Αιγάλεω, η πόλη μας

Ο Δήμος Αιγάλεω βρίσκεται στο Δυτικό μέρος του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Μέσα απ’ το Αιγάλεω περνά ένας από τους πιο αρχαίους και ιστορικούς δρόμους της Ευρώπης: Η Ιερά Οδός. Η Ιερά Οδός συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα όπου βρισκόταν ναός της Γης – Δήμητρας και τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια.
Η πόλη μας έχει πάρει το όνομά της από το όρος Αιγάλεω. Η λέξη Αιγάλεω προέρχεται κατά μια εξήγηση από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «αιγίς» και «λέων» που σημαίνουν βραχώδης τόπος, λιθάρι που πάνω του σπάνε μεγάλα κύματα. Όταν οι Πέρσες το 480 Π.χ. έκαψαν και λεηλάτησαν την Αττική στο όρος Αιγάλεω ο Ξέρξης έστησε το θρόνο του για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το γεγονός αυτό περιγράφεται στην τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες» .
Το Αιγάλεω διασχίζεται απ’ το ποταμό Κηφισό που οι Αρχαίοι τιμούσαν ως Θεό. Ο Κηφισός ήταν τόπος αναψυχής, ξεκούρασης και δροσιάς για τους κατοίκους. Αριστερά και δεξιά στις όχθες του ποταμού υπήρχαν πολλά αγάλματα, μνημεία και ιερά που στόλιζαν το ποτάμι και την περιοχή.
Πιο νότια υπήρχε ο Ελαιώνας του οποίου ένα μέρος ανήκει στο Δήμο μας. Ο Ελαιώνας ήταν μέρος συνάντησης και περιπάτου για αρχαίους φιλοσόφου ς όπως: ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης κλπ. Μέσα στον Ελαιώνα υπάρχει κι ένας μικρός βυζαντινός ναΐσκος του 14ου αιώνα.
Το 1922 πρόσφυγες από τη Μ. Ασία εγκαταστάθηκαν μαζικά στο Αιγάλεω. Μικρά, χαμηλά, φτωχικά προσφυγικά σπιτάκια με αυλές, γεμίζουν όλη την περιοχή στο κέντρο, του Δήμου μας. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι απ’ την προσφυγιά και τον θάνατο, οι Μικρασιάτες ουσιαστικά θα γίνουν η ψυχή και το σώμα του Αιγάλεω.
Στη διάρκεια της Κατοχής οι κάτοικοι ταλαιπωρήθηκαν από την πείνα και την καταπίεση των Γερμανών. Αρκετοί άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχασαν την ζωή τους απ’ τις στερήσεις.
Πεισματάρηδες και αγωνιστές όμως οι Αιγαλιώτες συμμετείχαν με κάθε τρόπο στην Εθνική Αντίσταση. Σε αρκετά σπίτια κρύφτηκαν Εγγλέζοι στρατιώτες που είχαν εγκλωβιστεί στην Αθήνα. Τις νύχτες γράφονταν συνθήματα που καλούσαν τον κόσμο να αντισταθεί. Αρκετοί Αιγαλιώτες οργανώθηκαν στην Αντίσταση και πολέμησαν σε μάχες. Το 1944 σε ενέδρα κοντά στον Κηφισό, 42 Γερμανοί στρατιώτες με τον επικεφαλή ταγματάρχη σκοτώθηκαν. Οι Γερμανοί προέβηκαν σε αντίποινα με μαζικές εκτελέσεις. Επίσημα υπάρχουν τα ονόματα 88 πατριωτών που εκτελέστηκαν απ’ τους Κατακτητές.
Μετά την Απελευθέρωση το Αιγάλεω άρχισε να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται. Δυστυχώς αυτή η ανάπτυξη έγινε χωρίς σχέδιο και τάξη. Δημιουργήθηκαν έτσι αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες στη ζωή της πόλης και των κατοίκων. Τα καυσαέρια, η πυκνή και άναρχη δόμηση, οι πέντε μεγάλοι λεωφόροι που διασχίζουν, την πόλη μας, η καταπάτηση και καταστροφή μεγάλου μέρους του όρους Αιγάλεω και του Ελαιώνα, η ηχορύπανση, οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που λειτουργούν χωρίς να τηρούν βασικούς κανόνες για το περιβάλλον, το λιγοστό πράσινο, οι ελλείψεις σε ελεύθερους χώρους κλπ. είναι μερικοί απ’ τα προβλήματα.
Σήμερα το ιστορικό αυτό μέρος που λέγεται Αιγάλεω προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, να οργανώσει καλύτερα τη ζωή του και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του.

Η γειτονιά μας, όπου βρίσκεται και το σχολείο μας, λέγεται Λιούμη απ’ το όνομα μεγάλης οικογένειας Βορειοηπειρωτών αγωνιστών του 1821. Η οικογένεια Λιούμη πολέμησε στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας και πολλά μέλη της σκοτώθηκαν. Όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα η οικογένεια απέκτησε ως δώρο όλη την περιοχή που ήταν κτήματα με ελιές και στάρια. Λιούμη στα αλβανικά είναι το όνομα του ποταμού Άψου και βρίσκεται στη Β. Ήπειρο. Η οικογένεια Λιούμη είχε εγκατασταθεί στην περιοχή απ’ τον 14° αιώνα

Αφήστε μια απάντηση