Πόσο διαβάζουμε στην εποχή της κρίσης;


Οι μισοί Έλληνες δεν αγοράζουν βιβλία αλλά ο κλάδος, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, αντέχει.

Το βιβλίο αυτή την εποχή της κρίσης έχει οπωσδήποτε επηρεαστεί αλλά ακόμη αντέχει. «Η πτώση του τζίρου είναι υπαρκτή αλλά αισθητά μικρότερη από άλλους κλάδους που ουσιαστικά καταρρέουν» λέει ο Β. Βασιλείου, εμπορικός διευθυντής βιβλίου της αλυσίδας καταστημάτων Public. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι ως δώρο είναι πιο προσιτό στην τιμή και στο γεγονός ότι η κρίση αλλάζει την καταναλωτική μας συμπεριφορά εξηγεί. Και προσθέτει ότι στα συγκεκριμένα καταστήματα οι πωλήσεις βιβλίων κατέχουν πλέον το 25% του συνολικού τζίρου. «Η μέση απόδειξη ανά πελάτη έχει μειωθεί αλλά ο αριθμός των πελατών έχει αυξηθεί» λέει και η διευθύντρια επικοινωνίας των καταστημάτων Α. Τροκούδη.
Γενικότερα, όμως, τα πράγματα δεν είναι αναγκαστικά ευοίωνα για την ανάγνωση: το 35% του ενήλικου αστικού πληθυσμού της Ελλάδας δεν αγοράζει βιβλίο ποτέ. Αλλο ένα 13% αγοράζει σπάνια, δηλαδή λιγότερο από ένα τον χρόνο. Το υπόλοιπο 52% που αγοράζει βιβλία χωρίζεται σε ένα 15% που αγοράζει συχνά (τουλάχιστον ένα ανά τρίμηνο) και ένα 37% που αγοράζει μόλις ένα κάθε 6-12 μήνες.
Αν πάλι ενώσουμε τις δύο αναγνωστικές κατηγορίες βλέπουμε ότι ο μέσος αγοραστής αγοράζει 4 βιβλία τον χρόνο. Αυτό καταδεικνύει νέα πανελλαδική έρευνα για το βιβλίο που πραγματοποίησε η εταιρεία qed για λογαριασμό των Public.

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.