Πώς απαντάμε στα “γιατί;”

Είναι η ώρα να βάλετε το παιδί για ύπνο, του το λέτε, αλλά εκείνο απαντά με ένα αφοπλιστικό “γιατί;” Έρχεαι η ώρα να δώσετε μία απάντηση, που να πείσει και να αποφύγετε έτσι νέες ερωτήσεις και μία συζήτηση χωρίς τέλος.

Το “γιατί” του παιδιού εξυπηρετεί πάρα πολλούς σκοπούς και τις περισσότερες φορές δεν είναι για να ικανοποιήσει την περιέργειά του ή για να μάθει κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιούν αυτήν την έκφραση ως μορφή διαμαρτυρίας ή για να δείξουν ότι αυτό που γίνεται ή ακούν δεν τους αρέσει καθόλου. Μάλλον η λέξη γιατί μπορεί να αντικατασταθεί με το “λάθος απάντηση”. Και να ξέρετε ότι αυτό που ελπίζει να ακούσει είναι ένα “εντάξει, δεν πειράζει”.

Κάποιες άλλες φορές το “γιατί;’ είναι απλά για καθυστέρηση, για να κερδίσει χρόνο ή για να τραβήξει την προσοχή σας. Συνήθως τα παιδιά ηλικίας 2,5 ετών ρωτούν συνέχεια για να δουν εάν εσείς έχετε τις απαντήσεις. Είναι ένα περίεργο παιχνίδι και εκνευριστικό ενίοτε .

Είναι ωραίο να ακούτε να παιδί σας να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη ζωή και να θέλει να μαθαίνει τα πάντα, αλλά ταυτόχρονα να θυμάστε ότι μπορεί να το κάνει μόνο και μόνο για να τραβήξει την προσοχή σας, για να εκδηλώσει την αντίδρασή του και να σας φέρει με τα νερά του.

Πρέπει να απαντάμε, λοιπόν, ή όχι;

*Απαντήστε στην πρώτη ή στις πρώτες λογικές ερωτήσεις, αλλά μην συνεχίσετε το παιχνίδι του, εάν καταλάβετε ότι το κάνει για να σας εκμεταλλευτεί.

*Εάν του ζητήσετε κάτι και ρωτήσει γιατί, επαναλάβετε το αίτημά σας με αυστηρό τόνο και χωρίς να δίνετε περιθώριο αντίδρασης με την ίδια αιτιολογία, που δώσατε την πρώτη φορά.

*Δείξτε ψυχραιμία. Ο θυμός σας θα είναι σαν μία μίνι νίκη για εκείνο και ουσιαστικά θα του δώσει τη δύναμη να συνεχίσει.

*Μείνετε στον στόχο. Εάν για παράδειγμα, θέλετε να το οδηγήσετε στο κρεβάτι, μην λυγίσετε και μην οπισθοχωρήσετε αφήνοντάς το στον καναπέ.

*Όταν ρωτάει, μην μείνετε βουβοί. Όσες φορές και να είναι, δώσετε την ίδια απάντηση. Στο τέλος θα του εντυπωθεί.

Να θυμάστε ότι, όταν εσείς ήσασταν παιδιά, εκφράσατε εκατοντάδες απορίες. Είχατε τότε την απαίτηση να λαμβάνετε απαντήσεις. Δώσετε, λοιπόν, σήμερα κι εσείς.

mother.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *