Τα οφέλη των παιδιών από τις χειροτεχνίες

Στα χρόνια του νηπιαγωγείου ήταν από τις καλύτερες μας στιγμές. Η ώρα της ζωγραφικής και των χειροτεχνιών, άρεσαν σε όλα τα παιδιά καθώς με την κατάλληλη καθοδήγηση, μπορούσαν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Εκτός όμως του διασκεδαστικού μέρους, οι χειροτεχνίες ωφελούν τα παιδιά και διαφορετικά. Ας δούμε ορισμένα από τα θετικά αποτελέσματα που έχουν οι χειροτεχνίες για τα παιδιά.

Δημιουργικότητα

Είναι σαφές πως με την κατασκευή χειροτεχνιών αυξάνεται η δημιουργικότητα των παιδιών. Η φαντασία τους δεν έχει όρια. Κατά συνέπεια, όταν με μικρά και απλά υλικά μπορούν να κατασκευάσουν κάτι μεγάλο και όμορφο εντυπωσιάζονται και θέλουν να το εξελίσσουν. Όλοι έχουν φυσικά ταλέντα και ικανότητες και οι χειροτεχνίες βοηθούν στην ενίσχυσή τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και το μέλλον του παιδιού, καθώς φτιάχνοντας πράγματα με νέους τρόπους, καλλιεργείται η δημιουργική σκέψη τους.

Κοινωνικοποίηση

Τα παιδιά μέσω της παρατήρησης, αφομοιώνουν τις ενέργειες των γονιών ή των δασκάλων τους. Μέσω της επικοινωνίας και του διαλόγου με άλλα παιδιά όμως, μπορούν να βοηθηθούν για να αποφύγουν τις ντροπές και να κάνουν νέους φίλους.

Συγκέντρωση

Η ανάπτυξη της αυτοσυγκέντρωσης των παιδιών μπορεί να επέλθει από τις κατασκευές χειροτεχνιών. Συγκεκριμένα, θα τα κάνει να συγκεντρωθούν στο να πετύχουν το στόχο τους και να δώσουν στη δασκάλα ή στους γονείς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό πρόκειται να τα παρακινήσει να προσέχουν εντονότερα τις οδηγίες μιας κατασκευής, ώστε να αποδώσουν καλύτερα.

Τα οφέλη των παιδιών από τις χειροτεχνίεςΕπιμονή

Η επιμονή στη ζωή των ενήλικων, είναι ίσως το σημαντικότερο προσόν για επιτυχημένους εργαζόμενους, αθλητές και επαγγελματίες. Καλλιεργώντας λοιπόν αυτό το χαρακτηριστικό από μικρή ηλικία, σας δίνει πολλά θετικά στοιχεία. ΚΑΙ σε αυτό μπορεί να συνεισφέρουν οι χειροτεχνίες. Τα παιδιά μαθαίνουν να προσπαθούν σκληρά και να δίνουν το 100% τους μέχρι να τελειοποιήσουν τη χειροτεχνία. Αν κάτι πάει στραβά, με την κατάλληλη καθοδήγηση, δεν το βάζουν κάτω. Δείχνουν υπομονή και επιμονή στο να βρουν νέους τρόπους και μεθόδους για να τα καταφέρουν.

Επίτευξη στόχων

Η εκπλήρωση των στόχων είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για κάποιον που έχει προσπαθήσει σκληρά. Μέσω επιμονής και συγκέντρωσης για την ολοκλήρωση μιας χειροτεχνίας, τα παιδιά καλούνται να μάθουν πόσο σημαντικό είναι να φέρνουν εις πέρας αυτό που τους έχει ανατεθεί.

Οργάνωση-Σχεδιασμός

Πρόκειται για ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό για το  μέλλον των παιδιών, που θα τα ωφελήσει γενικά στη ζωή τους. Με σωστή και μεθοδική οργάνωση, μπορούν να εκπληρώσουν κάθε δυνατό στόχο. Μέσω των χειροτεχνιών λοιπόν, τα παιδιά μαθαίνουν να: α) ακολουθούν ένα σχέδιο για να εκπληρώσουν, β) να δρουν συστηματικά και με λογική και γ) να εφαρμόζουν νέες ιδέες και σκέψεις.

Πηγή: Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *