Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών 2023-2024

Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών 2023-2024

1

Αγαπητοί γονείς, πολυαγαπημένα μας παιδιά ,παλιοί και νέοι μαθητές καλώς να ορίσετε!!!

Μια νέα  χρονιά  ξεκινά και γι’ αυτό το λόγο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Αγιασμός ορίστηκε τη Δευτέρα 11/9/2023, ο οποίος θα γίνει με τον εξής τρόπο:

 Ώρα προσέλευσης: 8:30 π.μ
Ώρα αποχώρησης:   10:30  π.μ

 Ο Αγιασμός θα γίνει με την παρουσία εκπαιδευτικών  και γονέων οι οποίοι θα έχουν και την επίβλεψη των παιδιών .

  Μετά τον Αγιασμό που θα γίνει στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας θα σας ενημερώσουμε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Νηπιαγωγείου μας και θα λύσουμε τυχόν απορίες σας.

 Η ενημέρωση θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του σχολείου μας.

Με το τέλος της ενημέρωσης  θα μοιραστούν δωράκια στα παιδιά για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και στη συνέχεια μπορείτε να αποχωρήσετε.

 Την Τρίτη 12/9/23 ξεκινάμε το κανονικό μας ωράριο τόσο για το πρωινό όσο και για το απογευματινό τμήμα.

 Στην αρχή του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο για νήπια/προνήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

  Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης και τον σύλλογο διδασκόντων, σε  συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου. Μετά την πάροδο των δύο (2) εβδομάδων, το σύνολο των νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο.

Καταγραφή2

 Η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.

Αποχώρηση μαθητή/τριας από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του/της (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών/τριών με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους).

Αιτήματα γονέων/κηδεμόνων για πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση μαθητών/τριών για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης, γίνονται δεκτά κατόπιν προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης από δημόσιο φορέα, από την οποία προκύπτει με ακρίβεια η ανάγκη της ανωτέρω απουσίας καθώς και ο ακριβής χρόνος αυτής.

Επισημαίνεται ότι τόσο ο φορέας που εκδίδει τη βεβαίωση όσο και ο φορέας υλοποίησης της θεραπευτικής παρέμβασης ή ιατρικής υποστήριξης, πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς.

Η φοίτηση των μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία παρακολουθείται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα myschool.

Σε περίπτωση αδικαιολόγητων απουσιών μαθητών/τριών, ακολουθούνται όσα προβλέπονται στο (ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α) (άρθρο 13, παρ. 2, 3, 4).

 Αν οι απουσίες του μαθητή του νηπιαγωγείου υπερβαίνουν τις εκατό (100) ανά διδακτικό έτος, η βεβαίωση φοίτησης για την εγγραφή στην Α΄ Δημοτικού χορηγείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβούλου Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών. Σε αντίθετη περίπτωση ο μαθητής επαναλαμβάνει τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο. 

 

 • Οι εκπαιδευτικοί παραλαμβάνουν τους/τις μαθητές/τριες στην είσοδο του Νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν.
 •  Κατά τη διάρκεια της προσέλευσης των παιδιών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών.

 Οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του

 

 • Ο μέγιστος αριθμός μαθητών/τριών ανά τμήμα στο Νηπιαγωγείο καθορίζεται στους είκοσι πέντε (25).
 •  Η κατανομή των μαθητών/τριών σε τμήματα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η ηλικία (νήπια/προνήπια), το φύλο και οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, με στόχο να υπάρξει μια ισόρροπη κατανομή των μαθητών/τριών στα τμήματα.

Καταγραφή3

Επίσης πολύ σημαντικό είναι τα ρούχα των παιδιών να είναι απλά, άνετα και χωρίς κορδόνια, όπως επίσης και τα παπούτσια τους.

  Αποφύγετε τα ρούχα με κουμπιά, τις ζώνες και τα παπούτσια με κορδόνια. Προτιμήστε παπούτσια με βέλκρο [χριτς-χρατς].

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στο χώρο του σχολείου λειτουργεί κυλικείο από το οποίο μπορείτε να προμηθεύεστε το δεκατιανό των παιδιών μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη του κυλικείου τις πρωινές ώρες κατά την προσέλευση.

Διαφορετικά μπορείτε να ετοιμάζετε το δεκατιανό μόνοι σας στο σπίτι με την προϋπόθεση να είναι υγιεινό (π.χ κέικ, κουλουράκια, καθαρισμένα φρούτα, τοστ, γιαουρτάκι κ.λ.π).

Καταγραφή4 Καταγραφή5 Καταγραφή6 Καταγραφή7

 Απαραίτητα θα πρέπει να έχουν το όνομα τους σε κάθε αντικείμενο, παγουρίνο, τάπερ φαγητού, τσάντες, μπουφάν.

Καταγραφή8

                                                                                                  ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

 

   Τα νήπια θα φέρνουν μαζί τους ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ το φαγητό τους μέσα σε ανοξείδωτο σκεύος(κατσαρολάκι), κουταλάκι ή πηρούνι παιδικό , παγούρι ή μπουκαλάκι, μία μικρή υφασμάτινη πετσέτα.

  Θα σας παρακαλούσαμε στα προσωπικά είδη των παιδιών να αναγράφονται τα ονόματά τους.

  Το γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους.

 Ο/Η Νηπιαγωγός στο ολοήμερο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, βοηθά και καθοδηγεί τους/τις μαθητές/τριες ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες  που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος και να εξυπηρετούνται αυτόνομα.

 

 

                                         Φέτος θα ξεκινήσουν να εφαρμόζεται το

                                                                                          Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών

 • Υιοθετεί το μοντέλο του ανάστροφου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, όπου στο σημείο εκκίνησης βρίσκονται οι ικανότητες που αναμένεται να αναπτυχθούν.
 • Η έννοια της ικανότητας χρησιμοποιείται ταυτόσημα με την έννοια της επάρκειας.
 • Περιλαμβάνει ένα συνδυασμό γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων, που απαιτούνται προκειμένου τα παιδιά να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις μαθησιακές προκλήσεις.

α) Οι γνώσεις περιγράφουν το «τι» της μάθησης (ιδέες, έννοιες, θεωρίες, πληροφορίες)

β)   Οι δεξιότητες περιγράφουν το «πώς» της μάθησης (ενέργειες, συμπεριφορές)

γ) Οι στάσεις περιγράφουν το «γιατί» της μάθησης (προδιαθέσεις, τάσεις, συναισθήματα)

 

 • Το περιεχόμενο της μάθησης στο νηπιαγωγείο οργανώνεται σε 4 Θεματικά Πεδία στη βάση της ολιστικής προσέγγισης της μάθησης
 •  

Α’ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία

Β’ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία

Γ’ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Θετικές Επιστήμες

Δ’ Θεματικό Πεδίο:Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση

 

 

Επίσης το πρόγραμμα μάθησης περιλαμβάνει τα

Εργαστήρια Δεξιοτήτων (ΦΕΚ 3567/Β/4-8-2021 και ΦΕΚ 3791/Β/13-8-2021)

 

 • Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στην ανάπτυξη και ενίσχυση ήπιων δεξιοτήτωνδεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στις μαθήτριες και στους μαθητές.

 

 •  Υλοποιούνται κατά την πρωινή λειτουργία και στο χρονικό διάστημα (διδακτικές ώρες) που ορίζεται για τις «Οργανωμένες Δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το ΑΠΣ», σε τρεις (3) διδακτικές ώρες, κατανεμημένες δύο (2) με τρεις (3) φορές την εβδομάδα.

 

Καταγραφή9

 

Και τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο (ΦΕΚ 3311/Β/26-7-2021)

 

 • Σκοπός: ο εμπλουτισμός του προγράμματος του Νηπιαγωγείου σε σχέση με τη γλωσσική και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων για την ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσηςτης διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.
 •  
 • Οι Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα:

α) είναι βιωματικού χαρακτήρα,

β)υλοποιούνται υποχρεωτικά σε δύο (2) διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως, κατανεμημένες δύο (2) φορές την εβδομάδα  και

γ) υλοποιούνται στην πρωινή λειτουργία και συγκεκριμένα στις διδακτικές ώρες που ορίζονται για τις «Οργανωμένες Δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το ΑΠΣ».

 

 • Oι μαθησιακές επιδιώξεις και οι ενδεικτικές δραστηριότητες δεν είναι «ύλη» που πρέπει να καλυφθεί.
 • Είναι σημαντικό να επενδύουμε στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις των παιδιών και να αυξάνουμε σταδιακά τον βαθμό δυσκολίας με βάση τις αρχές της σπειροειδούς μάθησης.

 

 Ως αναφορά τις εκπαιδευτικες επισκέψεις…..

 

Καταγραφή10 Καταγραφή11

 

Ώρες τηλεφωνικής επικοινωνίας  παρακαλούμε να είναι το χρονικό διάστημα  12:15 -13:00 μ.μ.

Ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε !!!!

 

ΚΑΙ  ΣΑΣ  ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ 

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

 

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου και το Διδακτικό προσωπικό.

Παγανιά Γεωργία

 

Δήμητρα Αγγελογιαννοπούλου

Ελένη Τσιμά.