Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση των αντιβιοτικών

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των αντιβιοτικών και τα στοιχεία τα οποία δυστυχώς αναδεικνύουν την Ελλάδα ως χώρα με εξαιρετικά μεγάλη χρήση αντιβιοτικών, γεγονός που βοηθά στην μη καταπολέμηση πιθανών λοιμώξεων καθώς η υπερβολική τους χρήση έχει μειώσει τις αντιστάσεις του ο οργανισμού, ο κος Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μας ενημερώνει για το τι πρέπει να προσέχει κάποιος όταν κάνει χρήση αντιβιοτικών.
Όπως μας λέει, όταν έχουμε βήχα ή πονόλαιμο το καλύτερο που θα κάνουνε είναι να τα αφήσουμε να κάνουν «τον κύκλο τους» και όχι να πάρουμε αμέσως αντιβίωση καθώς και τα δύο δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη.
Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί είτε μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά προϊόντα σε μορφή παστίλιας που περιέχουν αντιμικροβιακά και αντισηπτικά συστατικά ή αν υπάρχει φλεγμονή ένα αντιφλεγμονώδες πάλι σε παστίλια για να καταπραΰνει τον λαιμό.
Πότε και γιατί λαμβάνουμε αντιβίωση:
Καταρχήν το αντιβιοτικό είναι φάρμακο και συνταγογραφείται από τον γιατρό που έχει εξετάσει τον ασθενή
Πολλές ιώσεις του χειμώνα μπορούν να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, αλλά μπορεί να μην απαιτούν την ίδια μεταχείριση. Εάν σας είχε συνταγογραφηθεί με άριστα αποτελέσματα, ένα αντιβιοτικό για μια προηγούμενη ίωση, είναι λογικό να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο αντιβιοτικό, εάν έχετε παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, μόνο ο γιατρός που σας εξέτασε μπορεί να διαγνώσει εάν και σ’ αυτή την περίπτωση, χρειάζεται αντιβίωση ή όχι και ποιά.
• Ποτέ μην κάνετε λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συμβουλή ή συνταγή
• Ποτέ μην αποθηκεύετε τα αντιβιοτικά για μεταγενέστερη χρήση
• Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά που έχουν απομείνει από προηγούμενες θεραπείες
• Ποτέ μην μοιράζεστε αντιβιοτικά, που έχουν απομείνει, με άλλους ανθρώπους.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα και δεν μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια
• Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν σαν παυσίπονα και δεν μπορούν να ανακουφίσουν από πονοκεφάλους, πόνους ή πυρετό.
• Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των βακτηριακών λοιμώξεων και δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη. Έως και το 80% των λοιμώξεων, που επηρεάζουν τη μύτη, τα αυτιά, το λαιμό και τους πνεύμονες είναι ιικής προέλευσης, και για τον λόγο αυτό , η λήψη αντιβιοτικών δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως κατά του κρυολογήματος, της γρίπης και των ιώσεων δεν θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα, και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες
Η λήψη αντιβιοτικών για ένα κρυολόγημα , γρίπη ή ίωση δεν έχει κανένα όφελος για εσάς: τα αντιβιοτικά απλά δεν λειτουργούν κατά των ιογενών λοιμώξεων Επιπλέον, τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν αρκετές δυσάρεστες παρενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία ή δερματικά εξανθήματα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επιπλέον, συμβουλευτείτε τον γιατρό έγκαιρα:
• αν είστε άνω των 65 ετών
• αν έχετε άσθμα ή διαβήτη
• εάν έχετε πνευμονοπάθεια (π.χ. χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)
• αν έχετε καρδιακά προβλήματα (π.χ. προηγούμενη καρδιακή προσβολή, στηθάγχη, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια)
• αν έχετε ένα ιατρικό πρόβλημα, όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστέλλεται ή
• εάν παίρνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. στεροειδή, χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, ή φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν τις λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα)
Πάρτε το χρόνο σας για να αναρρώσετε
Το να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στις καθημερινές σας υποχρεώσεις ενώ είστε άρρωστος μπορεί να είναι μια πηγή άγχους, ειδικά αν αντιμετωπίζετε ορισμένα συμπτώματα για πρώτη φορά. Το να βρείτε την κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθείτε το γιατρό μπορεί να είναι δύσκολο, δαπανηρό και χρονοβόρο. Γνωρίζοντας πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα την ασθένειά σας. Μάθετε πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας χωρίς αντιβιοτικά.
Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας: Φάρμακα ή σκευάσματα που δεν είναι αντιβιοτικά ή δεν περιέχουν αντιβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας
Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει Μη-Συνταγογραφούμενα Φάρμακα για να ανακουφίσει τα συμπτώματα σας.
Επίσης θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, αν παίρνετε φάρμακα για κάποια άλλη ασθένεια.
• Τα αναλγητικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πόνο και πυρετό
• Τα προϊόντα σε μορφή παστίλιας που περιέχουν αντιμικροβιακά και αντισηπτικά συστατικά ή αν υπάρχει φλεγμονή ένα αντιφλεγμονώδες πάλι σε θα σας βοηθήσουν να καταπίνετε πιο εύκολα.
• Τα βλεννολυτικά διαλύουν αποτελεσματικά τις βλένες και τις εκκρίσεις των αεραγωγών σας.
• Τα ρινικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά θα σας βοηθήσουν να αναπνέετε πιο άνετα.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι πίνοντας άφθονα υγρά και μένοντας λίγες μέρες στο κρεβάτι η ανάρρωση σας θα είναι πιο γρήγορη καθώς αποφεύγεται την καταπόνηση του οργανισμού σας αλλά και την επαφή με άλλους φορείς μιρκοβίων.
ΥΓΕΙΑΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.