Γιατί το παιδί μου πεινάει όλη την ώρα;

Το θέμα της όρεξης των παιδιών, έχει απασχολήσει όλες τις μαμάδες. Είτε θετικά είτε αρνητικά. Υπάρχουν τα παιδιά που τρώνε τα πάντα, εκείνα που είναι πολύ δύσκολα στο φαγητό, κάποια που έχουν μια «υγιή» όρεξη και άλλα που έχουν πάντα μια ακόρεστη πείνα. Γιατί όμως κάποια παιδιά πεινούν συνεχώς και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να «τιθασεύσουν» την πείνα τους; Η διάσημη διαιτολόγος Maryann Tomovich Jacobsen, μας δίνει 6 λόγους, που κάποια παιδιά… πεινούν συνέχεια. Και κάποιοι λόγοι από αυτούς πραγματικά θα σας εκπλήξουν!

1. Πεινάνε γιατί έχουν συνδέσει το φαγητό με κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις
Η σύνδεση μιας κατάστασης με μία άλλη είναι πολύ συνηθισμένη στα παιδιά. Αν, για παράδειγμα, κάθε φορά που

ένα παιδί είναι αναστατωμένο ή κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και ισχυρίζεται ότι είναι πεινασμένο, είναι πιθανό να μάθει να τρώει για άλλους λόγους εκτός από την πείνα.
Πώς θα το διορθώσετε: Καλό θα ήταν, οι γονείς να ρυθμίζουν τα γεύματα του παιδιού τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα καλύτερα θα ήταν, το παιδί να τρώει μαζί με την οικογένεια (αν αυτό είναι εφικτό) και σε συγκεκριμένο ωράριο. Αυτή η διατροφική ρουτίνα θα το βοηθήσει πολύ στο να ελέγχει την πείνα του.

2. Πεινάνε γιατί νιώθουν«στερημένα»
Οι γονείς των υπέρβαρων παιδιών, τείνουν να περιορίζουν την ποσότητα τροφής τους. Ακόμη και κάποιοι γονείς με φυσιολογικό βάρος, περιορίζουν την πρόσληψη τροφής των παιδιών τους φοβούμενοι ότι μπορεί να παχύνουν. Τέτοιοι περιορισμοί στη διατροφή συχνά προκαλούν εμμονή για τροφή στα παιδιά, μια που δε είναι ποτέ ικανοποιημένα και πάντα θέλουν να τρώνε περισσότερο.
Πώς θα το διορθώσετε: Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι είναι «διαιτολόγοι» και ακολουθούν μεθόδους όπως η μείωση του λίπους στο γεύμα των παιδιών τους, πιστεύοντας ότι θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν μια λεπτή φιγούρα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι και το λίπος είναι απαραίτητο. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί σας, να έχει μια ισορροπημένη διατροφή με όλους τους σημαντικούς τύπους θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, μέταλλα και βιταμίνες.

3. Πεινάνε γιατί τα γεύματα τους δεν τα χορταίνουν
Μια μαμά ήρθε κάποτε σε εμένα πολύ ανήσυχη, γιατί το παιδί της πεινούσε συνέχεια. Μόλις μου είπε τι τρώει, αμέσως ήξερα ότι χρειαζόταν περισσότερο λίπος. Ήταν πολύ επικεντρωμένη σε υγιεινά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά , αλλά από τη διατροφή του έλειπε η πρωτεΐνη και το λίπος, λέει η διαιτολόγος Maryann Tomovich Jacobsen
Πώς θα το διορθώσετε: Μια ποικιλία ομάδων τροφίμων με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ικανοποιήσετε την όρεξη του παιδιού σας. Ένα γεμάτο πιάτο με άπαχη πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά εξαφανίζει την πείνα. Οι πρωτεΐνη προκαλεί αίσθημα πληρότητας και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη. Συνίσταται η λήψη τουλάχιστον 46 γραμμαρίων πρωτεΐνης κάθε ημέρα, με το γιαούρτι, τα αβγά και τα δημητριακά ολικής άλεσης να αποτελούν μερικές από τις καλύτερες πηγές.

4. Πεινάνε, γιατί η προσοχή τους κατά τη διάρκεια του γεύματος, είναι στραμμένη αλλού
Τα παιδιά, συνήθως, γνωρίζουν πόσο φαγητό καταναλώνουν. Ωστόσο, αν παρακολουθούν την αγαπημένη τους τηλεοπτική εκπομπή, ή χαζεύουν στον υπολογιστή, μπορεί να χάσουν την εστίασή τους στο φαγητό και να τρώνε λιγότερο από ό, τι χρειάζονται. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής εκπομπής, μπορεί να αισθάνονται πάλι πεινασμένα.
Πώς θα το διορθώσετε: Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να κλείσετε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Η ενδυνάμωση μιας αίσθησης πειθαρχίας κατά τη διάρκεια των γευμάτων θα βοηθήσει πολύ το παιδί να κοντρολάρει την πείνα του.

5. Πεινάνε γιατί…αναπτύσσονται

Τα παιδιά μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανάπτυξης τους, είναι φυσιολογικό να τρώνε περισσότερο, ή να τρώνε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα.
Τι να κάνετε γι΄αυτό: Τίποτα! Απλώς να χαίρεστε και να το αφήνετε να τρώει. Απλά βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα έχει υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, αντί για πρόχειρο φαγητό.

6. Πεινάνε γιατί νιώθουν κάποιο ψυχολογικό κενό

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν με σαφήνεια τα συναισθήματά τους, οπότε και συχνά χρησιμοποιούν τη λέξη «πείνα» για να μεταδώσουν συναισθήματα όπως η θλίψη, η πλήξη, ο φόβος. Το παιδί που δεν παίζει, δεν βλέπει κόσμο, δεν κοινωνικοποιείται, δεν περνά χρόνο με τους γονείς του, θα βρει καταφύγιο σε γλυκά και άλλα ανθυγιεινά εδέσματα.
Πώς θα το διορθώσετε: Εάν παρατηρήσετε τέτοια συμπεριφορά στο παιδί σας, μιλήστε του, για να μάθετε πώς αισθάνεται. Ρωτήστε το, αν θα ήθελε να παίξει μαζί σας ή να βγει στον κήπο για λίγο. Αν ξεχάσει την πείνα του και δεχτεί την προσφορά σας, τότε προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή σας. Αλλά, αν προτιμά να καθίσει στο σπίτι και να έχει κάτι να φάει, τότε είναι πραγματικά πεινασμένο.

Ελένη Χαδιαράκου
imommy.gr

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.