Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αχαΐα Κλάους-2023.

Ως επίλογο της θεματικής ενότητας το σταφύλι και τα παράγωγά του ήταν η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο οινοποιείο της Αχαΐα Κλάους .

Αρχικά Μάθαμε την ιστορία!!!

Η ACHAIA CLAUSS βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο και τον αμπελώνα της. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα. Από το 1861 οινοποιεί.

Το γλυκό κόκκινο κρασί που πρώτο παρήγαγε ο Gustav Clauss το 1873, στον αμπελώνα του, ονομάστηκε «Μαυροδάφνη», προς τιμήν της Ελληνίδας αγαπημένης του με τα όμορφα μαύρα μάτια, της Δάφνης, που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής και καθιερωτής του θεσμού του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, κατόπιν της επισκέψεως της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, για χάρη της οποίας μάλιστα ονόμασε το Κελλάρι «Αυτοκρατορικό» (Imperial Cellar).

στη συνέχεια   μας ξενάγησαν στους χώρους και με βιωματικό τρόπο έμαθαν τα παιδιά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού και γνώρισαν τα εργαλεία των βαρελοποιών και οινοποιών

Με διαδραστικό τρόπο βιώσαμε  και το γέμισμα των βαρελιών με μούστο …..

 

Περάσαμε υπέροχα……..