Επιστροφή στο Νηπιαγωγείο!!! Οι νέοι κανόνες επαναλειτουργίας.2020

Αγαπητοί γονείς καλησπέρα σας.

 Δευτέρα 1 Ιουνίου επιστρέφουμε στο σχολείο μετά από τρεις μήνες απουσίας λόγω του covid -19 .
Έχουν παρθεί όλα τα  μέτρα σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ.
Η διαρρύθμιση των τάξεων έχει διαφοροποιηθεί.Σύμφωνα με τις συστάσεις:
 Τα παιδιά θα κάθονται διαγώνια στα τραπεζάκια ανά δύο ενώ στην παρεούλα στα παγκάκια  στις δύο άκρες τους.
Τα 3 τμήματά μας  χωρίστηκαν  σε 6 υποτμήματα. Θα έχουμε λοιπόν 6 καινούριες ομάδες που θα προσέρχονται εναλλάξ στο σχολείο.
Η χωρισμός των παιδιών  έγινε αλφαβητικά και για τις μέρες προσέλευσης ,  ενημερωθήκατε  μέσω mail.Και το ολοήμερο δεν θα λειτουργήσει!!!!
Η νέα πραγματικότητα είναι αρκετά δύσκολη .Για να έχουμε καλά αποτελέσματα σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στο έργο μας.
Μιλήστε ,εξηγήστε στα παιδιά για τους νέους τρόπους συμπεριφοράς.
Το ίδιο θα κάνουμε και μεις στο σχολείο μας.
Μαθαίνουμε νέους κανόνες υγιεινής και τήρηση αποστάσεων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρέα με τα παιδιά τα παρακάτω βίντεο.

Η λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνούν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας [ΕΟΔΥ].

 

Ενημερώστε τα   ότι δεν θα βρουν την τάξη  που άφησαν. Αλλά οι δασκάλες τους θα είναι εκεί  και οι φίλοι τους επίσης που αγαπάνε πολύ .

Η προσέλευση των παιδιών θα γίνεται ως εξής:

Θα φέρνετε τα παιδιά μέχρι την αρχή την εξώπορτα επί της Μαιζώνος, σας παρακαλούμε να κρατάτε τις αποστάσεις και εκτός σχολικής μονάδας.Θα προτιμούσαμε να υπάρχει μία κατεύθυνση προσέλευσης σε στοίχιση από Σατωβριάνδου προς εξώπορτα της Μαιζώνος (παράδοση νηπίου) και αποχώρηση με κατεύθυνση προς Πουκεβίλ.Το ίδιο σας παρακαλούμε να ισχύσει και κατά την αποχώρηση.

Σας παρακαλούμε θερμά να τηρηθούν και οι διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης ανά πεντάλεπτου όπως έχετε ενημερωθεί μέσω email!

Θυμηθείτε ότι το κυλικείο του σχολείου μας θα παραμείνει κλειστό ,οπότε κάθε παιδάκι θα έχει το ατομικό του φαγητό στη τσάντα του και αν είναι δυνατό να μπορεί να το διαχειριστεί μόνο του χωρίς να χρειάζεται βοήθεια .

Ακολουθώντας τις εγκυκλίους και μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων δεν θα υπάρχει καμία επαφή ανάμεσα στα παιδιά των 3 υποτμημάτων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας  όσο αυτό είναι εφικτό λόγω του ότι είμαστε σε συσταγαζόμενο χώρο μαζί  με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών για το οποίο θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.Θα υπάρχουν δύο διαλείμματα και δεν θα επιτρέπουμε καμία συνομιλία ή επαφή παιδιών στα κάγκελα της εξώπορτας με γονείς ή παππούδες.

Έχουν καθοριστεί στην αυλή διαφορετικά σημεία  όπου το κάθε τμήμα θα έχει το δικό του χώρο  για να πραγματοποιεί οργανωμένες δραστηριότητες κατά την διάρκεια του πρώτου διαλλείματος.

Οι αίθουσες θα αερίζονται διαρκώς και η καθαριότητα και απολύμανση θα γίνεται από την καθαρίστρια δύο φορές.Μια φορά  όταν  τα παιδιά θα είναι διάλειμμα και μία φορά με τη λήξη  του ωραρίου.

Έχουν αποσυρθεί τα περισσότερα παιχνίδια και έχουν παραμείνει όσα μπορούν να καθαριστούν εύκολα.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιούν τα παιδιά θα είναι ατομικά και μέσα στα συρτάρια τους.

θα πλένουμε  πολλές φορές τα χέρια τους και θα χρησιμοποιούν και  αντισηπτικά κάθε φορά που τελειώνουν μία δραστηριότητα !

Κάθε πρωί, πριν την προσέλευση στο σχολείο, σας παρακαλούμε να κάνετε  θερμομέτρηση των παιδιών σας στο σπίτι.

Θυμηθείτε ………..

Στο παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα (δέκατα, βήχας, μπουκωμένη μύτη, κόπωση, δυσκολία αναπνοής, διάρροια, εμετός) κρατάμε το παιδί μας σπίτι και το στέλνουμε ξανά σχολείο, μόνο, όταν το επιτρέψει ο παιδίατρος.

Αν κατά την διάρκεια του προγράμματος του νηπιαγωγείου, ένα παιδί εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ειδοποιείστε ώστε να το παραλάβετε αμέσως και ενημερώνετε το νηπιαγωγείο καθ’ όλη την πορεία της ασθένειάς του (αν υφίσταται).

Έχει οριστεί  στο σχολείο ένας χώρος αναμονής παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Έχουμε προμηθευτεί με τη βοήθεια της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου μας όλα τα απαραίτητα για τον καθαρισμό, απολύμανση των χώρων και για την προστασία μας.

Στη διάρκεια της ημέρας δεν θα εισέρχεται κανένας στο χώρο του σχολείου και αν συμβεί αυτό θα τηρείται λεπτομερές ημερολόγιο.

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 (COVID-19) ΟΔΗΓΙΕΣ και για γονείς.

Πληροφορίες για τη λοίμωξη COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που αποβάλλονται μέσω βήχα ή φταρνίσματος, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια ή με επιμολυσμένες επιφάνειες). Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, είναι 5-6 ημέρες, ενώ κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες.

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 είναι:

Πυρετός

Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)

Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή

Κρυάδες

Ρίγος (τρέμουλο)

Μυαλγίες

Κεφαλαλγία

Πονόλαιμος

Ναυτία / έμετος

Κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις

Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης (δεν αναφέρονται στα παιδιά)

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 80% των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 εμφανίζει ήπια νόσο ενώ το 20% των ασθενών μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθεια, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή) και άτομα άνω των 65 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εμφάνισης επιπλοκών. Η πλειονότητα των παιδιών με λοίμωξη COVID-19 δεν εμφανίζει συμπτώματα ή εμφανίζει ήπια νόσο. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 είναι πολύ χαμηλός για τα παιδιά. Λιγότερο από 2% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων διεθνώς αφορά σε παιδιά.

Είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών, με επίδειξη του τρόπου εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, με πρακτική εξοικείωση των παιδιών με τα μέτρα στο σπίτι και στο σχολείο.

Δεν θα πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή νοσούν, ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές, ή νοσεί.

Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό.

Αποφυγή στενής επαφής με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτάρνισμα.

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Αποφυγή κοινής χρήσης ειδών γραφικής ύλης (π.χ. μολύβια, γόμες, μαρκαδόροι) και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια.

Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά τη χρήση τουαλέτας και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Θα ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Η υγιεινή των χεριών θα γίνεται και με χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος που θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο της αίθουσας διδασκαλίας 

Ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την πρώιμη αναγνώριση συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εμφάνισης ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμονή στο σπίτι και ενημέρωση των υπευθύνων.

Χρήση σκευών μιας χρήσης, αν είναι εφικτό, ή αυστηρά ατομικών σκευών. Ενημέρωση των μαθητών να μη μοιράζονται μεταξύ τους το φαγητό και το νερό τους.

Τήρηση απόστασης στη σειρά αναμονής στην τουαλέτα και κατά την είσοδο έξοδο από τις αίθουσες διδασκαλίας.

 

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

Ο μαθητής φοράει μάσκα και οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί σε κάθε μονάδα

Ειδοποιείται ο γονέας/ κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή, κατά προτίμηση με χρήση μάσκας.

Ζητείται αμέσως ιατρική αξιολόγηση, κατά προτίμηση με πρωτοβουλία του γονέα/ κηδεμόνα. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο και σε απόσταση από τους συγκατοίκους του (οδηγίες: https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoykroysmatos-sto-spiti/)

Τι πρέπει να γίνει αν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Εκπαιδευτική Μονάδα (μαθητής, εκπαιδευτικό ή λοιπό προσωπικό)

 

Αν το τεστ βγει θετικό

Ενημερώνεται αμέσως η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον υπεύθυνο στην εκπαιδευτική μονάδα για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του ασθενή με επιβεβαιωμένο COVID-19 (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια αίθουσα, συμμαθητές σε εργαστήριο ή άλλη δραστηριότητα κ.λπ.)

Ενδελεχής καθαρισμός και εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που δραστηριοποιήθηκε ο ασθενής .

Ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΚΑΙ την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες.

Αν το τεστ βγει αρνητικό

Ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Τι πρέπει να γίνει αν έχουμε συρροή κρουσμάτων με λοίμωξη COVID-19

Ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών.

• Διακοπή της λειτουργίας του τμήματος για 10 ημέρες.

• Ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που δραστηριοποιήθηκαν τα κρούσματα (οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr).

• Οι μαθητές (ή το προσωπικό) που νόσησαν θα επιστρέψουν στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων τους και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

• Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες.

• Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση επαφών.

• Σε περίπτωση εμφάνισης 3 ή περισσότερων σποραδικών κρουσμάτων στην εκπαιδευτική μονάδα σε διάστημα 14 ημερών, άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση

Όλα μοιάζουν διαφορετικά.Η αγάπη μας όμως για τα παιδιά και το έργο μας παραμένει αναλλοίωτη.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν υπομονή,δύναμη,φαντασία,ετοιμότητα,και προσαρμοστικότητα  και μία μαγική συνταγή σαν αυτά στα παραμύθια που λατρεύουν τα παιδιά να κάνουμε τα αδύνατα -δυνατά!!!!

Σας περιμένουμε με χαμόγελο που ίσως να μην φαίνεται κάτω από την μάσκα ,μα σίγουρα θα φαίνεται στα μάτια μας!!!!

Καλή δύναμη σε όλους μας!