Aμφισβητούνται τα βιολογικά

Δεν υπερτερούν των συμβατικών προϊόντων για την υγεία μας, σύμφωνα με έρευνα
The New York Times

Κανένα όφελος για την ανθρώπινη υγεία δεν έχουν τα βιολογικά προϊόντα έναντι των συμβατικών υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Mετά τη συνδυαστική επαναξιολόγηση των ερευνών που εκπονήθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας που χαρακτηρίζονται ως «βιολογικά» δεν έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα πολύ φθηνότερα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας και εκτροφής. Επίσης τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από επικίνδυνα βακτήρια, όπως το Ε. Coli. Ωστόσο, στους καρπούς των συμβατικών καλλιεργειών ανιχνεύθηκαν υψηλότερα κατάλοιπα παρασιτοκτόνων τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία κυμαίνονταν εντός του επιτρεπτού ορίου.

«Οταν ξεκινήσαμε τη μελέτη, πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε κάποια στοιχεία τα οποία θα υποδείκνυαν την ανωτερότητα των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών» επισημαίνει η δρ Ντένα Μπραβάτα του Κέντρου Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Το πόρισμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Αυτοί που επιλέγουν τα βιολογικά προϊόντα, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι οι ερευνητές του Στάνφορντ υποβάθμισαν τα στοιχεία υπέρ των βιολογικών, όπως το ότι δεν έχουν ίχνη παρασιτοκτόνων, ότι στο βιολογικό κοτόπουλο και χοιρινό δεν εντοπίστηκαν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και ότι το βιολογικό γάλα περιείχε περισσότερα λιπαρά Ωμέγα-3.

Οι επιστήμονες επαναξιολόγησαν και ανέλυσαν εκ νέου στοιχεία 237 μελετών. Επί τέσσερα χρόνια πραγματοποιούσαν στατιστικές αναλύσεις αναζητώντας τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων. Τα βιολογικά προϊόντα περιείχαν υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου από τα συμβατικά. Ωστόσο, επειδή όλοι λαμβάνουμε φώσφορο από πολλά προϊόντα που καταναλώνουμε, η αυξημένη περιεκτικότητα των βιολογικών προϊόντων δεν διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Επίσης τα προϊόντα περιείχαν περισσότερες φαινόλες, οι οποίες έχουν αντικαρκινική δράση. Η διαφορά ήταν σημαντική, αλλά το εύρος της διέφερε από μελέτη σε μελέτη και τα δείγματα ήταν πολύ περιορισμένα. Μεγαλύτερη επίδραση στο πόσο θρεπτικό είναι ένα φρούτο διαδραματίζουν άλλοι παράγοντες, όπως το πόσο ώριμο είναι.

Οσον αφορά τα παρασιτοκτόνα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανιχνεύονται κατάλοιπα στο 38% των προϊόντων από συμβατικές καλλιέργειες και μόλις στο 7% των βιολογικών προϊόντων. Επίσης, κάποιες μελέτες διαπιστώνουν ότι στα ούρα παιδιών που καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα ανιχνεύονται μικρότερες ποσότητες παρασιτοκτόνων.

Οι επικριτές της μελέτης του Στάνφορντ υπογραμμίζουν ότι η συνολική προσέγγιση δεν έδειξε τα πλεονεκτήματα που έχουν κάποια από αυτά. Μελέτη του Washington State University διαπίστωσε ότι οι φράουλες βιολογικής καλλιέργειας έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τις συμβατικές.
kathimerini.gr

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.