Δράσεις με αφορμή παγκόσμιες ημέρες του Σεπτέμβρη 2020.

Με αφορμή το καθημερινό μας ημερολόγιο μάθαμε και μιλήσαμε για τις Διεθνείς Ημέρες.

Οι παγκόσμιες και διεθνείς ημέρες είναι αυτές που  οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θυμούνται και τιμούν ένα σημαντικό γεγονός ή ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για ζητήματα μείζονος σημασίας.

Εμείς διαλέξαμε κάποιες από αυτές και πήραμε αφορμή να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε πιστεύοντας όμως πως η προσπάθεια και ο αγώνας για ένα οποιοδήποτε ζήτημα πρέπει να διαρκεί συνεχώς και να μην προβάλλεται ως ανάγκη μόνο για μια μέρα του έτους, γιατί μόνο τότε αυτές  θα καταφέρουν  να πετύχουν τους στόχους που οφείλουν να επιδιώκουν στην ανθρωπότητα.

 

Κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Όζοντος.

Το στρώμα του όζοντος ενεργεί σαν μια γιγαντιαία ομπρέλα πάνω από τη Γη και προστατεύει τον άνθρωπο από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Όταν το στρώμα του όζοντος αδυνατίζει, όπως η λεγόμενη «Τρύπα του όζοντος» πάνω από την Ανταρκτική, οι υπεριώδεις ακτίνες φθάνουν στην επιφάνεια της Γης, απειλώντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον – τα ζώα και τα φυτά.

Με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε σε μία περιοχή όπου έμεναν κάποιοι από τους μαθητές μας έγινε συζήτηση για το συμβάν αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές γενικά.Με τη βοήθεια μιας μακέτας δάσους αναρωτηθήκαμε πως μπορεί να ξεκίνησε η φωτιά ,τι θα κάνουμε όταν τι δούμε,ποιες οι συνέπειες για τα ζώα και τους ανθρώπους .Διαβάσαμε και σχετικά παραμύθια.Σε ένα φύλλο χαρτί ζωγραφίσαμε το υγιές και το καμένο δάσος.

Σε συνέχεια της συζήτησης με τις συνέπειες της φωτιάς και της ρύπανσης του περιβάλλοντος μιλήσαμε για το όζον .Κάναμε ένα πείραμα για την δημιουργία της τρύπας του όζοντος και τις βλαβερές συνέπειες από τους ρύπους του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα Η εμφάνιση του κυκλώνα Ιανό που πέρασε από την πόλη μας και έκλεισαν τα σχολεία μας μας δόθηκε η αφορμή να μιλήσουμε ξανά  για τα διάφορα καιρικά φαινόμενα και να τα συνδέσουμε με τις αλλαγές στο περιβάλλον .

Και από τα βουνό στη θάλασσα. Ήρθε η εποχή να αφήσουμε τις παραλίες αλλά φροντίσαμε να τις διατηρήσουμε καθαρές?Πως θα τις ξαναβρούμε άραγε πάλι?

Η 19 Σεπτεμβρίου  έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Καθαρισμού Ακτών από Εθελοντές.

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) συντονίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών συμμετέχουν εκατοντάδες οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες από 80 χώρες του κόσμου.

Εμείς κάναμε γνωριμία με την HELMEPA JUNIOR και ακούσαμε για την δράση της οργάνωσης και τους σκοπούς της .Γνωρίσαμε την Μασκότ  τον Γλάρο και την παρέα του που εθελοντικά πράττουν το καλύτερο για την καθαριότητα των ακτών και παίξαμε μαζί τους.

Και μαζί με όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην :

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο η οποία πρώτο ξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.

Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης  κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.
Τα παιδιά έδωσαν λύσεις για την μείωση των καυσαερίων με την χρήση των ποδηλάτων που τόσο πολύ αγαπούν.
Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην :

 Διεθνής Ημέρα Ειρήνης η οποία καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ .

Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις Μ.Κ.Ο, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών για την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

Εμείς εργαστήκαμε ομαδικά και συνθέσαμε με τα χεράκια μας και ανακυκλώσιμα υλικά το δικό μας μήνυμα…..

    

Συνδέσαμε την παραπάνω ημέρα με την Ναυμαχία της Σαλαμίνας η οποία αποτελεί ένα σημαντικό και κρίσιμο ιστορικό ορόσημο τόσο για την Ελληνική όσο και για την παγκόσμια ιστορία.
Είδαμε σχετικό βίντεο
και παίξαμε το πρώτο μας παιχνίδι με αλγοριθμική σκέψη και τη βοήθεια του bee bot.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν χάνουμε την ευκαιρία για παιχνίδι στην αυλή,όσο οι καιρικές συνθήκες μας το επιτρέπουν.
Αδράξαμε την ευκαιρία λοιπόν και γιορτάσαμε παίζοντας την :

Ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού.

Κάθε χρόνο, μία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σπορ και την άθληση στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (23 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020). Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κι έχει ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής.

Έγινε αναφορά στους Ολυμπιακούς αγώνες και με τον Πρωτέα την μασκότ της τάξης μας μιλήσαμε και μάθαμε το σύμβολο των πέντε κύκλων .Είδαμε στον υπολογιστή τις μασκότ των άλλων χωρών .Μιλήσαμε για τα διάφορα αγωνίσματα από την Αρχαία Ελλάδα και στο προαύλιο δια αγωνιστήκαμε και μεις σε μία διαδρομή μετ εμποδίων.

 

Επεράσαμε όμορφα και ετούτη τη φορά!!!!!!