δεκατιανό τους, τρεις από τους συντονιστές ανέλαβαν, με την παρουσίασή τους, να μας μεταδώσουν πολλές πληροφορίες – αληθινά πρωτάκουστες για τους περισσότερους.

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε, να αγγίξουμε, να περιεργαστούμε γεωργικά εργαλεία, όπως το αλέτρι, το υνί, τα δρεπάνια αλλά και τα στάχυα και το σιτάρι. Ο πλούσιος διάκοσμος της αίθουσας με εικόνες και σκηνές από τον τρύγο και το όργωμα της γης, μας μετέφερε θαυμαστά πίσω στο χρόνο! Μοναδική εμπειρία ήταν η αναπαράσταση αλέσματος του σιταριού και το γύρισμα του χειροκίνητου μύλου για την παραγωγή αλευριού, από τον καθένα χωριστά.

Από την παραγωγή, περάσαμε στη φάση της παρασκευής και χωριστήκαμε ανά ομάδες σε δύο διαφορετικές αίθουσες. Τ’ αγόρια έπλυναν τα χέρια τους, φόρεσαν τις ποδιές τους και με τη βοήθεια της συντονίστριας, ξεχώρισαν τα υλικά για να φτιάξουν μουστοκούλουρα. Τα κορίτσια επέλεξαν να ασχοληθούν με το ψωμί. Η καθεμία έβαζε τα δυνατά της, για να μορφοποιήσει ένα κομματάκι ζυμαριού σε διάφορα σχήματα που είχε δει από την έκθεση, να το κεντήσει με διάφορα εργαλεία και να το μετατρέψει σε μικρό διακοσμητικό αριστούργημα.

Λίγο πριν φύγουμε, ξεναγηθήκαμε στο τμήμα ιστορικού αρχείου, στο εργαστήρι υφαντικής κι αργαλειού, αποχαιρετήσαμε το παραδοσιακό πατητήρι και αγοράσαμε παραδοσιακά προϊόντα, όλα ντόπιας εξαιρετικής δημιουργίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση