Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας (15 Μαΐου) ασχοληθήκαμε με το θεσμό της οικογένειας μέσα από τα βιώματα των παιδιών, στα οποία πάντα αρέσει να μιλούν για την καθημερινότητά τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ενώ με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) γνωρίσαμε καλύτερα τα μουσεία του τόπου μας και τα σημαντικότερα του κόσμου και ήρθαμε σε επαφή με σπουδαία εκθέματα. Τα παιδιά έκαναν αναπαράσταση του «Σκεπτόμενου» του Ροντέν.
Ολοκλήρωσαν τις δικές τους δημιουργίες για την «Έναστρη νύχτα», το αρχαίο αγγείο και το άγαλμα της Νίκης ενώ φαντάζονταν ότι δουλεύουν σε ένα μουσείο.
Ένα απόσπασμα από την ταινία «Μια νύχτα στο μουσείο» μας έδωσε την ιδέα για να δημιουργήσουν τις δικές τους φανταστικές ιστορίες με εκθέματα που “ζωντανεύουν” δουλεύοντας σε μικρές ομάδες.
Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης αποτέλεσε αφορμή για να μάθουμε για τη σημασία της αγάπης και της προσφοράς, να διαβάσουμε ιστορίες και να κάνουμε όμορφες κατασκευές.
Οι κατασκευές των παιδιών μας.
Η παπαρούνα και ο κοκκινολαίμης
Όταν ο Χριστός σταυρώθηκε, ένα καφετί πουλάκι μ’ άσπρο λαιμό πέταξε πάνω από το άγιο κεφάλι του Χριστού. Το κεφάλι Του το έσφιγγε ένα αγκάθινο στεφάνι και ένα μικρό άσπρο λουλούδι είχε ανθίσει στη βάση του Σταυρού. Το μαρτύριο του Θεανθρώπου έθλιβε το πουλί και το λουλούδι.
Έτσι το πουλάκι θέλησε ν’ απαλύνει τον πόνο του Χριστού τραβώντας ένα αγκάθι. Τότε σταλαγματιές από το αίμα του Χριστού έπεσαν στο λαιμό του πουλιού, αλλά κι άλλες κύλησαν πάνω στο λουλούδι το οποίο άνοιξε αμέσως τα πέταλά του όσο πιο πολύ γινόταν για να τις δεχτεί. Μονομιάς ο λαιμός του πουλιού και τα πέταλα του λουλουδιού βάφτηκαν κόκκινα. Έτσι, το αίμα του Χριστού χάρισε στον κοκκινολαίμη και στην παπαρούνα το κόκκινο χρώμα.
Η ιστορία της πασχαλιάς
Όταν γεννήθηκε ο Χριστός στη φάτνη της Βηθλεέμ, ο Ηρώδης, ο βασιλιάς της Ιουδαίας με τη σκληρή καρδιά, έδωσε διαταγή να σκοτώσουν όλα τα αγοράκια, όσα είχαν ηλικία από μιας ημέρας έως δύο χρονών! Είχε πληροφορηθεί ότι γεννήθηκε ο βασιλιάς των Ιουδαίων και φοβήθηκε πως θα του πάρει το θρόνο!
Ο Θεός όμως ειδοποίησε τη νύχτα με έναν άγγελο τον Ιωσήφ να φύγουν αμέσως για την Αίγυπτο για να σωθεί ο Χριστός. Ανέβηκε σε ένα γαϊδουράκι η Μαρία, κρατώντας το θείο βρέφος στην αγκαλιά της και ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα για την Αίγυπτο. Ξημέρωσε η άλλη μέρα και βρέθηκαν να προχωρούν σε μια μεγάλη έρημο. Κι όταν ο ήλιος ανέβηκε ψηλά στον ουρανό, άρχισε να κάνει φοβερή ζέστη.
-Τι κρίμα! είπε σε μια στιγμή αναστενάζοντας η Μαρία. Δεν υπάρχει ούτε ένα δεντράκι σε αυτή την έρημο για να σταθούμε και να δροσιστούμε λιγάκι στον ίσκιο του!
Ξαφνικά, φύτρωσε μπροστά τους ένα δεντράκι με πολλά και πυκνά φύλλα. Η Άγια Οικογένεια σταμάτησε την πορεία της και για αρκετές ώρες ξεκουράστηκε στο δροσερό του ίσκιο.
Αυτό το δεντράκι ονομάστηκε αργότερα πασχαλιά και να γιατί: Όταν σταύρωσαν οι Ιουδαίοι το Χριστό, κοντά στο Γολγοθά είχε φυτρώσει το ίδιο δεντράκι. Από τον καημό του βλέποντας τον Κύριο να σταυρώνεται, μαράθηκε. Όταν όμως, τρεις μέρες αργότερα ο Ιησούς αναστήθηκε, η πασχαλιά ζωντάνεψε και γέμισε με τσαμπιά από όμορφα μοβ και μυρωδάτα λουλούδια, για να πάρει κι αυτή μέρος στη μεγάλη χαρά. Για αυτό ονομάστηκε πασχαλιά.
Ολοκληρώθηκε η 3η ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία» κατά την οποία εκπονήθηκε πρόγραμμα δραστηριοτήτων με τίτλο «Εξερευνώ την πόλη μου».
Σύμφωνα με το σχεδιασμό δόθηκε έμφαση στις: Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα/4cs (κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα). Ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα/4cs σε ψηφιακό περιβάλλον (ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακή συνεργασία, ψηφιακή κριτική σκέψη, συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας). Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης (ρομποτική-επιστημονική/υπολογιστική σκέψη, δεξιότητες μοντελισμού και προσομοίωσης, πληροφορικός γραμματισμός, ψηφιακός γραμματισμός , τεχνολογικός γραμματισμός , γραμματισμός στα μέσα). Δεξιότητες του νου (στρατηγική σκέψη και επίλυση προβλήματος, πλάγια σκέψη, κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές).
Βασική επιδίωξη ήταν οι μαθητές/τριές μας να εξερευνήσουν, να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν την πόλη στην οποία ζουν. Μέσα από τα εργαλεία που προσφέρει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να αναζητήσουν πληροφορίες για τη Λάρισα και τα σημαντικότερα σημεία της, να προσπαθήσουν να τα ανακατασκευάσουν στην τάξη με διάφορα υλικά, αλλά και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα με τη χρήση απλών μέσων και υλικών ρομποτικής.
Τα παιδιά σχεδίασαν διαδρομές με βέλη ώστε να οδηγήσουν το αυτοκινητάκι σε ένα σημείο της Λάρισας στο αυτοσχέδιο δάπεδο. Έπρεπε να επιλέξουν την πιο κοντινή διαδρομή και να κινηθούν ανάμεσα από εμπόδια, ενώ κάθε φορά άλλαζε το σημείο εκκίνησης και τερματισμού.
Τα παιδιά σχεδίασαν διαδρομές με βέλη ώστε να επιλέξουν τα σωστά γράμματα για τη λέξη «Αλκαζάρ».
Τα παιδιά δημιούργησαν στον υπολογιστή (στην εφαρμογή pictramap) μια ιστορία περιπλάνησης στην πόλη μας και στη συνέχεια ένωσαν με σκοινάκι τις περιοχές σύμφωνα με την ιστορία τους.
Τα παιδιά δημιούργησαν με τουβλάκια έναν λαβύρινθο στον οποίο τοποθέτησαν εικόνες από διάφορα ενδιαφέροντα σημεία της Λάρισας.
Τα παιδιά κλήθηκαν να λύσουν ένα μυστήριο για την πόλη μας με τη βοήθεια των γονιών τους. Σύμφωνα με το σενάριο ένας κακός πρόκειται να επιτεθεί στην πόλη και να την καταστρέψει. Αφού έλυσαν όλους τους γρίφους που τους είχαν δοθεί και ανακάλυψαν τον ύποπτο, σκέφτηκαν και σχεδίασαν μια αυτοσχέδια μηχανή για να τον σταματήσουν. Αρχικά τον έφεραν στο σημείο που χρειαζόταν…
και στη συνέχεια του έριχναν μια μπάλα για να τον διώξουν.
Τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδι με το ρομπότ προσπαθώντας να το κατευθύνουν στο στόχο, αλλά και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού για την πόλη τους.
Ο Λάρι το ρομπότ ξενάγησε τα νήπια στην πόλη και τους έδειξε τα σημαντικότερα μνημεία της. Τα παιδιά ζωγράφισαν τη διαδρομή.
Δημιούργησαν με σχήματα μια πόλη γεμάτη χρώματα, όπως θα ήθελαν να είναι η Λάρισα.
Επίσης, δημιούργησαν παιχνίδι γνώσεων στον υπολογιστή (στο wordwall) με πληροφορίες για τη Λάρισα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή