Ζώα συντροφιάς

Αφού μιλήσαμε γενικά για τα ζώα που γνωρίζουμε και τα ταξινομήσαμε ανάλογα με το περιβάλλον που ζούνε εστιάσαμε στα ζώα συντροφιάς.

Αλλά τι είναι τα ζώα συντροφιάς, ποια τα χαρακτηριστικά τους και ποια ζώα ονομάζουμε ζώα συντροφιάς ας προσπαθήσουμε να δώσουμε τον ορισμό των λέξεων.

Διαβάσαμε το παραμύθι

που αναφέρεται σε ζώα συντροφιάς. Παρατηρήσαμε σχετικές εικόνες για να αντιληφθούμε τα χαρακτηριστικά των ζώων αυτών

και στη συνέχεια τοποθετήσαμε σε εννοιολογικό χάρτη εικόνες που μας δίνουν απαντήσεις σχετικά με το τι είναι; πως είναι; παραδείγματα για τα ζώα συντροφιάς.

το ίδιο κάναμε και στο πρόγραμμα kidspiration στον υπολογιστή

 

ζωγραφίσαμε τους δικούς μας εννοιολογικούς χάρτες

και δώσαμε τον ορισμό

Παίξαμε παιχνίδια αξιολόγησης της κατανόησης των λέξεων όπως : μαντεύω τι ζώο έχω στην πλάτη μου κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις.

και επιτραπέζιο

Ζωγραφίσαμε το ζώο που θα θέλαμε να έχουμε στο σπίτι μας

Μέσα από σχετικές εικόνες και δραματοποίηση αντιληφθήκαμε την σωστή και λάθος συμπεριφορά στα ζώα γενικά αλλά ιδιαίτερα στα ζώα συντροφιάς.

 

Κατασκευάσαμε

Παίξαμε με έννοιες αντίθετες όπως μέσα – έξω , μέρα – νύχτα, μοναξιά – συντροφιά, κοντά – μακρυά, ήμερο – άγριο, ψηλά – χαμηλά

Διαβάσαμε το παραμύθι

όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ζωή των αδέσποτων σκυλιών και την αξία που έχει να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο σκυλί.

Σύνθεση λέξεων

Λέξεις με το στερητικό  -α

Παρατηρήσαμε τις λέξεις δεσποζόμενο-αδέσποτο και συζητήσαμε την σημασία του στερητικού -α σαν πρώτο συνθετικό μιας λέξης . Παίξαμε λοιπόν το ανάποδο καπέλο του -α που έρχεται και μας κάνει όλες τις λέξεις ανάποδες το πλυμένο άπλυτο, το χτενισμένο αχτένιστο,το κακό άκακο, το δυνατό αδύνατο , το εμβολιασμένο ανεμβολίαστο

και το ζωγραφίσαμε

Σύνθετες λέξεις

Εντοπίσαμε τις σύνθετες λέξεις από τα βιβλία που διαβάσαμε και παίξαμε στην παρεούλα

 

στο σπασμένο βιβλίο στη γωνιά της γραφής και ανάγνωσης

αλλά και στον υπολογιστή

Λέξεις με το  -ξε

αλλά στην τάξη μας ήρθε και το  -ξε για να μας τα κάνει όλα άνω κάτω ξεβίδωνε, ξεκούμπωνε,ξέβαφε,ξέντυνε,ξεδίπλωνε,ξεφούρνιζε,ξέγραφε,ξεδίπλωνε,ξεφόρτωνε

   

 

 

 

ας έρθει να μας ξεμπερδέψει

Δραστηριότητες για τη δομή της λέξης

Οι ντετέκτιβ των λέξεων

Οι ντετέκτιβ έψαξαν και βρήκαν πατουσάκια σκύλων που είχαν γραμμένες λέξεις. Με τους μεγεθυντικούς φακούς τους τα ταύτισαν  με καρτέλες  και ανακάλυψαν τι γράφουν.

Παρατήρησαν ότι σε όλες τις λέξεις που βρήκαν υπάρχουν κοινά γράμματα είναι η λέξη σκύλος .Έκοψαν  τις καρτέλες σε τρία κομμάτια (πρόθημα, ρίζα, κατάληξη ) και τις τοποθέτησαν πάνω στο κεφάλι, σώμα ουρά ενός σκύλου

τις συνέθεσαν με διάφορους τρόπους και δημιούργησαν νέες λέξεις

 Δημιουργήσαμε λέξεις με κινητικό παιχνίδι

Με επιτραπέζιο παιχνίδι

Ρίξαμε δυο  ζάρια το πρώτο με προθήματα, το δεύτερο με καταλήξεις, η ρίζα σταθερή και δημιουργήσαμε λέξεις. Νικητής αυτός που θα δημιουργήσει πρώτος τρεις λέξεις.

Στον υπολογιστή

επιλέξαμε τη σωστή λέξη