ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Ημέρα της μητέρας 2018: Από το 1850 στη Γιορτή της μητέρας 2018
Η ιστορία πίσω από τη Γιορτή της μητέρας 2018 ξεκινά το 1850.
«Ο Θεός έφτιαξε τις μανάδες, γιατί δεν μπορούσε να είναι παντού», λέει μία παροιμία που ορίζει τη μητέρα με τον πιο όμορφο τρόπο. Κάθε μέρα πρέπει να τιμάει όλος ο κόσμος τις μητέρες, επίσημα όμως η ημέρα της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η πρώτη αναφορά για τη γιορτή της μητέρας στην Αρχαία Ελλάδα.
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την

αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης. Γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.
Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών»… Φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Από την ημέρα της μητέρας το 1850 στη γιορτή της μητέρας 2018
Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850. Τότε, με διοργανώτρια την μητέρα της Anna, μια εθελοντική ομάδα γυναικών από τη δυτική Βιρτζίνια πρωτοστατούσε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής, την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης του γάλακτος, σύμφωνα με την ιστορικό του Wesleyan College, Katharine Antolini. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου (1861- 1865).
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ “Φιλίας”. Εκεί, πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών. Με στόχο ακριβώς έναν ενεργό πολιτικό ρόλο από την πλευρά των γυναικών, πέρα από τη μητέρα της Anna που είχε συνθέσει “Ύμνο μάχης για τη Δημοκρατία”. Ακόμη, είχε συντάξει τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε κυρίως, από την κόρη της, Anna.
Η ίδια οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας το 1908 καθώς είχε επηρεαστεί έντονα από τον θάνατο της μητέρας της το 1905. Στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στον τόπο όπου είχε γεννηθεί η Jarvis, στο Grafton της δυτικής Βιρτζίνια.
To 1914 o πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Ας τιμήσουμε τις γυναίκες που ήταν δίπλα μας σε κάθε βήμα, σε κάθε ευτυχία ή στενοχώρια με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας 2018.

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.