Η ψηφοφορία στην παλιά εποχή / ΒΑΣΙΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ

Η διαδικασία της ψήφου που έχουμε σήμερα δεν είναι ίδια με αυτή που είχαμε πριν κάποια χρόνια. Παλαιότερα, περίπου το 1880,σε κάθε εκλογικό τμήμα υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι και οι υποψήφιοι στην περιφέρεια. Η κάθε κάλπη χωριζόταν εσωτερικά σε δύο μέρη που αντιστοιχούσαν εξωτερικά σε δύο χρώματα μαύρο και άσπρο. Το δεξιό μέρος είχε τη λέξη ΝΑΙ με κεφαλαία γράμματα και ήταν χρώμα άσπρο. Το αριστερό μέρος είχε τη λέξη ΟΧΙ επίσης με κεφαλαία γράμματα αλλά χρώμα μαύρο. Στο πάνω μέρος της κάλπης ήταν τοποθετημένος ένας σωλήνας. Ο ψηφοφόρος

έπρεπε να περάσει από όλες τις κάλπες και να πάρει από τον υπάλληλο που στεκόταν μπροστά από την κάθε μια, μία μικρή μπάλα, το σφαιρίδιο. Μόλις το έπαιρνε έβαζε το χέρι του μέσα στο σωλήνα και το έριχνε στο χώρισμα που αντιστοιχούσε στο ναι ή στο όχι.

 

«ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟ»

 

Μερικές φορές ένας υποψήφιος μάζευε πολλούς θετικούς ψήφους, δηλαδή πολλοί ψηφοφόροι έριξαν τα σφαιρίδιά τους στην κάλπη του, στη στήλη του ΝΑΙ με το άσπρο χρώμα. Από το γεγονός αυτό βγήκε η φράση «ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ  ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟ» που σημαίνει ότι πήρε πολλούς θετικούς ψήφους.

ΒΑΣΙΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ

Δείτε το στο slideshare.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *