«Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος ‘Ασφάλεια στο σπίτι’ (Όμιλος Τιτάν)»2023

Παρακολουθήσαμε από την υπεύθυνη του ομίλου «ΤΙΤΑΝ» για την οργάνωση των ενημερωτικών παρεμβάσεων των σχολείων της Αχαΐας, κ. Ράπτη Γεωργία  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ασφάλεια στο σπίτι.

Πρόκειται για το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Ασφάλεια στο Σπίτι, που απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, σε σχολεία της Ελλάδας με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν μια «κουλτούρα ασφάλειας», που θα τα προφυλάσσει από ατυχήματα σε χώρους όπως το σπίτι και το σχολείο.

Ο λόγος για τον οποίο δίνεται από τον Τιτάνα μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία, η βασικότερη αιτία παιδικής θνησιμότητας στο δυτικό κόσμο είναι τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο παιχνίδι, στο σπίτι ή στο σχολείο.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή σε τέτοιους οικείους χώρους είναι πολύ εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή και να μειωθεί η εγρήγορσή τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπενθυμίζεται συστηματικά ότι τα πιο πολλά από αυτά προλαμβάνονται και μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή εκπαίδευση και τη λήψη κατάλληλων μέτρων.

Στην τάξη μας μιλήσαμε για το θέμα ,εκφράσαμε τις εμπειρίες μας

και έτοιμοι κατεβήκαμε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας  και ενημερωθήκαμε σχετικά με το θέμα  από την υπεύθυνη

και στο τέλος ζωγραφίσαμε όλα όσα πρέπει να προσέχουμε .

Ο όμιλος  «ΤΙΤΑΝ»  μας χάρισε  προσωπικά στον κάθε μαθητή και έντυπο υλικό,το βιβλίο Ασφάλεια στο σπίτι.

Στις σελίδες του βιβλίου «Ασφάλεια στο Σπίτι» παρουσιάζονται χρήσιμες συμβουλές –για μικρούς αλλά και μεγάλους– σχετικά με το πώς πρέπει να επιλέγουμε, να εγκαθιστούμε και να χρησιμοποιούμε τον οικιακό εξοπλισμό, αλλά και πώς να προσφέρουμε βασικές πρώτες βοήθειες, ώστε να ελαχιστοποιή σουμε τους κινδύνους και να αποφύγουμε πιθανά ατυχήματα. Πρόκειται για ένα πραγματικό σημείο αναφοράς, με στόχο περισσότερη ασφάλεια παντού όπου κινούμαστε.

Οι τίτλοι των ενοτήτων που περιλαμβάνει, τους οποίους αναφέρουμε εδώ εντελώς ενδεικτικά, είναι χαρακτηριστικοί για το εύρος των πληροφοριών που περιέχει: κάγκελα-περιφράξεις, εσωτερικές σκάλες, παράθυρα και μπαλκόνια, κίνδυνοι πυρκαγιάς, ηλεκτρική εγκατάσταση και οικιακές συσκευές, μπάνιο, εργαλεία κουζίνας, επικίνδυνες ουσίες, εγκαύματα κλπ.

Ευχαριστούμε πολύ τόσο τον όμιλο ΤΙΤΑΝ https://www.titan.gr/uploads/titanes/126.pdf

όσο  και την κυρία Ράπτη Γεωργία για την όμορφη παρουσίαση ,που με μεγάλη προθυμία και καλή διάθεση μας αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο και την εμπειρία στο να αποφεύγουμε  τις «παγίδες»  και να γνωρίζουμε όλα τα μυστικά για μια ζωή με περισσότερη ασφάλεια στο σπίτι, το σχολείο και το παιχνίδι.!!!!

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό και ψηφιακά παιχνίδια σχετικά με το θέμα μας. Καλή διασκέδαση ,μαθαίνοντας!!!!

https://www.safetyathome.gr/education/game