Ολοκλήρωση και αξιολόγηση και του τρίτου προγράμματος etwinnning :Mένουμε σπίτι …Μαζί 2020.

Αγαπητοί γονείς έφτασε η στιγμή της παρουσίασης και του τρίτου προγράμματος μας με το etwining στην περίοδο της καραντίνας .

Το Πρόγραμμα είχε τίτλο Μένουμε σπίτι …Μαζί και μας έκανε να γίνουμε πιο δημιουργικοί σε μία περίοδο αναστολής μαθημάτων λόγω έκτακτων αναγκών για τρεις ολόκληρους μήνες.

Η πανδημία του COVID-19 μας ανάγκασε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα μαθησιακής διαδικασίας.

Ξαφνικά όλοι βρεθήκαμε έξω από την καθημερινότητα μας μέσα στην τάξη.Όμως όταν υπάρχει αστείρευτη αγάπη για τα παιδιά και αστείρευτη όρεξη και φαντασία  για δημιουργία όλα είναι δυνατά!!

Μία ομάδα ταλαντούχων 30 εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγοί & Δάσκαλοι), που ήδη συνεργάζονταν σε άλλα eTwinning έργα, αποφάσισαν και  σχεδίασαν  το έργο με τίτλο «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.. ΜΑΖΙ». Το έργο  το δημοσιοποίησαν αμέσως μετά την έγκρισή του σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης εκπαιδευτικών, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Σκοπός του έργου ήταν κυρίως η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών εκτός σχολικής τάξης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παρέμειναν κλειστά τα σχολεία. Μέσα από το έργο αυτό  εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες όλης της χώρας  επικοινώνησαν  και εκφράστηκαν , σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν ΜΑΖΙ την κρίση που βιώσαν.

 

Η ανταπόκριση  στο έργο ήταν  τεράστια και πέρα από κάθε προσδοκία. Πάνω από 225 σχολεία, 300 εκπαιδευτικοί .Η γεωγραφική διασπορά αφορούσε κάθε γωνιά της χώρας, από τον Έβρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο έως την Κρήτη, από την Κεφαλλονιά έως την Κάσο. Αφορούσε  αγροτικές αλλά και αστικές περιοχές, σε μικρές αλλά και μεγάλες σχολικές μονάδες.

Ο Άκης Σπιτάκης  στο Μένουμε σπίτι μαζί.από τον μαγικό κόσμο του etwining  ένωσε χιλιάδες παιδιά-μαθητές και εκατοντάδες εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη,ένα έργο με τεράστιο παραγόμενο εκπαιδευτικό  υλικό εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα μείνει χαραγμένο μέσα στο μυαλό και στις καρδιές όλων των εμπλεκόμενων.

Μεθοδολογία του έργου:

Οι εκπαιδευτικοί-ιδρυτές θα ετοίμαζαν “προκλήσεις” τις οποίες  ανέβαζαν στην πλατφόρμα και σε συνεργασία με τους γονείς τους, οι μαθητές/τριες τις υλοποιούσαν.

Οι εταίροι  χωρίστηκαν σε ομάδες για παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και με την χρησιμοποίηση web2 εργαλείων, θα το παρουσίαζαν. Το Δημόσιο Twinspace  αποτελούσε  πηγή πληροφοριών και εκπαιδευτικού υλικού για όλους τους εκπαιδευτικούς και γονείς που ήθελαν να βρουν συμβουλές και ιδέες για την απασχόληση των παιδιών τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Με τη δημιουργία αφισών, τραγουδιών, παραμυθιών και κατασκευών από τα παιδιά,  αντιμετωπίσαμε τον εγκλεισμό και την πανδημία.

Δημιουργήθηκαν καταπληκτικές συνεργατικές δράσεις ,όπως το υπέροχο ψηφιακό λεξικό γραμμάτων από την καταγραφή αντικειμένων μέσα στο σπίτι.

https://read.bookcreator.com/9KAyDpoF55htCsY1mY2jbOaZOtu2/r0jhntebR6KabQccxGvT6A

το μοναδικό Μουσείο των Μουσείων από την καταγραφή παλιών αντικειμένων μέσα στο σπίτι

https://padlet.com/xelonitsa1/g2ky8e57eyxh6i67?fbclid=IwAR2O8ALrMEyOQKekHPlp2fwqPP_omEwMlgtxvrrkN6eRkb8R9mN9NFQkr94

https://padlet.com/nipiagogoi/cb94gypt4k6axvc5?fbclid=IwAR2pbUToeQbKtjeIevLmy7K1MZmGzBT6lVLna3TzK8VRjem4cNSWQGQ5GhA

Καθώς και ο ανεπανάληπτος Ταξιδιωτικός οδηγός της Ελλάδας που θα δείτε πιο κάτω.

Από την 1η Αποστολή έως και την 12η και όχι μόνο δράσεις του Μένουμε Σπίτι Μαζί μπορείτε να τα αναπολήσετε στο παρακάτω Thinglink.

 

https://www.thinglink.com/scene/1330911991828578305?fbclid=IwAR0G9xfaANMWN-zQzkrChUwnq56gK72TgW5KvLOuQKpTxOHF1WO1vZ4EKdU

Αξίζει να αναφέρουμε την τελευταία αποστολή του Άκη Σπιτάκη η οποία ήταν να κάνουμε τον Tαξιδιωτικό οδηγό του τόπου μας. Το κάθε σχολείο όπως και εμείς ετοιμάσαμε με υλικό που μας έστειλαν οι μαθητές μας το αντίστοιχο βίντεο.Όλα μαζί  συγκεντρώθηκαν στον παρακάτω χάρτη,ένα καταπληκτικό συνεργατικό έργο διαφήμισης της χώρας μας.

 

https://padlet.com/marinazacharia3/d66yx69d57rov65r?fbclid=IwAR2-OUThCRhfkZmuo_8qbBy5SnVWiQGtUEnOy8nUdVPbuXZBDiBrUDWMMw0

Και επίσης την  ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ  ΕΡΓΟΥ και η αναφορά του από το Ι.Κ.Υ  μας γέμισε με μεγάλη  χαρά και  ικανοποίηση .

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή η αναφορά του έργου από το Ι.Κ.Υ.Τεράστια τιμή! Τεράστια περηφάνια για όλους μας!

https://www.facebook.com/StateScholarshipsFoundation/

https://twinspace.etwinning.net/112804/pages/page/989020

Πανευρωπαϊκή αναφορά του έργου έγινε και από το etwinning.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή eTwinning στις Βρυξέλλες, αφιέρωσε ένα άρθρο στο έργο μας, και στην ιδρύτρια Μαρίνα Ζαχαρια.
To έργο μας, προτεινόμενο στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα στις Καλές πρακτικές!!!

https://www.etwinning.net/en/pub/newsroom/highlights/staying-home-with-etwinning—.htm?fbclid=IwAR09rzkHjgqRNM0Pc0ZfexSvwjsJstXFIsRTYWUI6VY5YsDdh9C_6l6NoYI

Ένα έργο etwinning, δύο μήνες, 12 αποστολές, 14 συντονιστές, 225 σχολεία, 300 εκπαιδευτικοί και εκτιμώμενος αριθμός ωφελούμενων μαθητών και μαθητριών 4800 παιδιά σε όλη την Ελλάδα!

Χαιρόμαστε που υπήρξαμε μέλος μιας τόσο μεγάλης ομάδας εκπαιδευτικών και  για την μεταξύ μας αλληλεπίδραση και συνεργασία.

Το αναμνηστικό μας είναι πια έτοιμο, φτιαγμένο από τη Γρηγορία Θεοδωρίδου, ιδέα της Ev June, για να θυμόμαστε τους δύο δύσκολους μήνες που περάσαμε ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ… ΜΑΖΙ!!!

Τα λόγια της ιδρύτριας  Αριάδνης και συντονίστριας της 2ης ομάδας στην οποία ανήκαμε μας συγκίνησαν ιδιαίτερα και περιγράφουν το μεγαλείο αυτής της συνεργασίας.Σας τα παραθέτουμε αυτούσια:

#eTwinningΜένουμεΣπίτιΜαζί
#ΣυνεχίζουμεErasmus
Τεράστια τιμή! Τεράστια περηφάνια για όλους μας!
Το Ι.Κ.Υ. ( Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) ζήτησε να προβάλει το έργο μας!
Παρακάτω θα δείτε το βιντεάκι που ετοιμάσαμε όλοι μαζί και προβάλλεται από το Ίδρυμα!!!
Ένα έργο που ξεκίνησε από μια παρέα έτσι… πάνω στην κουβέντα! Σε μία από τις ατελείωτες κουβέντες που κάνει αυτή η παρέα μέρα νύχτα!
Κλείσαμε! Τι κάνουμε τώρα;
Οργανωνόμαστε! Πώς;
Κάνοντας ένα έργο etwinning σαν αυτά που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια!
Μόνο που τώρα θα είναι ένα έργο ορθάνοιχτο σε όλους!
Εργαλεία και υλικά που απαιτούνται από το γονιό; Ένα κινητό! Τίποτε άλλο!
Ένα καταφύγιο… Μία διέξοδος…Μία ευκαιρία για νέες συνεργασίες και γιατί όχι; Γνωριμίες και νέους φίλους!!!
Δυστυχώς μόνο 400 δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί μπόρεσαν να μπουν στην παρέα! 240 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 5000 παιδιά!
Αν μπορούσε να μας σηκώσει η πλατφόρμα του eTwinning θα είμαστε πάνω από 1000 εκπαιδευτικοί!
Το παραγόμενο υλικό ; Ασύλληπτο!!!
Α! Ακούσαμε και πολλά!
Ακόμα και από κει που δεν το περιμέναμε!
Δεν πειράζει όμως!
Εμείς στεκόμαστε σε όσα κερδίσαμε όλοι μας από αυτό το ταξίδι!
Ακούμε να γίνονται αναφορές σε όλα τα σεμινάρια και τα συνέδρια γι’ αυτό το έργο … Οι περισσότερες συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ζητάνε από τις συναδέλφους που συμμετείχαν σε αυτό να το παρουσιάσουν και νοιώθουμε υπερηφάνεια!!!
Και οι 400 εκπαιδευτικοί που πήραμε μέρος σε αυτό!
Εκπαιδευτικοί … Παιδιά και γονείς!!!
Ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους γονείς του 29ου Νηπιαγωγείου Σερρών για τη μοναδική τους στήριξη και συνεργασία!!!
Χωρίς αυτούς τίποτα δε θα γινότανε!
Παιδάκια μου αγαπημένα σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τόσο πολύ!!!!
Θησαυρός είστε!!!
Αγαπημένες συναδέλφισσες που συμμετείχατε με τα σχολεία σας στο έργο σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Την κάθε μια ξεχωριστά για την εμπιστοσύνη σας και για την απίστευτη ενέργεια και συμμετοχή σας!!!
Κορίτσια μου από τη δεύτερη ομάδα συντονισμού του έργου τι συνεργασία υπέροχη ήταν αυτή!!!!!
Ευμορφία Γαρυφαλλίδου Triantafyllou Dimitra
Γιώτα Παππά Ριτα Καπλαν Eleni PapadopoulouΈλενα Σαμαρτζή Georgia Livitsani •Χριστινα Καραπα ΒΑΣΩ ΚΑΡΑΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΓΑΝΙΑΒιβή Αραβανή Ariadni Theocharidi Βιολέττα Θεοχάρη Κατερίνα Κοσμίδου Δώρα Μπούνα Kalli Botzoli Sofia Pilika
Είστε όλες απίστευτες… μοναδικές!!!
Και πάμε στην υπέροχη αυτή παρέα που δημιούργησε και συντόνισε αυτό το τεράστιο έργο που δεν την αλλάζω με τίποτα!
Στην ομάδα μου!!!!!! Γιατί αυτό σημαίνει ομάδα!!!!!!!
Χρόνια τώρα μαζί με την ίδια τρέλα και διάθεση για πειράματα!
Ό, τι κάνουμε το κάνουμε με την καρδιά μας…
Χωρίς να μας το επιβάλει κανένας και χωρίς να περιμένουμε τίποτα!
Γιατί…Έτσι! Μας αρέσουν οι συνεργασίες και μας αρέσει να μοιραζόμαστε!
Η συντονιστική ομάδα του έργου λοιπόν είναι αυτή η παρέα!
Θα κάνω ξεχωριστή αναφορά στη Marina Zacharia, ιδρύτρια του έργου, που σήκωσε το κύριο βάρος του έργου και μας κράτησε στα δύσκολα!
Μετά από και γω δεν ξέρω πόσα χρόνια συνεργασιών με εκπλήσσει διαρκώς!!!
Μοναδική μου Μαρίνα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Καλλιόπη Παπουτσάκη (Πόσα έχω να πω!!!)
Despina Partala Αθηνά Ζησοπούλου Κική Μιχαλάρου Agoritsa Tzima Dimitra Giagkoglou Eleni Xatzistefanou Kikilia Tskl Maria Gianniki Margarita Samoutian και το τρελοκόριτσό μας! Η χαρά της ομάδας! Katerina Iltsiou
Όταν όλοι δυσανασχετούσαν ότι βαρέθηκαν, εμάς δε μας έφτανε ο χρόνος!
Δεν καταλάβαμε εγκλεισμό!
Σας αγαπώ υπέροχη ομάδα μου και η κάθε μια είστε ξεχωριστή και μοναδική!!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!!

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΓΑΝΙΑ  προς αριάδνη Ευαγγελοπούλου :ένα τεράστιο ευχαριστώ σε σένα και σε όλη την ιδρυτική ομάδα του καταπληκτικού έργου Μένουμε σπίτι Μαζί!!!!Νοιώθω τα λόγια μου φτωχά να περιγράψω τα συναισθήματα μας. Θα ήθελα μόνο να πω πως το κείμενο σου και με τα δικά σου λόγια την δική σου κατάθεση ψυχής μας έκανες να συγκινηθούμε  και να δακρύσουμε!!!!Σας ευχαριστούμε για το όμορφο αυτό ταξίδι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην καρδιά μας!!!!

 

Ευχαριστούμε αγαπημένα μας παιδιά του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών και του γονείς σας.

Όλα τα σχόλια των γονέων για το πρόγραμμά μας, συγκεντρωμένα μπορείτε να τα διαβάσετε στο Βιβλίο Εντυπώσεων παρακάτω. 

https://read.bookcreator.com/5wok1XEpAYWjWDFXKPwiz4LKbgz2/j_wBQZgtRQS8n7m0lqjOmA

Και για να μην ξεχνάμε το Μένουμε σπίτι μαζί!!!!Σας αφιερώνουμε το παρακάτω συνεργατικό τραγούδι με τίτλο Μείνε στο σπίτι μπορείς! Η έμπνευση της Κατερίνας Καλαϊτζάκη η οποία ακούγεται και στο πιάνο! Τα λόγια είναι αυτοσχέδια ποιηματάκια από τις δασκάλες οι οποίες ανέλαβαν το ρόλο του τραγουδιστή η του αφηγητή!!!! Ελπίζουμε να σας αρέσει!!!!Συμμετέχουμε και μεις στο τέλος του τραγουδιού!!!!!

Ευχαριστούμε Στρουμπειάκια !!!!!Μπράβο ,Μπράβο,Μπράβο σε όλους μας!!!!!