Παγκόσμιες ημέρες Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2021-22

1)  Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης- 13 Νοεμβρίου 

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement). Η καλοσύνη είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος της ανθρώπινης κατάστασης, που γεφυρώνει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας και πολιτικής.

Ο σκοπός είναι να αναδείξει και να ενθαρρύνει τις καλές πράξεις στην κοινότητα. Επίσης, υπενθυμίζει ότι οι καλές πράξεις μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Μπορεί να αναρωτιέσαι πώς η ενσυναίσθηση ενός ατόμου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεν είναι εύκολο να το κατανοήσεις, αλλά κάθε καλή πράξη, ακόμα και η μικρότερη, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, που δεν μπορείς καν να φανταστείς.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού BMC Public Health, η καλοσύνη και η φιλανθρωπία ή φιλοζωία(γιατί η καλοσύνη αφορά κάθε μορφή ζωής):

  • Προσφέρει ικανοποίηση και χαρά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης και όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας με την πανδημία, σκέψου που, ποιον και πως μπορείς να βοηθήσεις φέτος τις γιορτές (ή γιατί όχι και πριν τις γιορτές). Αν δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις, βρες έναν οργανωμένο σύλλογο ή οργανισμό. Αν πάλι γνωρίζεις κάποιον που έχει ανάγκη, πάρε μία ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ιδέες και απλοί τρόποι να δείξεις καλοσύνη

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα κάνουν τη διαφορά. Αναζήτησε ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να προσφέρεις καλοσύνη στη ζωή κάποιου. Οι συμβουλές που ακολουθούν, ίσως σε βοηθήσουν:

  • Γράψε θετικά μηνύματα σε post-it και άφησέ τα για να τα βρουν οι άλλοι
  • Τηλεφώνησε σε ένα συγγενή με τον οποίον έχεις καιρό να μιλήσεις
  • Μάζεψε τα σκουπίδια από το δρόμο και ρίχτα στους κάδους απορριμμάτων
  • Κράτα την πόρτα ανοιχτή για κάποιον
  • Κάνε ένα κοπλιμέντο σε κάποιον
  • Κάνε έκπληξη σε κάποιον με λουλούδια
  • Προσφέρσου να βοηθήσεις κάποιον με τις δουλειές του
  • Κάνε ένα δώρο έκπληξη σε κάποιον που αγαπάς
  • Πήγαινε στο γραφείο χειροποίητα γλυκά ή σνακ
  • Φύτεψε ένα δέντρο
  • Εξάσκησε την ευγνωμοσύνη
  • Κάνε εθελοντισμό
  • Δώσε σε κάποιον μια αγκαλιά

Οι δικές μας πράξεις καλοσύνης είναι η έμπρακτη αγάπη μας σε παιδιά που δοκιμάζονται στο θέμα της υγείας τους αλλά και σε όσα ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας.

Έτσι  με την βοήθεια των γονέων μπορέσαμε και συμμετείχα όπως ήδη γνωρίζεται και στο make a wish

Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα μέρος 2ο -Make a wish.2021-22

 

 

και στη συλλογή τροφίμων για το χαμόγελο του παιδιού

Mύρισαν Xριστούγεννα και στηρίζουμε το «Χαμόγελο του Παιδιού»Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα μέρος 1ο .2021-22

 

 

 

Επίσης ζωγραφίσαμε και στείλαμε τις ευχές μας διαδικτυακά μέσα από ένα ψηφιακό βιβλίο στα ειδικά σχολεία της πόλης μας ,σε ιδρύματα,στους φίλους μας και συνεργάτες από 39 σχολεία σε όλη την Ελλάδα που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της Κόκκινης κλωστής δεμένης,Δεξιότητες γυρεύει αλλά και σε όλους εσάς .

Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμό σας Χριστού την θεία γέννηση να μπούμε στο αρχοντικό σας.
Τις ζωγραφιές μας και τις αγνές ευχές μας να σας χαρίσουμε για Καλές Γιορτές με αγάπη,χαμόγελα,υγεία,ευτυχία για όλα τα παιδιά στον κόσμο.
Τα μικρά τα Στρουμπειάκια από το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών σας στέλνουν τον παρακάτω σύνδεσμο.
Πατήστε τα βελάκια με τους αριθμούς στο πάνω μέρος για να ξεφυλίσσετε το ψηφιακό βιβλίο ευχών μας.
IMG 20211218 121624
Και περνάμε στην επόμενη σημαντική για μας Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Αν και ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει καθιερωθεί η 20η Νοεμβρίου, η 11η Δεκεμβρίου γιορτάζεται επίσης στο ίδιο πλαίσιο, μιας και σε αυτή την ημερομηνία, στις 11 Δεκεμβρίου 1946, ιδρύθηκε η UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των μητέρων και των παιδιών σε όλο τον κόσμο, που είχαν άμεσες ανάγκες και κινδύνευαν από πείνα, αρρώστιες και άλλα δεινά μετά το τέλος του πολέμου.

 

2)   Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού – 20 Νοεμβρίου

       -Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού -11 Δεκεμβρίου  

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Το 1989 υπεγράφη η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Η διεθνής αυτή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσπίζει την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Με μοναδικό γνώμονα την δημιουργία προϋποθέσεων ως προς το όφελος των παιδιών.

Η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί μια παγκόσμια νομικής φύσεως δέσμευση, προκειμένου να προασπισθούν τα δικαιώματα των παιδιών.

Μέχρι σήμερα, η σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 193 κράτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία υπέγραψε το 1992.

Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ, μαζί με την UNICEF, καθώς και άλλους φορείς, γιορτάζει την Υπενθύμιση σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού κάθε χρόνο στις 20 Νοέμβριου.

Εμείς τα δικαιώματα μας τα επεξεργαστήκαμε και μιλήσαμε γιαυτά μέσα από τα κλασικά παραμύθια και συνθέσαμε την αφήσα μας  σχηματίζοντας με τις καρτέλες την λέξη love-αγάπη.

Θα σας μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά και στην δεύτερη θεματική των Δεξιοτήτων.

74

Χρόνια Πολλά σε Όλου του Κόσμου τα Παιδιά

 

3) Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1992 και γιορτάζεται παγκοσμίως, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την κοινωνική κινητοποίηση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μόνο μία στις τέσσερις χώρες (24%) έχουν συντάγματα που ρητά απαγορεύουν τη διάκριση κατά των ΑμεΑ ή εγγυώνται ίσα δικαιώματα γι’ αυτά τα άτομα.

Μόνο το 28% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, με συνέπεια τα παιδιά αυτά να αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια στη μόρφωσή τους, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μόνο το 12% των χωρών έχουν ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και συχνά αυτά τα ιδρύματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες αναπηρίες.

Εμείς είδαμε το παραμύθι ο πράσινος λύκος και εκφράσαμε την άποψη μας για αυτό.

Μιλήσαμε για την αποδοχή της διαφορετικότητας και το 

Πως έπρεπε να πράξει ο Λύκος και τι θα έπρεπε τα άλλα ζώα να μην κάνουν.

Μιλήσαμε για τους ανθρώπους που έχουν μειωμένη ως και καθόλου όραση αλλά και τους κωφούς.

Μάθαμε να σχηματίζουμε με την νοηματική το αρχικό γράμμα του ονόματος μας.

76

Και φτιάξαμε την ομαδική μας αφίσα για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία χρησιμοποιώντας καπάκια.

75