Παγκόσμια ημέρα δασών 2023

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. και πιο συγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) το 1971, ως Διεθνής Ημέρα Δασών και Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης και επιλέχθηκε για να καταδείξει αφενός, τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας και διατήρησής τους και αφετέρου, να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, ώστε να μάθουν περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για τα σημαντικά οφέλη που παρουσιάζει για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη επιβίωση.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Δασών για το 2023 είναι «υγιή δάση για υγιείς ανθρώπους» (healthy forests for healthy people). Τα υγιή δάση λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, παρέχοντας καθαρό αέρα και νερό, ενώ μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα κατά 2 με 8 βαθμούς Κελσίου, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση του κλίματός μας. Επηρεάζουν, επίσης, τις βροχοπτώσεις, δροσίζοντας τις αστικές περιοχές και απορροφώντας το 1/3 εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η κλιματική κρίση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως, καθώς επηρεάζει δραστικά τις συνθήκες ανάπτυξης των δασών. Διεθνείς συμβάσεις αποσκοπούν σήμερα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης και αναφέρονται στην ανάγκη για αυξημένη προστασία, αποκατάσταση και προσαρμογή των δασών στη διαχείρισή της.

Στο περιβάλλον αυτό, καλούμαστε σήμερα, Φορείς και κάθε πολίτης ξεχωριστά, να στραφούμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη στρατηγικές, που θα μείνουν κληρονομιά στα μελλοντικά δασικά οικοσυστήματα και στις επόμενες γενιές.

Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της έκτασης γης παγκόσμια και στην καρδιά τους φιλοξενούν περισσότερα από τα μισά χερσαία είδη φυτών και ζώων.

Τα δάση αποτελούν ζωτική πηγή θρεπτικών τροφών, φαρμάκων και βιοποριστικών μέσων για τους αυτόχθονες πληθυσμούς αλλά και στις τοπικές αγροτικές και αστικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Τα υγιή δάση μειώνουν τον κίνδυνο την εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Προσέχουμε λοιπόν τα δάση μας –   Αγαπάμε τα δάση – προσέχουμε τη Ζωή μας.

Μιλήσαμε για τα οφέλη και την ομορφιά των υγιών Δασών και τη ασχήμια των καμμένων δέντρων.

Γνωρίσαμε τα ζωάκια που ζουν στα δάση και τον σημαντικό ρόλο του Δασοφύλακα.

 

Θυμηθήκαμε  την περσινή μας αναφορά στην ημέρα αυτή και τα παιδιά αναγνώρισαν την περσινή τους συμμετοχή στην τότε ομαδική αφίσα και ξανά θυμηθήκαμε το κακό της παράνομης υλοτομίας.

 

Συνεχίσαμε με ζωγραφική κατά ομάδες με διάφορα υλικά μικτά από μαρκαδόρους και κηρομπογιές γράφοντας το σύνθημα :Αγάπα τα Δάση !!!!!

 

 

  

Η ομαδική μας αφίσα που στολίζει την πόρτα της τάξης μας έγινε με την τεχνική του κολλάζ.