Πώς να γίνετε υπομονετικοί σαν γονείς!

Κάθε γονιός έχει τύχει να χάσει την υπομονή του… απέναντι στα παιδιά του! «Ναι» δεν είναι απίθανο μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, το άγχος να υπερβαίνει την υπομονή σας και να δυσανασχετείτε με τις σκανταλιές τους. Όμως, γονιός δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι. Μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τη ψυχραιμία σας και να μετατρέψετε τα νεύρα σε μια αγκαλιά του παιδιού σας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε υπομονετικοί και ίσως καλύτεροι γονείς…

Ακούστε το παιδί σας

Πρόκειται για μια πρόκληση, ειδικά αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό. Όμως, σκεφτείτε ότι το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται βοήθεια, ακόμα και αν πρόκειται για το δέσιμο των παπουτσιών του. Μπορείτε να βρείτε μια γλώσσα επικοινωνίας, μέσα από την οποία θα συνεννοείστε και θα του δίνετε μαθήματα ζωής. Πριν χάσετε την υπομονή σας, σκεφτείτε την ηλικία του και βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές! Αναλογιστείτε ότι ακόμα και «ένα λεπτό» να ζητήσετε από το παιδί σας, εκείνο το βλέπει σαν αιωνιότητα…

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο

Δοκιμάστε να προγραμματίσετε το πρωί και το βράδυ τις έξτρα ρουτίνες σας, ώστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις. Αν δεν προλαβαίνετε… πάρτε μια babysitter για να κρατήσει το παιδί σας λίγες ώρες μέσα στο σαββατοκύριακο. Είναι αναγκαίο να κάνετε μια βόλτα ή να διαβάσετε ένα βιβλίο, για να πάρετε οξυγόνο και να αναζωογονηθείτε! Στο σπίτι μπορείτε να στείλετε τα παιδιά στο δωμάτιό τους για να παίξουν και να δείτε λίγο τηλεόραση ή να χαλαρώσετε με το σύντροφό σας.

Πώς να γίνετε υπομονετικοί σαν γονείς!Πάρτε μια βαθιά ανάσα και μετρήστε μέχρι το δέκα

Όταν είστε έτοιμοι να χάσετε την υπομονή σας, θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια και βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού σας. Σημαντικό είναι να δείτε αν αντιδράτε λόγω του στρες που έχετε μέσα στην ημέρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές τεχνικές χαλάρωσης, όπως είναι να περπατήσετε μέχρι το δωμάτιό σας, να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες και να μετράτε παράλληλα αντίστροφα από το 10 και κάτω. Μετά από αυτή την κίνηση θα αντιμετωπίσετε πιο θετικά τις αντιδράσεις του παιδιού σας.

Κοιμηθείτε  αρκετές ώρες το βράδυ

Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί νεύρα και σας κάνει πιο ευαίσθητους στα ερεθίσματα. Ειδικά στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, οι γονείς κοιμούνται ελάχιστα και είναι γεμάτοι με νεύρα. Όταν έχετε την ευκαιρία, κοιμηθείτε, ώστε να κρατηθείτε ανανεωμένοι και να έχετε τη διάθεση να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του παιδιού σας. Αν το μωρό κλαίει το βράδυ, προσπαθήστε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και για μισή ώρα!

Δώστε προσοχή στα παιδιά σας

Λείπετε πολλές ώρες στη δουλειά και τα παιδιά ζητούν την αμέριστη προσοχή σας όταν βρίσκεστε μαζί τους. Μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν προβλήματα για να τα προσέξετε! Κλείστε την τηλεόραση και τα κινητά σας και παίξτε με το παιδί σας, μιλήστε και γελάστε. Αυτό σίγουρα θα μειώσει τις σκανταλιές του και κατά επέκταση και την έλλειψη υπομονής σας. Αν θέλετε να επικεντρωθεί στα λόγια σας, δοκιμάστε να του ψιθυρίσετε και όχι να του φωνάξετε, αφού κάτι τέτοιο το αναγκάζει να προσηλωθεί στα λόγια σας.

Πώς να γίνετε υπομονετικοί σαν γονείς!Tips για να μένετε ψύχραιμοι απέναντι στο παιδί

– Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι για να μάθει κάτι το παιδί σας (σε μικρή ηλικία), πρέπει να το δείξετε πάνω από εκατό φορές, να το αφήσετε να δοκιμάσει και να το αφήσετε να κάνει λάθος. Σιγά σιγά θα μάθει να φροντίζει λίγο περισσότερο τον εαυτό του.

– Όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο, μην κρίνετε μόνο τη συμπεριφορά του, δηλαδή το κλάμα ή το ουρλιαχτό, αλλά δείτε πίσω από τις ανάγκες του. Μήπως χρειάζεται μια αγκαλιά, λίγο περισσότερη προσοχή ή ίσως είναι απλά κουρασμένο;

– Όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα, μάθετε να το αντιμετωπίζετε με ένα χαμόγελο, ώστε να διδάξετε στο παιδί σας να μην παίρνει τόσο σοβαρά τα πράγματα και να απολαμβάνει τη ζωή. Πάρτε μια αναπνοή, φέρτε θετικές σκέψεις στο μυαλό σας και κάντε ένα αστείο…

– Υπομονετικά διδάξετε στο παιδί σας για τα όρια της συμπεριφοράς και πείτε του ότι δεν πρέπει να κάνει πράγματα που θα μπορούσαν να βλάψουν εσάς ή τους άλλους.

Πηγή: http://ipaideia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *