O K. Kανάρης και η Κυψέλη

Διασχίζοντας την πολυσύχναστη οδό Κυψέλης αντικρίζεις τον κόσμο να μπαινοβγαίνει στα μικρά καταστήματα του δρόμου. Ανά τακτές αποστάσεις τα διακόπτουν οι χωμένοι είσοδοι των πολυκατοικιών. Την καθημερινότητα στη ρυμοτομία της συνοικίας αλλάζει μια επιβλητική μαρμάρινη επιγραφή στον νούμερο 56 της οδού. Τα γράμματα αρχαιοπρεπή και έντονα. Η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται πάνω από τη μετώπη της εισόδου, μας ενημερώνει ότι εκεί βρίσκονταν το σπίτι όπου πέθανε ο ήρωας Κωνσταντίνος Κανάρης το 1877. Η οικία βέβαια του αγωνιστή κατεδαφίστηκε αλλά η επιγραφή έμεινε και στο νέο κτίριο για να δίνει στην περιοχή την αίγλη του παρελθόντος και να μεταφέρει ένα κομμάτι ιστορίας. Ο Κανάρης, παρότι δεν ήταν αθηναίος, έχει συνδεθεί με την περιοχή της Κυψέλης όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Αυτός ήταν και ο λόγος που η κεντρική πλατεία της συνοικίας πήρε και το όνομά του. Άλλωστε βρίσκεται πολύ κοντά από το σημείο όπου έζησε.
Το 1937 τοποθετήθηκε σε αυτήν ο ανδριάντας του Κ. Κανάρη. Αρχικά αυτός βρίσκονταν στην αυλή του Μεγάρου Νεγρεπόντη επί της Αμαλίας. Με παρότρυνση του Δήμου Αθηναίων  η οικογένεια Νεγρεπόντη και το ζεύγος Ουράνη δωρίζει το γλυπτό με σκοπό να τοποθετηθεί στην μετονομαζόμενη «Πλατεία Πυρπολητού Κωνσταντίνου Κανάρη».
Ο Κανάρης αποδίδεται με νησιώτη φορεσιά κρατώντας δαυλό στο χέρι έτοιμος για να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα. Η στάση του σώματος δηλώνει αποφασιστικότητα. Η σύνθεση συμπληρώνεται με την βάρκα που φέρει συμβολικά το όνομα «Ελευθερία», και πάνω της έχει βαρέλια με μπαρούτι. Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε το 1876 από τον Λ. Φυτάλη.  Ο Ζ. Παπαντωνίου είχε αναφέρει πως ο καλλιτέχνης για να αποδώσει το πρόσωπο «δούλεψε με τη φαντασία του πλάθοντας ένα ιδεατό πρότυπο έλληνα ήρωα».
Τα χέρια του γλυπτού έχουν ακρωτηριαστεί αρκετές φορές και έτσι είναι εμφανής η προσθήκη μαρμάρου που έχει γίνει για να είναι το άγαλμα αρτιμελές. Δεύτερος εχθρός του βέβαια παραμένουν τα περιστέρια που βρίσκουν πάνω στον ανδριάντα ιδανικό σπιτικό!

http://athinapisovitrina.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *