Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Ελκυστικός, αλλά επικίνδυνος κόσμος!

Περιμένουν με αγωνία τη στιγμή που θα ανοίξουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα αρχίσουν να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Δεν ενδιαφέρονται για άλλες δραστηριότητες, απομονώνονται από τους συμμαθητές τους και αφήνουν τα βιβλία στην άκρη. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζουν οι νέοι που πάσχουν από μια διαταραχή που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους και δεν είναι άλλη από τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι η συστηματική και παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει εθισμό στα παιδιά που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη ηλικία. Οπως δηλώνει στον «ΑτΚ» η δρ Μυρσίνη Κωστοπούλου, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτήν την εξάρτηση είναι τα αγόρια ηλικίας 8 έως 18 ετών, ενώ ο κίνδυνος χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων ελληνικών σπιτιών, αφού ο «δεσμός» των νέων παιδιών με την τεχνολογία έχει γίνει πολύ ισχυρός.

Το 2012 δεν υπάρχει πλέον η εικόνα των παιδιών που παίζουν σε αλάνες. Σήμερα κυριαρχεί η εικόνα των νέων με τα κουρασμένα μάτια που είναι για ατελείωτες ώρες κολλημένα μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Για να μη «χαθούν» τα παιδιά στο νέο, ελκυστικό, ψηφιακό κόσμο και θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία τους, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αξιολογήσουν έγκαιρα τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την δρα Κωστοπούλου, τα συνηθισμένα συμπτώματα της εξάρτησης είναι η κατανάλωση σταδιακά περισσότερου χρόνου στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες και η αγωνιώδης προσμονή της επόμενης στιγμής που θα ασχοληθούν με αυτά. Επίσης, η ανάγκη που νιώθουν τα παιδιά για περισσότερο χρόνο χρήσης, η απομάκρυνση από τους φίλους, η σταδιακή μείωση του κινήτρου των παιδιών για το σχολικό διάβασμα και η σοβαρή πτώση της σχολικής τους επίδοσης.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός όταν τα παιδιά που μειώνουν ή διακόπτουν τη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, παρουσιάζουν τρέμουλο, άγχος, ανησυχία, αϋπνία, εφιάλτες, ακόμη και εμμονές ή φαντασιώσεις με θέματα και ρόλους που διαδραματίζονται στην πλοκή ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Αν οι γονείς παρατηρήσουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν πρέπει απλά να… κλείσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να απαγορεύσουν στα παιδιά τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύμφωνα με τη δρα Κωστοπούλου, η λύση δεν είναι η απαγόρευση, καθώς το απαγορευμένο εύκολα μετατρέπεται σε γοητευτικό αντικείμενο και μαγνητίζει την περιέργεια των παιδιών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει πρώτα απ’ όλα να ενημερωθούν οι ίδιοι για τα παιχνίδια αυτά, να επιβλέπουν τα παιδιά τους κατά την επιλογή των παιχνιδιών και να θέτουν όρια στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός να είναι «κοντά» στα παιδιά τους όταν παίζουν, λειτουργώντας ως φίλτρο και να συζητούν μαζί τους το περιεχόμενο των παιχνιδιών.

Παράλληλα, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν το ελεύθερο, δημιουργικό παιχνίδι μαζί με άλλους συνομηλίκους και να ωθήσουν τα παιδιά σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως τέχνη και διάβασμα που θα ελαχιστοποιήσουν την επιρροή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σε περίπτωση, πάντως, που διαπιστώσουν ότι παρά τις προσπάθειές τους δυσκολεύονται να διαχειριστούν το πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών και το παιδί τους παρουσιάζει κάποια συναισθηματικά προβλήματα, καλό είναι να απευθυνθούν για βοήθεια σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Αύξηση επιθετικής συμπεριφοράς

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια που επιλέγουν τα νέα παιδιά περιέχουν αιματηρές μάχες, μαζικές καταστροφές και σκοτωμούς, ενώ η αλόγιστη χρήση βίας επιβραβεύεται με πόντους! Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιχνίδια αυτά έχουν ισχυρή επίδραση στην επιθετικότητα των παιδιών, καθώς τους γεννούν επιθετικές σκέψεις, επιθετικά συναισθήματα και επιθετικές συμπεριφορές.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν μάλιστα πως όπως το κάπνισμα στην παιδική ηλικία και την εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες στην ενήλικη ζωή, έτσι και τα παιχνίδια βίας αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης βίαιης συμπεριφοράς μετέπειτα. Εχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που παίζουν ακόμη και δέκα λεπτά την ημέρα παιχνίδια με βίαιο περιεχόμενο είναι πιο εχθρικά και μπλέκουν σε καβγάδες πιο συχνά σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Πώς εξηγείται αυτό; Οι ψυχολόγοι το αποδίδουν στην απευαισθητοποίηση στις εικόνες βίας που προκαλούν τα συγκεκριμένα παιχνίδια, δηλαδή στη σταδιακή μείωση ή εξάλειψη των γνωστικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών αντιδράσεων σ’ ένα βίαιο ερέθισμα ως αποτέλεσμα της συχνής έκθεσης σ’ αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αποτέλεσμα της απευαισθητοποίησης είναι η έλλειψη αντίδρασης στη βία, η μη προσπάθεια παρέμβασης για να σταματήσει, καθώς και η διάπραξη μιας βίαιης πράξης με λιγότερη αντίσταση…
Είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα διαβάσματα των παιδιών ή μήπως ελλοχεύουν πραγματικούς κινδύνους; Τα συμπεράσματα δικά σας…
πηγή:agelioforos.gr

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.