Ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή

Είναι γεγονός! Ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αποτελείται από 17.425.170 ψηφία και τα εύσημα ανήκουν στον Κρίς Κούπερ, μαθηματικό του Πανεπιστημίου Κεντρικού Μιζούρι. Ο προηγούμενος γνωστός πρώτος αριθμός είχε ανακαλυφθεί το 2008 και ήταν μία ακολουθία από 12.978.189 ψηφία. Αναλογιστείτε λοιπόν τι σημαίνει 17.425.170 ψηφία!

Μέχρι στιγμής δεν είχε αναπτυχθεί μια μέθοδος που να υποδεικνύει με εύκολο τρόπο τους αριθμούς αυτούς (αριθμοί που διαιρούνται μόνο με τον εαυτό τους και τη μονάδα). Πριν από μερικά χρόνια δημιουργήθηκε το πρόγραμμα GIMPS στο οποίο χιλιάδες εθελοντές προσφέρουν την ισχύ των υπολογιστών τους δημιουργώντας ένα πανίσχυρο δίκτυο που ασχολείται αποκλειστικά με τον υπολογισμό πρώτων αριθμών.
Ο Κρίς Κούπερ, μέλος του GIMPS έχει ανακαλύψει και στο παρελθόν πρώτους αριθμούς. Αυτή τη φορά όμως έσπασε κυριολεκτικά τα κοντέρ αφού ο 257,885,161 − 1 είναι ένα «τέρας» 17.425.170 ψηφίων. Αξίζει να τονίσουμε ότι για την πρώτη επαλήθευση του αριθμού που ανακάλυψε ο Κούπερ χρησιμοποιήθηκε ο υπολογιστής ενός πανεπιστημίου που χρειάστηκε 39 μέρες για ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων!

Ο αριθμός του Κούπερ ανήκει σε μια ειδική κατηγορία των πρώτων αριθμών, τους αριθμούς Μερσέν (Mersenne prime). Είναι οι πρώτοι αριθμοί που έχουν τη μορφή 2n − 1, όπου ο p είναι πρώτος αριθμός, Η οργάνωση Electronic Frontier Foundation έχει θεσπίσει δύο σημαντικά χρηματικά βραβεία (150.000 και 250.000 δολαρίων) για την ανακάλυψη των πρώτων αριθμών με πάνω από 100 εκατομμύρια ψηφία και πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψηφία αντίστοιχα. Ένα έπαθλο που αξίζει να προσπαθήσεις!

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.