Ενδοσχολική επιμόρφωση 2023-2024
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν σε πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης (εξ αποστάσεως) συνολικής διάρκειας 25 ωρών, σε συνεργασία με το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο ”Κυκλοφοριακή Αγωγή: Εισαγωγή στην Κυκλοφοριακή Αγωγή”.
Το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε καθώς είναι προγραμματισμένο να υλοποιηθεί πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής στην τελευταία ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για φέτος και θεωρήσαμε ότι μια επιμόρφωση πάνω σε αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη.
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην ενότητα αυτή είναι απαραίτητη για να μεταδώσουν στα παιδιά την σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής που τα βοηθά να καταστούν ικανά να διαχειριστούν µε ορθολογικούς τρόπους το οδικό περιβάλλον όπου ζουν και κινούνται, με την ελπίδα για ένα ασφαλέστερο τωρινό και µελλοντικό οδικό περιβάλλον, όπου δε θα διακυβεύεται η σωµατική και ψυχική ασφάλεια των παιδιών και των άλλων χρηστών. Δίνεται ο ορισμός της κυκλοφοριακής αγωγής και αναφέρονται τα μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια.
Η επιμόρφωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας εκπαίδευσης δημοτικών σχολείων ή νηπιαγωγείων και σε εκπαιδευτικούς Β/θμιας (κυρίως Γυμνάσιο) εκπαίδευσης που μπορούν να την παρακολουθήσουν, να ωφεληθούν και να αξιοποιήσουν κατάλληλα τις νέες γνώσεις, καθώς υλοποιούνται project για το συγκεκριμένο θέμα στα πλαίσια των Αναλυτικών προγραμμάτων.
Ο σκοπός του προγράμματος είναι κατά βάση:
α)η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τη στόχευση της ένταξης του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα πιο επισταμένα,
β)η ευαισθητοποίησή τους για τα τροχαία που συμβαίνουν, καθώς αρκετά από αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να σωθούν οι μαθητές αν είχαν την κατάλληλη παιδεία και αγωγή για την οδική ασφάλεια,
γ) η γνώση της αντίληψης της οδικής κυκλοφορίας από τα παιδιά που διαφοροποιείται ανάλογα την ηλικία τους
δ) η σωστή διαμόρφωση του εκπαιδευτικού σεναρίου για την κυκλοφοριακά Αγωγή και η αξιολόγησή του
ε) η ορθή επιλογή λογισμικών και προγραμμάτων και «Νέων Μέσων για την εργασία των δασκάλων, αλλά και των μαθητών – συμμετεχόντων στο μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής
στ) η γνωριμία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EASST που θεωρείται ότι συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες για την Οδική Ασφάλεια δομημένες έτσι ώστε να γίνονται κατανοητές από τα παιδιά .
ε) η εμβάθυνση των επιμορφούμενων στον τρόπο εκπόνησης διδακτικού σεναρίου για την Κ.Α.