Δράσεις με την Σχολική Ψυχολόγο δια ζώσης και εξ αποστάσεως Φεβρουάριος-Μάρτιος 2021

Στα πλαίσια του προγράμματος << Υποστήριξη σχολικών μονάδων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας  Εκπαίδευσης από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς >> με κωδικό ΟΠΣ5070727 για το σχολικό έτος 2020-2021, προσλήφθηκε και ανέλαβε υπηρεσία στο σχολείο μας Σχολική Ψυχολόγος.Ονομάζεται Μαστραντωνάκη Αθηνά.

Σύντομο Βιογραφικό.

“Έχω αποφοιτήσει από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και είμαι κάτοχος βασικού πτυχίου Ψυχολογίας και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Έχω εξειδικευτεί στον τομέα της Παιδοψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην “Αξιολόγηση και την αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος”.

Έχω, επίσης, εκπαιδευτεί στο Messy Play ως μέθοδο θεραπευτικής παρέμβασης για παιδιά και οργάνωσης ομαδικών δραστηριοτήτων με στόχο την πρόληψη στο τομέα της ψυχικής μας υγείας.

Από τοο 2016 εργάζομαι στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Σχολική Ψυχολόγος και οργανώνω ομαδικά προγράμματα παρέμβασης σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας  με βιωματικό τρόπο.

Επίσης έχω οργανώσει και Συναντήσεις Γονέων σε σχολεία όπου εργαζόμουν με στόχο της συμβουλευτική και καθοδήγηση στη διαχείριση διαφόρων συμπεριφορών των παιδιών.”

Δραστηριότητες ψυχολόγου περίοδος Φεβρουαρίου-Ιανουάριος – Μάρτιος 2021

 

1.Δραστηριότητα :Συναισθήματα

Στόχος: αναγνώριση, αποδοχή και έκφραση όλων των συναισθημάτων

Αναγνωρίζουμε τα βασικά συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος), εκφράσεις προσώπων, σημάδια πάνω στο σώμα μου και σύνδεση με καταστάσεις πότε το έχουν νιώσει και γιατί.

Ζωγραφική των εκφράσεων των προσώπων όταν νιώθουν το αντίστοιχο συναίσθημα

Παιχνίδι με τις κάρτες και τα συναισθήματα , αναγνώριση και παντομίμα

2 Δραστηριότητα: Ανάγνωση παραμυθιού <<Η παλέτα των συναισθημάτων>>

Ένα παραμύθι με στόχο την εξερεύνηση όλων των συναισθημάτων από τα παιδιά και τη σύνδεσή τους με τα χρώματα.

Κάθε παιδί έφτιαξε τη δική του παλέτα με τα δικά του χρώματα που το καθένα συμβολίζει κι ένα συναίσθημα.

Έτσι χρησιμοποιώντας την παλέτα του, μαθαίνει και το τραγούδι για τα συναισθήματα και τρόπους διαχείρισης όλου αυτού του υπέροχου εσωτερικού μας κόσμου, του κόσμου των συναισθημάτων μας

Παιχνίδι με κάρτες

Διαβάζουμε μία κατάσταση και πρέπει το παιδί να βρει τι νιώθει ο κύριος στην κατάσταση αυτή. Έχουν  ταμπελάκια μα τα βασικά συναισθήματα που τους έχουμε  δώσει και σηκώνουν αυτό που πιστεύουν.

3.Δραστηριότητα:Θυμός

Στόχος: Επεξεργασία συναισθήματος θυμού, αποδοχή και κατανόηση συνεπειών θυμού σε εμάς αλλά και στους άλλους και τεχνικές διαχείρισης του.

κοινωνική ιστορία για το θυμό <<Πώς θα νικήσω το θυμό μου>>

Ζωγραφική το χελωνάκι του θυμού με τις τεχνικές διαχείρισης του θυμού.

Τα μπαλόνια του θυμού όταν σκάνε, και το μπαλόνι όταν εφαρμόζω τις τεχνικές διαχείρισης του θυμού( λέω τι με ενοχλεί, παίρνω ανάσες, πάω στο δωμάτιό μου να ηρεμήσω, ζωγραφίζω)

 4.Δραστηριότητα:Θυμός

το θερμόμετρο του θυμού, κατανόηση των σταδίων του θυμού πριν την  έκρηξη έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση του.

5.Δραστηριότητα: ανάγνωση κοινωνικής ιστορίας ο Κύριος Ανήσυχος και τρόποι διαχείρισης του συναισθήματος.

Στόχος: Κατανόηση συναισθήματος ανησυχίας, αποδοχή και τρόποι διαχερίρισής του

Κοινωνική ιστορία <<ο Κύριος ανήσυχος>>,

κατανόηση ανησυχιών,

τρόποι διαχείρισής τους

6.Δραστηριότητα: Παγκόσμια ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου -εκπαιδευτικά βίντεο και ζωγραφιά με τον υπολογιστή (θετικά και αρνητικά)

Στόχος:  η πρόληψη όσον αφορά τη χρήση των οθονών γενικά και τους κινδύνους απ΄τη χρήση καθώς και τρόπους αντιμετώπισης

https://youtu.be/y41bXahQVLk

μια ζωγραφιά με την οθόνη ενός υπολογιστή ή τάμπλετ ότι θελει ο καθένας, το πληκτρολόγιο και στη μία μεριά της οθόνης να ζωγραφίσουν τρόπους που κατάλαβαν ότι έχουμε ασφάλεια στο διαδίκτυο και από την άλλη μεριά τι τρόπους μπορώ να χρησιμοποιήσω ώστε να αποφεύγω  τη χρήση του τάμπλετ, υπολογιστή ή playstation ή κινητό.

7.Δραστηριότητα: Φόβος

Στόχος: αντιμετώπιση φοβιών, τις κατανοώ και πως τις διαχειρίζομαι

Κονωνική θεραπευτική ιστορία για τους φόβους και δραστηριότητα για τεχνική διαχείρισης << Η σακούλα των φόβων>>, ζωγραφίζω ότι με φοβίζει το κανω μπαλίτσα , το πετάω στη σακούλα μου και την κλείνω για να μείνει ο φόβος εκεί κλεισμένος.

Ξεκινάει η ιστορία….

Κάποτε σε ένα νησί ζούσε ένα πιθηκάκι με μακριά πόδια και χέρια. Από το νησί του έβλεπε πως πέρα μακριά, στην άλλη άκρη του ορίζοντα, υπήρχε ένα άλλο νησί που ήταν γεμάτο με μπανάνες. Ήθελε πολύ να φάει τις νόστιμες, μυρωδάτες και γλυκές μπανάνες και ο μόνος τρόπος για να πάει εκεί ήταν να κολυμπήσει. Κάθε φορά όμως που βουτούσε στο δεν μπορούσε να κολυμπήσει. Όχι πως δεν ήξερε κολύμπι, αλλά επειδή στα χέρια του και στα πόδια του κρεμόντουσαν βαριές μπαλίτσες που το δυσκόλευαν..Ξέρετε τι ήταν αυτές οι μπαλίτσες? Τι φαντάζεστε ότι ήταν?

Κάθε μπαλίτσα ήταν και ένας φόβος, μικρός ή μεγάλος, αλλά αρκετά βαρύς που έκαναν το πιθηκάκι να βουλιάζει στο νερό. Μια μέρα δεν άντεξε και είπε νευριασμένο:

Ως εδώ. Εγώ θα κολυμπήσω ακόμα και αν χρειαστεί να βγάλω τις μπάλες από πάνω μου.

Πήρε μαζί του μια σακούλα , τη σακούλα του ΦΟΒΟΥ ( για τρέξτε να φέρετε κι εσείς μια σακούλα, ότι σακούλα έχετε στο σπίτι ακόμα και του σουπερ μάρκετ φύλλα λευκά χαρτί και μαρκαδόρους), βούτηξε στο νερό (ας κάνουμε όλοι μαζί την κίνηση) και πριν απλώσει τα χέρια του να κολυμπήσει τράβηξε μία μπάλα από πάνω του την κοίταξε και της είπε:

Δεν σε χρειάζομαι. Μπορώ να κολυμπήσω χωρίς να φοβάμαι, και την πέταξε μακριά.

Πάρτε τώρα κι εσείς ένα χαρτάκι και ζωγραφίστε ότι σας φοβίζει. Αφού τελειώσετε το κάνουμε κι εμείς μπαλίτσα του λέμε << Δεν σε χρειάζομαι, μπορώ και χωρίς να φοβάμαι εσένα σκοτάδι (για παράδειγμα) και το πετάμε μέσα στην σακούλα του φόβου.

Κάθε λίγο και λιγάκι το πιθηκάκι έκοβε μία μπαλίτσα, την κοίταζε, της έλεγε πως δεν την φοβάται και την πετούσε μακριά. Κολυμπώντας και πετώντας μία-μία τις μπάλες, το πιθηκάκι έφτασε στο νησί με τις ωραίες και νόστιμες μπανάνες.

 

Ιδέες για παντομίμα

  • Φτιάχνω το μαξιλάρι μου και κοιμάμαι
  • Διαβάζω ένα παραμύθι
  • Πίνω γάλα
  • Τρώω μία μπανάνα
  • Γράφω στον υπολογιστή
  • Σκουπίζω
  • Σφουγγαρίζω
  • Οδηγώ αυτοκίνητο
  • Στύβω πορτοκάλια
  • Ψωνίσω στο σουπερ-μάρκετ

Με τα παραπάνω Ενισχύεται η παρατηρητικότητα, η φαντασία και τα βοηθάει να αναγνωρίζουν τη <<γλώσσα του σώματος>>

8.Δραστηριότητα: Επίλυση κοινωνικού προβλήματος

Στόχος: μέσα από την κοινωνική θεραπευτική ιστορία με γρίφο, προσπαθώ να βρω πάντα λύση σε ότι με δυσκολεύει ή με απασχολεί και δεν τα παρατάω.

Υλικά

Χρειαζόμαστε λευκά χαρτιά και ένα κουτάκι αναψυκτικού άδειο ή κάποιο αντικείμενο στο ίδιο βάρος, πχ ένα ποτήρι πλαστικό, μία γόμα.

 

Ξεκινάω να διαβάζω την ιστορία

Κάποτε σε μία χώρα που ονομάζονταν Χερούκλα ζούσαν κάτι παράξενοι άνθρωποι. Ολοι τους είχαν γεννηθεί με ένα μόνο χέρι. Σε εκείνη τη χώρα ζούσε και ο Αριστομένης, ο οποίος ήταν πολύ καλόκαρδος και βοηθούσε τους άλλους. Μια μέρα εκεί που διάβαζε την εφημερίδα είδε μία αγγελία:

<<Όποιος φέρει στο βασιλιά μας ένα δώρο πάνω σε μια κόλλα χαρτί που θα την κρατάει από τη μία γωνία μόνο, θα γίνει πολύ πλούσιος και θα πάρει γυναίκα του την πριγκίπισσα>>.

Η κόρη του βασιλιά ήταν πεντάμορφη και ο Αριστομένης την αγαπούσε πολύ. Έψαξε λοιπόν και βρήκε ένα θησαυρό (βάλτε το κουτάκι πάνω στην κόλλα όρθιο και να βρίσκεται στη μία γωνία του χαρτιού στην άκρη). Πήρε την κόλλα και προσπάθησε να τη σηκώσει με το ένα χέρι (αφού ένα είχε όλο κι όλο) χωρίς να πέσει ο θησαυρός. Προσπαθούμε όλοι να το σηκώσουμε χωρίς να μας πέσει.

 

Μάταια όμως. Όσες προσπάθειες και να έκανε δεν κατάφερνε να σηκώσει το θησαυρό. Άρχισε τότε απογοητευμένος να κλαίει, επειδή δεν μπορούσε να τα καταφέρει.

Παιδιά εσείς ξέρετε κανένα τρόπο να τα καταφέρουμε να το σηκώσουμε χωρίς να πέσει?

Συνεχίζουμε την ιστορία αν δε βρεθεί από κανένα η λύση.

Τότε ήρθε κοντά του μία κουκουβάγια που όταν τον είδε να κλαίει, τον ρώτησε τι έχει. Αφού ο Αριστομένης της εξήγησε, αυτή του είπε: Αντί να κάθεσαι να κλαις γιατί δεν ψάχνεις για τη λύση?

Ο Αριστομένης την άκουσε προσεκτικά και άρχισε να σκέφτεται ξύνοντας το κεφάλι του. Τότε του ήρθε μία ιδέα. Άρχισε να διπλώνει την κόλλα ( διπλώστε την κι εσείς). Τη δίπλωσε μία φορά, μετά δύο και μετά τρεις. Έβαλε πάνω το κουτάκι( βάλτε το κουτάκι) και με το ένα και μοναδικό του χέρι σήκωσε την κόλλα χωρίς να πέσει το κουτάκι. Πήγε τρέχοντας στο παλάτι και παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά.

Έτσι παιδιά στη ζωή μας έχουμε δύο επιλογές. Η να κάτσουμε ν κλαίμε και να θυμώνουμε όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή να σκεφτούμε ψύχραιμα μία λύση για να το λύσουμε.

Και συνεχίζουμε να τους βάλω προβλήματα κοινωνικού περιεχομένου και να βρουν τις λύσεις. Για παράδειγμα:

1.<< Ο Κώστας φοβάται το σκοτάδι, τι μπορεί να κάνει?>>

2.Η Ιωάννα άλλαξε σχολείο και δεν έχει κάνει καινούριους φίλους, τι μπορεί να κάνει?

3.Ο Μάρκος θέλει συνέχεια να τρώει γλυκά και του πονάνε τα δόντια του, τι μπορεί να κάνει?

4.Η Ελισάβετ αργεί να ετοιμαστεί το πρωί για το σχολείο επειδή δεν βρίσκει τα ρούχα τους, τι θέλει να φορέσει. Τι μπορεί να κάνει για να μην καθυστερεί για το σχολείο?

 

9 .Δραστηριότητα.Ευτυχία

Αφορμή: Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας

 Στόχος:αναγνώριση του συναισθήματος και τρόποι να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά να κάνουμε και τους άλλους ευτυχισμένους.

Δραστηριότητα:κατασκευή

κατασκευή με ένα πιστόλι για χαρτοπόλεμο όπου σε όλα θα αρέσει και έτσι να τους δείξω μια πλευρά της ευτυχίας και μετά να τους δείξω διάφορες εικόνες όπου δείχνοντας καλοσύνη νιώθουμε ευτυχία, βοηθώντας, τονίζοντας την αποδοχή στο διαφορετικό, δείχνοντας και παίρνοντας αγάπη κ.ά..

Για την κατασκευή θα χρειαστεί ένα ρολό από χαρτί υγείας, ένα μπαλόνι και ταινία για να το κολλήσουν.
Περάσαμε υπέροχα με την κ.Αθηνά και συνεχίζουμε…..