Αφηγήσεις κι ένας μοναδικός περίπατος στην ξεχωριστή Κυψέλη με κατάληξη; ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!!!

Την Κυριακή 28 Απριλίου και ο καιρός θύμιζε καλοκαίρι, κι  η ομάδα μας Polis πιστή στο ραντεβού της διοργάνωσε έναν  επιτυχημένο περίπατο όπου κατάφερε να εμπλέξει λογοτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, όλοι κάτοικοι της ίδιας γειτονιάς, σε μια ξενάγηση στην κυψέλη.
Με οδηγούς τον αρχιτέκτονα  Νίκο Καβαδά και τον σκηνοθέτη κύριο Μενέλαο Καραμαγκιώλη ξεκινήσαμε μια βόλτα που ξάφνιασε ανακαλύπτοντας τον αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό πλούτο.
Μια από τις πρώτες στάσεις  ήταν αυτή στο υπέροχο κτήριο Art-Deco στον αριθμό 31 της οδού Ιθάκης με την εντυπωσιακή είσοδο που έζησε και μεγαλούργησε ο Οδυσσέας Ελύτης.
Η πορεία μας συνεχίστηκε με κατεύθυνση την Πλατεία Αγίου Γεωργίου με το βλέμμα πάντα ψηλά, θαυμάζοντας τα υπέροχα κτήρια που κοσμούν την οδό Ιθάκης μέχρι που καταλήξαμε στην όμορφη πλατεία που λίγο θυμίζει Αθήνα.
Στην κορυφή της πλατείας δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου που η θεμελίωση του ξεκίνησε το 1917 και που στην ιστόρηση του εργάστηκαν δυο από του μεγαλύτερους αγιογράφους ο Δημήτριος Πελεκάσης και ο Φώτης Κόντογλου.
Στο κέντρο της δεσπόζει ο ένας από ο τους δυο φανοστάτες που διασώθηκαν από την κατεδάφιση του Δημοτικού Θεάτρου και είναι έργο του Ερνεστου Τσίλλερ.
Στην πλατεία αυτή έχουν ζήσει και περιδιαβαίνει γνωστοί άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών όπως η Έλλη Λαμπέτη. Συνεχίσαμε για Φωκίωνος Νέγρη, η αλλοτινή της δόξα είναι ακόμα εμφανής στα εμβληματικά κτίρια όπως η πολυκατοικία Λαναρά, ενώ δεν παραλείψαμε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στον ένδοξο SELECT στέκι όλης της καλλιτεχνικής Αθήνας την δεκαετία του 60. Συνεχίσαμε στην αγία ζώνης όπου με χαρά μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του ασύλου ανιάτων (γνωστή και ως έπαυλη Μαλκολμ),για να κατηφορίσουμε προς την πλατεία ΠΕΑΝ αφιερωμένη στους ήρωες της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ της οποίας οι αγωνιστές κατά την διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου ανατίναξαν τα γραφεία της ΕΣΠΟ επί της οδού Γλάδστωνος. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε φυσικά και το θέατρο δρόμου από την καταπληκτική ομάδα Χα!
Μετά το πέρας του περιπάτου με μεγάλη τιμή υποδεχτήκαμε στο 21ο δημοτικό σχολείο τους εξέχοντες λογοτέχνες την ποιήτρια κα. Κική Δημουλά και τον λογοτέχνη κ. Μένη Κουμανταρέα οι όποιοι μας μίλησαν για την δική τους κυψέλη σε μια απολαυστική κουβέντα που συντόνισε ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγκιώλης. Τους ευχαριστούμε θερμά για την τιμή.
Ευχαριστούμε θερμά τους λογοτέχνες για την τιμή να γίνουν μέλος της ομάδας μας, για την εκπληκτική ξενάγηση τον αρχιτέκτονα Κο Νίκο Καβαδά και τον σκηνοθέτη Κο Μενέλαο Καραμαγγιώλη, τους διευθυντές των σχολείων για την φιλοξενία κ. Χαλκιά και κ. Γούναρη, τον Δ/ντή του Ασύλου Ανιάτων κ. Παπαδάκη και την καταπληκτική θεατρική ομάδα Χα!( Μαριάννα Βαρβιάνη, Θεοδόσης Κώνστας, Σάντυ Σπυρίδη, Θοδωρής Μαραϊδόνης)

http://atenistas.org/

• To συνοδευτικό φυλλάδιο του περιπάτου, κατεβάστε το εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *