Ενα «γενναίο» πρωινό, κλειδί για καλή υγεία


The Guardian

Τα δύο τρίτα των πολιτών των ανεπτυγμένων κρατών δεν τρώνε πρωινό, παρά την εμμονή των διατροφολόγων για τη σπουδαιότητά του. Το πρωί, λένε, ας τρώμε σαν βασιλιάδες, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε θερμίδες στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Πλήθος μελετών διασυνδέει την κατανάλωση πλούσιου πρωινού με τη μείωση κινδύνου για παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Κι όσοι θέλουν να αποκτήσουν καλλίγραμμο σώμα, πρέπει να γνωρίζουν ότι παρότι όταν κανείς βρίσκεται σε δίαιτα φαντάζει πολύ εύκολο να μη φάει τίποτα για πρωινό, η κακή του συνήθεια μάλλον θα του προσθέσει κιλά. Πρόσφατα ερευνητική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου αναζήτησε να μάθει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο 21 υγιών ανθρώπων όταν κοιτάζουν εικόνες με νόστιμα εδέσματα, όπως σοκολάτα, πίτσα και σαλάτα.

Στη συνέχεια συνέκριναν πόσο ελκυστικά ήταν τα τρόφιμα για τους εθελοντές, αλλά και πόσο μεγάλο ήταν το γεύμα που κατανάλωσαν μετά την πρώτη φάση του πειράματος δύο διαφορετικές ημέρες, όταν δεν είχαν καταναλώσει πρόγευμα και μία κατά την οποία έφαγαν πλήρες πρωινό (750 θερμίδων).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη προγεύματος ενίσχυσε την «έλξη» που ένιωσαν οι εθελοντές για τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό φορτίο (κάτι που αποδείχθηκε από την ενεργοποίηση του μετωπιαίου οφθαλμικού φλοιού κατά τη διάρκεια της απεικονιστικής εξέτασης) και ότι οι εθελοντές κατανάλωσαν περί τις 250 περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αυτό υποδεικνύει ότι το πρόγευμα μας λυτρώνει από τη μεγάλη πείνα κι έτσι δεν αναζητούμε διακαώς πολυθερμιδικά τρόφιμα.

πηγή:kathimerini.gr

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.