ΚΥΑ 1825/5-5-21 & ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 50209/ ΓΔ4/5-5-21 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αγαπητοί Γονείς/Κηδεμόνες,
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.
Τη Δευτέρα, 10-5-21, θα υποδεχθούμε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο, το Σχολείο, ύστερα από τρεις μήνες. Θα ισχύσουν όλα όσα προβλέπονταν και εφαρμόζονταν για την προστασία από τον COVID-19, καθώς και το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Το Ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά. Εκτός από αυτά θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά
το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον COVID-19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Από την ΚΥΑ και την εγκύκλιο που αναρτούμε στο τέλος έχουμε συγκεντρώσει εννέα σημεία-ερωτήματα με τις απαντήσεις τους για τη διευκόλυνσή σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για απορίες, διευκρινίσεις.
Καλή μας αρχή.
1. Ποιους περιλαμβάνει;
Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους/τις μαθητές/τριες τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2. Πότε διενεργείται; Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται κάθε σχολική εβδομάδα, τουλάχιστον άπαξ, πριν από τη Δευτέρα. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Για την τρέχουσα εβδομάδα, διενεργείται δύο (2) φορές, προ Δευτέρας και Πέμπτης και πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
3. Πώς προμηθεύεται κάποιος το τεστ; Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.
4. Πώς διενεργείται το τεστ; Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων. Για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τριες ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα.
5. Πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα; Οι γονείς / κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριων επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου
είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα.
6. Πώς ελέγχεται το αποτέλεσμα στο Σχολείο; Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον Διευθυντή / Υποδιευθύντρια.
7. Ποια διαδικασία ακολουθείται αν το τεστ είναι θετικό; Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
8. Αν δεν μπορεί κάποιος να εκτυπώσει τη σχολική κάρτα; Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, αυτή, μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και χειρόγραφα από τους γονείς / κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ι που προσαρτάται στην ΚΥΑ.
9. Ποια διαδικασία ακολουθείται αν ο μαθητής/τρια δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα; Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε λαμβάνει απουσία και παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί ανά τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς / κηδεμόνες τον/την παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας.

ΚΥΑ self_test ΜΑΙΟΣ 2021

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.