Παιδικές αναμνήσεις έως 7 ετών

κατάλογος

Μετά αρχίζουν να σβήνουν, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές

Οι παιδικές αναμνήσεις αρχίζουν να ξεφτίζουν και να σβήνουν ολοκληρωτικά από την ηλικία των 7 ετών, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους ο ρυθμός με τον οποίο αυτές οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας παύουν να υπάρχουν αυξάνεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα των ετών. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν ερευνητές του κολεγίου Εμορι στην Ατλάντα μελετώντας 83 παιδιά και παρακολουθώντας την εξέλιξή τους επί μία 6ετία.

Οπως αναφέρουν στο πόρισμά τους το οποίο δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Memory, τα περισσότερα παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία των τριών ετών μπορούν να θυμηθούν πολλά από τα πράγματα που τους συνέβησαν κατά το προηγούμενο έτος και όπως αποδεικνύεται μπορούν να διατηρήσουν αυτές τις αναμνήσεις μέχρι να φτάσουν σε ηλικία 5 ή ακόμα και 6 ετών (κατά ποσοστό 63% έως 72%). Εδώ, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και από τα επτά χρόνια και μετά οι παιδικές μνήμες αρχίζουν να σβήνουν και εγκαθίσταται σιγά αλλά σταθερά η λεγόμενη «παιδική αμνησία». Οταν τα παιδιά γίνουν οκτώ ή εννιά χρονών έχουν διατηρήσει στη μνήμη τους μόνο το 35% των πρώτων παιδικών τους αναμνήσεων.

Το βασικό ερώτημα των επιστημόνων είναι γιατί σβήνουν οι παιδικές αναμνήσεις όσο περνούν τα χρόνια. Βασική αιτία, υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι ότι μεταβάλλεται ο τρόπος σχηματισμού των αναμνήσεων στον εγκέφαλο που ωριμάζει. Τα μικρά παιδιά, παραδείγματος χάρη, δεν έχουν αίσθηση του χώρου ή του χρόνου των αναμνήσεών τους, μπορεί να θυμούνται κάποιο γεγονός χωρίς να προσδιορίζουν πότε και πού συνέβη αυτό. Καθώς μεγαλώνουν, σχηματίζουν μνήμες με περισσότερο αυτοβιογραφικό περιεχόμενο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά σβήνουν τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ξεχνάνε με μεγαλύτερη ταχύτητα και είναι ελάχιστες οι παιδικές τους αναμνήσεις που επιβιώνουν μέχρι τον ενήλικο βίο τους. Αν, όμως, κάποια ανάμνηση διατηρηθεί μέχρι το δέκατο έτος κατά πάσα πιθανότητα, διατηρείται για ολόκληρη τη ζωή τους.

kathimerini.gr

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.