ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΕΤΟΥΔΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΗΣ.

DSCN5886Τα αετουδάκια ήταν κουλούρια που έφτιαχναν στην Σμύρνη την Πρωτοχρονιά. Είχαν μια ξύλινη σφραγίδα την οποία πατούσαν πάνω στη ζύμη και έβγαινε ο δικέφαλος αετός. Τέλος στα δυο μάτια έβαζαν γαρύφαλλο. Ήμαστε πολύ τυχεροί γιατί η κυρία Μαρία, η καθηγήτρια των Αγγλικών έχει μια τέτοια σφραγίδα την οποία είχε φέρει από την Σμύρνη το ’22 η πρόγιαγια της.
Έτσι πήραμε την συνταγή, ανακατέψαμε , ζυμώσαμε, σφραγίσαμε , κόψαμε και φτιάξαμε τα περίφημα αετουδάκια Σμύρνης.
DSCN5942

Και..πιστέψτε μας, ήταν πεντανόστιμα!!

Μαρία σε ευχαριστούμε πολύ που μας έφερες την σφραγίδα και την συνταγή!!!

DSCN5948

 

 

 

DSCN5974

DSCN5964

 

DSCN5984

 

DSCN5977

7 σχόλια στο “ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΕΤΟΥΔΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΗΣ.

  1. Καλημέρα,
    Σας παρακαλώ πολυ μπορειτε να μου στείλετε μρ e-mail την συνταγή να κάνω τα αετουδάκια για τον Σλλογο Σμυρναίων Μικρασιατων Ελευθερίου-Κορδελιου <>
    ΕΙΜΑΙ Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Μαρία Δραγάτση

    • Θα σας γράψω την συνταγή και θα σας την στείλω. Το δύσκολο είναι να βρείτε την ξύλινη σφραγίδα που χρησιμοποιούσαν οι Σμυρνιές για να σχηματίσουν τον δικέφαλο αετό.

    • ΑΕΤΟΥΔΑΚΙΑ

      ΥΛΙΚΑ

       1 κιλό αλεύρι μαλακό
       500 γρ. βούτυρο γάλακτος
       220 γρ ζάχαρη
       200 ml κονιάκ (ίσως λιγότερο αν δεν αρέσει τόσο η γεύση του)
       200 ml χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
       1 κουτ. γλ κανέλα
       1κουτ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο
       0,5 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη σε γουδί ή μούλτι μαζί με 1 κουτσού. αλεύρι)1 1 0,5 κου. γλ. Μπέικιν πάουντερ
       1-2 αυγά χτυπημένα μαζί με μια κουτ. Σουπ. Νερό
       Γαρίφαλα για τα μάτια των αετών

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

       Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με το μίξερ καλά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν κρέμα
       Προσθέτουμε σιγά –σιγά όλα τα υλικά καθώς συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ
       Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
       Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα .
       Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και πλάθουμε τα αετουδάκια.
       Πιέζουμε τη σφραγίδα πάνω στη ζύμη και κόβουμε όσο ζυμάρι περισσεύει γύρω από τη σφραγίδα .
       Στα μάτια του αετού βάζουμε τα γαρίφαλα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ( περίπου 1 ώρα)

Αφήστε μια απάντηση