Σενάρια καταστροφής της Γης στο Ευγενίδειο


Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Ενα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον Ηλιο. Για μέρες, για εβδομάδες, σκοτάδι επικρατεί. Τι έχει συμβεί; Ενας μεγάλος μετεωρίτης έπεσε στη Γη. Τα πάντα άλλαξαν. Η χρονομηχανή δείχνει 2262 μ.Χ. Τι άλλο συμβαίνει τριγύρω; Πυρκαγιές καίνε τα δάση σε ακτίνα 11.500 χλμ. Πώς επηρεάζεται κλιματικά ο πλανήτης; Πώς επηρεάζονται οι μορφές ζωής; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το νέο τμήμα της Διαδραστικής Εκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση σε διάφορα σενάρια καταστροφής; Τι πιστεύουν οι ίδιοι οι επιστήμονες; Η πρόσφατη, φονική επιδρομή του τυφώνα «Σάντι» στις ΗΠΑ και στην Κούβα, αλλά και η θρυλούμενη ελέω προφητείας των Μάγια συντέλεια του κόσμου τον ερχόμενο Δεκέμβριο καθιστούν ακόμη πιο επίκαιρο το κομμάτι της έκθεσης που διαρκεί έως και τις 16 Δεκεμβρίου.

Στο κτίριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 13.30, θα πραγματοποιείται επίδειξη πειραμάτων (9 ετών και άνω), «ώστε να κατανοήσουν τα ηλικίας άνω των 9 ετών παιδιά, αλλά και οι ενήλικες τι θα σήμαινε για τη Γη η πτώση ενός μετεωρίτη, για παράδειγμα. Θα εξηγήσουμε πότε μια πτώση μετεωρίτη θα προκαλούσε καταστροφή», εξηγεί η υπεύθυνη της Διαδραστικής Εκθεσης, κ. Λήδα Αρνέλλου.

Αυτό το τμήμα της έκθεσης ξεκινάει με την παραπάνω περιγραφή. Στο υποθετικό αυτό σενάριο, οι επιζήσαντες θα αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα. «Θα εξηγήσουμε την κλιματική επίδραση που θα είχε η πτώση ενός μετεωρίτη, τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα φυτά και τα δέντρα στο περιβάλλον. Ετσι θα κατανοήσουν τα παιδιά τον ρόλο του οξυγόνου, αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα στους ζωντανούς οργανισμούς. Kατόπιν θα μεταφερθούμε στο παρόν για να εξηγήσουμε πώς και οι ανθρώπινες ενέργειες έχουν επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή», οι οποίες μερικές φορές δεν απέχουν και πολύ από εκείνες της πτώσης μετεωρίτη.

Στο ταξίδι της επιστήμης σε σχέση με σενάρια καταστροφής του πλανήτη σειρά έχει το θέμα της εξάντλησης των φυσικών πόρων, που με τη σειρά τoυ θα οδηγήσει στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη. H έννοια της ανακύκλωσης γίνεται οικεία στους μικρούς επισκέπτες, που θα μπορούν να φτιάξουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί, μέσα από διάφορα στάδια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουν πώς αυτό επαναχρησιμοποιείται, ώστε να μην αποψιλώνονται περαιτέρω τα δάση. Το σχετικό εργαστήριο ανακύκλωσης που προορίζεται για παιδιά 8 ετών και άνω θα πραγματοποιείται στις 15.00. Εκεί, «σκοπός είναι να κατανοήσουν τις έννοιες της βιωσιμότητας και τον κίνδυνο από την εξάντληση των φυσικών πόρων» συνεχίζει η κ. Αρνέλλου. Μικροί και μεγάλοι αφού παραλάβουν στα χέρια τους το ανακυκλωμένο χαρτί που μόνοι τους έφτιαξαν στα διάφορα στάδια αυτού του μίνι «εργοστασίου» – εργαστηρίου θα μπορούν να συνεχίσουν στο επόμενο τμήμα της έκθεσης.

Αρχαίες προφητείες
Στις 17.30 θα γίνεται διαδραστική αφήγηση για τις αρχαίες προφητείες περί συντέλειας (απευθύνονται σε παιδιά 12 ετών και άνω) από τους αρχαίους Σκανδιναβούς και τον Νοστράδαμο, αλλά και την περίφημη προφητεία των Μάγια περί συντέλειας του κόσμου που υποτίθεται ότι συμπίπτει με τις 21/12/2012. «Θα μιλήσουμε για την καταστροφή της Πομπηίας το 79 μ.Χ., αλλά και την έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη το 1613 π.Χ.». Μπορεί ορισμένες προφητείες να δημιουργούν δέος και φόβο, όμως είναι ίσως σκόπιμο να αναζητηθούν οι δυσοίωνες, σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη, προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη.

Παράλληλα, θα συζητηθούν σύγχρονα σενάρια καταστροφής, όπως μιας πυρηνικής. Είναι ακόμη πρόσφατη η περίπτωση του μεγέθους 9 Ρίχτερ σεισμού στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011 και οι εκρήξεις στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα. Τέλος, η εξέλιξη της τεχνολογίας από τη μηχανή του Ηρωνα μέχρι τα ταξίδια στο Διάστημα, η εξερεύνηση του Διαστήματος και η ζωή σε άλλους πλανήτες πέραν της Γης περιλαμβάνονται στις θεματικές ενότητες της έκθεσης από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

πηγή:kathimerini.gr

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.