Με αφορμή το πείραμα με το μήλο στη προηγούμενη θεματική ενότητα, αλλά και από το φαγητό που τρώνε τα παιδιά στο σχολείο το τμήμα 1 του σχολείου μας ανέπτυξε ένα πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τα φρούτα της εποχής.
Για να τιμήσει τη γιορτή των Αρχαγγέλων στις αρχές Νοεμβρίου το τμήμα 1 του σχολείου μας υλοποίησε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων με πολύ όμορφα εικαστικά αποτελέσματα.
«Οι Μουσικοί της Βρέμης» είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό παραμύθι που – ανάμεσα σε πολλά άλλα – συλλέχθηκε και καταγράφηκε από τους αδελφούς Γκριμ και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα παραμύθια των Γκριμ το 1819.
Το παραμύθι «Οι Μουσικοί της Βρέμης» χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και μιλάει για την ιστορία τεσσάρων ηλικιωμένων οικόσιτων ζώων, τα οποία μετά από μια ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς βρίσκονται παραμελημένα και υφίστανται κακομεταχείριση από τους πρώην ιδιοκτήτες τους.
Τελικά, αποφασίζουν να αποδράσουν και να γίνουν μουσικοί στην πόλη της Βρέμης, όμως δεν φθάνουν ποτέ στη Βρέμη καθώς καταφέρνουν να εξαπατήσουν και να τρομοκρατήσουν μια ομάδα ληστών, να πάρουν τα κλοπιμαία τους και να εγκατασταθούν στο σπίτι τους.
Στο πανέμορφο και διδακτικό αυτό παραμύθι, οι ήρωες είναι ένας γάιδαρος, ένας σκύλος, μία γάτα και ένας κόκορας ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ανά τους αιώνες έχει γίνει γνωστό και με αρκετές παραλλαγές.
Στα πλαίσια του προγράμματος δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου) και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, καλέσαμε το «Κουκλοθέατρο Λαμίας» της κας. Ξηρομερίτου για να παρουσιάσει στα παιδιά μας το έργο των αδερφών Γκριμ. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην παράσταση και ενθουσιάστηκαν με την ιστορία και το δωράκι-έκπληξη που τους περίμενε στο τέλος. Φυσικά ζήτησαν να ξαναέρθει το κουκλοθέατρο στο σχολείο μας.
Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη μέρα!
Πληροφορίες για το «Κουκλοθέατρο Λαμίας» μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο https://www.kouklotheatrolamias.com/
Κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου γιορτάζεται η ημέρα των ηλικιωμένων. Στο σχολείο τιμήσαμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας μιλώντας για την ημέρα αυτή. Τα παιδιά περιέγραψαν τους παππούδες/γιαγιάδες τους και μίλησαν για όλα αυτά που κάνουν μαζί τους. Ο στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι θα πρέπει να αγαπάμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες, και να τους ευγνωμονούμε για όλα αυτά που κάνουν για εμάς. Έτσι, ετοίμασαν μερικά δωράκια!
Οι πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν περίοδος προσαρμογής για τα παιδιά. Πέρασαν με δραστηριότητες γνωριμίας των παιδιών μεταξύ τους, με το σχολικό περιβάλλον και τη νέα τους καθημερινότητα. Στις αρχές Οκτωβρίου ξεκινήσαμε σιγά – σιγά πιο δομημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Το τμήμα 2 ασχολήθηκε με τα σταφύλια και τον τρύγο.
Τα παιδιά γνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο μαζεύουν οι γεωργοί τα σταφύλια τους και τί μπορούν να φτιάξουν με αυτά (σταφίδες, μούστος, μουστοκούλουρα, γλυκά, χυμός, κρασί, ξύδι κ.λπ.), καθώς και τη διαδικασία με την οποία γίνεται το κρασί.
Διαβάσαμε το μύθο «Η αλεπού και τα σταφύλια», τον δραματοποιήσαμε και κάναμε μια εικαστική δημιουργία.
Φτιάξαμε το σταφύλι με τυπώματα από φελλό.
Δεν γινόταν να μην αναφερθούμε στο θεό Διόνυσο. Μάθαμε για τον τρόπο που γεννήθηκε από το Δία και διαβάσαμε μύθους που τον αφορούν.
Στις αρχές του Οκτωβρίου το τμήμα 1 του σχολείου μας ασχολήθηκε με θέματα υγιεινής και φροντίδας, αναπτύσσοντας πρόγραμμα δραστηριοτήτων με τίτλο «Μικρόβια παντού!».
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ανανέωση, καθώς πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης του κτηρίου του νηπιαγωγείου μας. Οι χώροι βάφτηκαν και αντικαταστάθηκαν μερικά παλιά και φθαρμένα αντικείμενα. Ο Δήμος Λαρισαίων διέθεσε συνεργείο για το έργο αυτό και οι μαθητές μας ήταν χαρούμενοι όταν είδαν τις τάξεις τους.
Επίσης, λάβαμε πολλές δωρεές βιβλίων και παιχνιδιών από παλιούς μαθητές και κατοίκους της περιοχής που βοήθησαν στον εμπλουτισμό των παιδαγωγικών υλικών και τους ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική τους χειρονομία και το ενδιαφέρον τους!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή