ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΕΤΟΥΔΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΗΣ.

DSCN5886Τα αετουδάκια ήταν κουλούρια που έφτιαχναν στην Σμύρνη την Πρωτοχρονιά. Είχαν μια ξύλινη σφραγίδα την οποία πατούσαν πάνω στη ζύμη και έβγαινε ο δικέφαλος αετός. Τέλος στα δυο μάτια έβαζαν γαρύφαλλο. Ήμαστε πολύ τυχεροί γιατί η κυρία Μαρία, η καθηγήτρια των Αγγλικών έχει μια τέτοια σφραγίδα την οποία είχε φέρει από την Σμύρνη το ’22 η πρόγιαγια της.
Έτσι πήραμε την συνταγή, ανακατέψαμε , ζυμώσαμε, σφραγίσαμε , κόψαμε και φτιάξαμε τα περίφημα αετουδάκια Σμύρνης.
DSCN5942

Και..πιστέψτε μας, ήταν πεντανόστιμα!!

Μαρία σε ευχαριστούμε πολύ που μας έφερες την σφραγίδα και την συνταγή!!!

DSCN5948

 

 

 

DSCN5974

DSCN5964

 

DSCN5984

 

DSCN5977

10 σχόλια στο “ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΕΤΟΥΔΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΗΣ.

  1. Καλημέρα,
    Σας παρακαλώ πολυ μπορειτε να μου στείλετε μρ e-mail την συνταγή να κάνω τα αετουδάκια για τον Σλλογο Σμυρναίων Μικρασιατων Ελευθερίου-Κορδελιου <>
    ΕΙΜΑΙ Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Μαρία Δραγάτση

    • Θα σας γράψω την συνταγή και θα σας την στείλω. Το δύσκολο είναι να βρείτε την ξύλινη σφραγίδα που χρησιμοποιούσαν οι Σμυρνιές για να σχηματίσουν τον δικέφαλο αετό.

    • ΑΕΤΟΥΔΑΚΙΑ

      ΥΛΙΚΑ

       1 κιλό αλεύρι μαλακό
       500 γρ. βούτυρο γάλακτος
       220 γρ ζάχαρη
       200 ml κονιάκ (ίσως λιγότερο αν δεν αρέσει τόσο η γεύση του)
       200 ml χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
       1 κουτ. γλ κανέλα
       1κουτ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο
       0,5 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη σε γουδί ή μούλτι μαζί με 1 κουτσού. αλεύρι)1 1 0,5 κου. γλ. Μπέικιν πάουντερ
       1-2 αυγά χτυπημένα μαζί με μια κουτ. Σουπ. Νερό
       Γαρίφαλα για τα μάτια των αετών

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

       Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με το μίξερ καλά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν κρέμα
       Προσθέτουμε σιγά –σιγά όλα τα υλικά καθώς συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ
       Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
       Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα .
       Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και πλάθουμε τα αετουδάκια.
       Πιέζουμε τη σφραγίδα πάνω στη ζύμη και κόβουμε όσο ζυμάρι περισσεύει γύρω από τη σφραγίδα .
       Στα μάτια του αετού βάζουμε τα γαρίφαλα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ( περίπου 1 ώρα)

  2. Καλημέρα σας, μήπως γνωρίζετε από πού μπορούμε να προμηθευτούμε τη σφραγίδα?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Με εκτίμηση
    Μαρία Ρεφανίδου

  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΝ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑ ΑΠΟ ΤΑ monastiriaka.gr
    ΑΝ ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

  4. Μήπως ξέρετε πού μπορούμε να βρούμε την σφραγίδα για τα αετουδάκια? Κάποτε τις βρίσκαμε στην Αθηνάς. Τώρα πια αυτές που υπάρχουν είναι πολύ κακότεχνες. επειδή είμαστε κι εμείς από Σμύρνη και θέλουμε να κληροδοτήσουμε την παράδοση στα παιδιά μας. Κι έχουμε μόνο μία σφραγίδα από την μάνα μας.

  5. Υπαρχουν σφραγίδες για τα αετουδακια στο διαδίκτυο Απλά γραψτε.
    [ σφραγιδεςΑετουδακια] κ θα σάς βγαλει. πως θα τα αγοράσετε Προσοχή Έχει διάφορες τιμές 13€ 17€30€Ψάξτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *