Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ

Ο Κώστας Φιλιππίδης επισκέφθηκε το Σχολείο και μίλησε στους μαθητές/τριες για τις αξίες του αθλητισμού, αλλά και το αγώνισμα που πρωταγωνιστεί, το επί κοντώ. Ο κορυφαίος μας αθλητής, στο πλαίσιο του μαθήματος «Γνωριμία με έναν πρωταθλητή» που οργάνωσαν οι δασκάλες της Ε΄Τάξης, έδωσε και την ευκαιρία στους μαθητές/τριες να «ανακρίνουν» τον παγκόσμιο πρωταθλητή και να αναλάβουν εκείνοι τον ρόλο του δημοσιογράφου.

Τι σας άρεσε περισσότερο και ασχοληθήκατε με το επί κοντώ;

Όταν ξεκίνησα τον αθλητισμό, έκανα για περίπου δέκα χρόνια ενόργανη γυμναστική, γιατί αρχικά ήμουν κοντούλης, και όταν άρχισα να ψηλώνω δεν ήταν εύκολο να συνεχίσω. Όμως, εγώ ήθελα να κάνω και στίβο και οι προπονητές μού είπαν πως επειδή είμαι ψηλός και είχα κάνει ενόργανη να αρχίσω με το επί κοντώ. Είναι ιδιαίτερο αγώνισμα, γιατί έχεις το κοντάρι, πηδάς ψηλά, είναι εντυπωσιακό, μου άρεσε και έτσι ασχολήθηκα με αυτό το αγώνισμα.

Πώς νιώθετε όταν κερδίζετε σε αγώνες;

Και εσείς όταν κάνετε αγώνες δεν θέλετε να κερδίζετε; Θέλετε να κάνετε κάτι που πρώτα απ’ όλα θα ευχαριστεί εσάς και μετά τους φίλους σας, τους συμμαθητές σας, τους γονείς σας. Αυτό ήταν και ο λόγος που ήθελα και θέλω να κάνω κάτι που μπορώ να κερδίζω και να είμαι καλύτερος από τους υπόλοιπους. Όταν το καταφέρνω είναι μεγάλη χαρά.

Πότε αρχίσατε με τον στίβο;

Τον στίβο τον ξεκίνησα στο τέλος της Β’ Γυμνασίου με αρχές της Γ’ Γυμνασίου.

Με τον αθλητισμό πόσα χρόνια ασχολείστε;

Έχω κλείσει 28 χρόνια, άρχισα όταν ήμουν 4 χρόνων.

Πώς νιώσατε όταν πήρατε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, αλλά περιμένατε στον τελικό την τελευταία προσπάθεια του αντιπάλου σας;

Είχα μεγάλη αγωνία. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Είχα τελειώσει τις προσπάθειές μου και περίμενα πια τι θα κάνει στην τελευταία του προσπάθεια ο αντίπαλός μου. Περίμενα τον Τσέχο Γιάν Κούντλιτσκα και θα κρινόταν το αποτέλεσμα. Αν θα ήμουν πρώτος ή δεύτερος. Εμείς οι αθλητές σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς κάνουμε πολλούς αγώνες μαζί. Είμαστε μια ομάδα 15-20 αθλητών που πηγαίνουμε σε διάφορους αγώνες και προετοιμασίες, είμαστε μια παρέα. Συνήθως ο ένας ενθαρρύνει τον άλλον για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ήθελα να κερδίσω, αλλά νικάει αυτός που είναι καλύτερος τη συγκεκριμένη ημέρα. Είναι αθλητές όλοι υψηλού επιπέδου και αυτό δεν σημαίνει πως αν χάσεις σε έναν αγώνα είσαι κακός αθλητής και την άλλη μέρα που κερδίζεις είσαι ο καλύτερος. Είναι να βρεθείς στην καλή μέρα.

Πώς πρέπει να είναι η διατροφή ενός αθλητή;

Πρέπει να είναι προσεκτική, ως επί το πλείστον συμβουλεύεσαι έναν διατροφολόγο, για να μπορείς να έχεις τις σωστές βάσεις. Η σωστή διατροφή δεν είμαι μόνο για τους αθλητές, είναι για όλο τον κόσμο και ξεκινάει από εσάς. Αυτή τη στιγμή εσείς έρχεστε το πρωί στο σχολείο, ξοδεύετε κάποιες ώρες μαθημάτων, παιχνιδιού, κάποιοι συνεχίζετε κάνοντας ξένες γλώσσες, αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες και συνεπώς είστε σε μια ηλικία που μεγαλώνετε και αναπτύσσεστε και πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας και το τι τρώτε. Όσο πιο καλή είναι η διατροφή σας, τόσο μεγαλώνετε καλύτερα και δεν αρρωσταίνετε εύκολα.

Είναι ωραίο να πηδάς ψηλά με το κοντάρι;

Είναι όμορφο συναίσθημα, είναι και ο λόγος που το κάνει συναρπαστικό. Όχι όμως επειδή κάνω εγώ επί κοντώ είναι το καλύτερο αγώνισμα. Υπάρχουν και άλλα αγωνίσματα και αθλήματα που έχουν τη δική τους αξία και δυσκολία. Αλλά πιστεύω ότι αυτό που έχει το επί κοντώ είναι το στοιχείο του θεάματος, του επικίνδυνου και του εντυπωσιακού.

Είναι δηλαδή, επικίνδυνο αγώνισμα;

Αν κάνεις τα σωστά πράγματα, δεν θα πάθεις ποτέ τίποτα. Είναι όπως βγαίνεις στον δρόμο, αν ακολουθήσεις τον κώδικα κυκλοφορίας δεν θα συμβεί τίποτα. Αν περάσεις πράσινο το φανάρι δεν θα πάθεις κάτι, αν περάσεις με κόκκινο θα κινδυνεύσεις. Έτσι, είναι το επί κοντώ.

Πώς νιώθετε όταν βάζετε έναν στόχο και δεν τον πετυχαίνετε;

Στενοχωριέμαι. Όχι μόνο αυτό, θυμώνω με τον εαυτό μου γιατί έχω φθάσει σε ένα σημείο που ξέρω τι πρέπει να κάνω, αλλά για κάποιο λόγο δεν το κάνω και αυτό με θυμώνει. Αυτό το άσχημο συναίσθημα προσπαθώ στη συνέχεια να το ξεπεράσω και να κάνω το σωστό, για να μη συμβεί την επόμενη φορά.

Τι είναι ο αθλητισμός;

Ο αθλητισμός σού δημιουργεί κάποιες αρχές. Για μένα -και πολλοί άλλοι αθλητές το έχουν πει- -ο αθλητισμός είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Οτιδήποτε συμβεί εκεί, θα συμβεί και αργότερα στη ζωή σου. Ο αθλητισμός διαμορφώνει τις αρχές και το χαρνακτήρα και είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο για μετά.

Πόσο ψηλά έχετε πηδήσει με το κοντάρι;

Το ρεκόρ μου είναι 5,91 μ. και το είχα πετύχει σε αγώνες στο Παρίσι που ονομάζονται «Ντάιαμοντ Λιγκ».

Σας στήριξαν οι γονείς σας σε όλη αυτή την προσπάθεια;

Οι γονείς μου ήταν οι πρώτοι που με στήριξαν σε αυτό το άθλημα, αλλά και γενικά στον αθλητισμό. Όταν είσαι τεσσάρων ετών, δεν κάνεις κάτι μόνος σου φυσικά. Εκείνοι ήταν που με πήγαν στον αθλητισμό και με έσπρωξαν σε αυτόν. Μου έδωσαν, θεωρώ, την καλύτερη κατεύθυνση που μπορεί να έχει ένα παιδί. Όταν έκανα αθλητισμό, δεν σταμάτησα όλα τα υπόλοιπα, όπως και εσείς. Πήγαινα σχολείο, έκανα τις ξένες γλώσσες μου κ.λπ. Υπήρχε και χρόνος που έπαιζα με τους φίλους μου, αλλά είχα βάλει ένα πρόγραμμα. Αν θέλεις να κάνεις κάτι -πιστεύω και αυτό λέω- και το θέλεις πολύ, μπορείς να το καταφέρεις.

Σκεφτήκατε να πείτε ότι εγώ άξιζα το μετάλλιο και όχι ο αντίπαλός σας;

Έχω πει πως άξιζα εγώ το μετάλλιο και όχι ο αντίπαλός μου, με βάση τις δυνατότητές μου, αλλά στον συγκεκριμένο αγώνα δεν ήμουν καλός και ήταν ο αντίπαλός μου. Εγώ φταίω που δεν πήρα το μετάλλιο, δεν φταίει ο συναθλητής μου, ούτε η κακή τύχη. Οτιδήποτε κάνετε, έχει να κάνει με εσάς. Ακόμη και στην επιτυχία, εσείς είστε υπεύθυνοι που πετύχατε. Μπορεί από μέσα σας να λέτε πως είσαστε καλοί σε ένα διαγώνισμα, αλλά δεν πήρατε τον βαθμό που θέλατε και σε αυτό δεν σας φταίει η δασκάλα σας που έβαλε κακό βαθμό, αλλά θεωρώ πως εσείς θα ευθύνεστε που δεν είχατε διαβάσει. Δεν κατηγορούμε τους άλλους και είμαστε εμείς πάντα υπεύθυνοι για τις πράξεις μας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον αθλητισμό;

Η πιο σωστή διέξοδος και να το δείτε και ως χόμπι και ως παιχνίδι (σ.σ.: Ο Κώστας Φιλιππίδης ρώτησε ποιοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και σήκωσαν χέρι όλα τα παιδιά). Άρα καταλαβαίνετε. Αυτό που κάνετε να μην το σταματήσετε και κάποιοι από εσάς θα γίνεται καλοί, κάποιοι πρωταθλητές και κάποιοι μπορεί να σταματήσετε. Ωστόσο, αυτό που κάνετε τώρα είναι ό,τι καλύτερο για τον εαυτό σας και την υγεία σας, για το σώμα σας. Να ξέρετε οτιδήποτε κάνετε σοβαρά, αθλητισμό, διάβασμα, ξένες γλώσσες και άλλες δραστηριότητες, είναι και αυτό πρωταθλητισμός. Έχετε ένα πρόγραμμα και έναν στόχο, όπως για παράδειγμα, να πάρετε έναν καλό βαθμό στο τρίμηνο, ή να προετοιμαστείτε στην Ε’ Δημοτικού για να είστε καλύτεροι στη Στ’ Δημοτικού. Πρωταθλητές είστε και εσείς, μπορεί όχι στον αθλητισμό, αλλά σε άλλα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας. Μη φοβάστε να κάνετε πράγματα, αν έχετε ένα πρόγραμμα, όλα μπορείτε να τα κάνετε. Και αν ήρθα εδώ σήμερα, δεν είναι για να σας πω για τις επιτυχίες μου, αλλά να προσπαθήσω να σας δώσω ένα ερέθισμα για να κάνετε κάποια πράγματα στη ζωή σας. Εγώ, για παράδειγμα, σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά παράλληλα έκανα πρωταθλητισμό. Πήγαινα σε αγώνες, έκανα προπονήσεις, διάβαζα και μετά έκανα και μεταπτυχιακό. Είχα πρόγραμμα και αυτό με βοήθησε και τα έκανα. Σημαντικός όμως παράγοντας ήταν και ο προπονητής μου (σ.σ.: Δημήτρης Κυτέας) που είμαστε σχεδόν είκοσι χρόνια μαζί. Πάντοτε με συμβούλευε και όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο του είχα πει: «Α, ωραία, τώρα που πέρασα στο Πανεπιστήμιο, θα κάνω προπονήσεις και θα δούμε με τις σπουδές». Μου είχε πει πως αν δεν διαβάζω και απλώς το παρακολουθώ να μην ξανάρθω για προπόνηση στο στάδιο. Φυσικά μου το είπε για καλό και για να μου δείξει πως όλα μπορώ να τα προλάβω, αλλά προέχουν τα μαθήματα. Γι’ αυτό και εσείς βάλτε προτεραιότητες για το δικό σας το μέλλον, τη δική σας τη ζωή.
Σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και το μεταπτυχιακό ήταν στη διαφήμιση και στη λειτουργία του μάρκετινγκ. Τώρα εργάζομαι στην Περιφέρεια Αττικής, ασχολούμαι με τον αθλητισμό, τους αγώνες, τα γυμναστήρια.

Ποιος είναι ο φετινός σας στόχος;

Έχω ξεκινήσει την προετοιμασία μου και ξεπέρασα ένα πρόβλημα τραυματισμού που με ταλαιπώρησε το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στο Μπέρμιγχαμ. Αν πάνε όλα καλά, θα αρχίσω τους αγώνες μου από το «Ντάιαμοντ Λιγκ» στη Σαγκάη στις 12 Μάη και είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια. Ο μεγάλος στόχος είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο.

Το βιογραφικό του

ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 26 Νοεμβρίου 1986
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Αθήνα
ΑΓΩΝΙΣΜΑ: Επί κοντώ
ΥΨΟΣ: 1.87 μέτρα
ΒΑΡΟΣ: 70 κιλά
ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΓΣ Βόλου, Πανελλήνιος ΓΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Δημήτρης Κυτέας
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 2018: 7ος Παγκόσμιο κλειστού
2017: 2ος Ευρωπαϊκό κλειστού
2016: 7ος Ολυμπιακοί Αγώνες
7ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
7ος Παγκόσμιο κλειστού
2015: 5ος Ευρωπαϊκό κλειστού
2ος «Ντάιαμοντ Λιγκ»
2014: 1ος Παγκόσμιο κλειστού
2ος «Ντάιαμοντ Λιγκ»
7ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
2013: 4ος Ευρωπαϊκό κλειστού
10ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
2012: 6ος Ολυμπιακοί Αγώνες
5ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
7ος Παγκόσμιο κλειστού
2011: 6ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
5ος Ευρωπαϊκό κλειστού
2010: 4ος Παγκόσμιο κλειστού
4ος Σούπερ Λίγκα
2009: 9ος Πανεπιστημιάδα
6ος Τελικός «ΙΑΑΦ Γκραν Πρι»
4ος Σούπερ Λίγκα
2005: 1ος Μεσογειακοί Αγώνες
2ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε/Ν
2ος Παγκόσμιοι Φοιτητικοί
2004: 4ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν
2003: 4ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Π/Κ
3ος Ολυμπιακές Ημέρες
2002: 4ος Παγκόσμια Γυμνασιάδα
ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΕΚΟΡ: 5,91 μέτρα από τις 4 Ιουλίου του 2015 στο «Ντάιαμοντ Λιγκ» στο Παρίσι
(i) 5.85μ. από τις 8 Φεβρουαρίου του 2018 στο διεθνές μίτινγκ στη Μαδρίτη

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.