Εtwinning Η παρέα των ζωγράφων-η παλέτα των χρωμάτων -H διαδικτυακή γνωριμία μας με τον Gustav Klimt!2020Γιορτή της Μητέρας μέρος δεύτερο.

Γιορτή της μητέρας μέρος δεύτερο: εμπνεόμαστε από τον Gustav Klimt.

«Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων»

eTwinning 2019-20 εξ’αποστάσεως      

Ο Γκούσταφ Κλιμτ (Gustav Klimt, 14 Ιουλίου 1862 – 6 Φεβρουαρίου 1918) ήταν Αυστριακός ζωγράφος

Αυστρία….που είναι άραγε αυτή η χώρα?

Κοιτάξτε την εικόνα.

Στην Ευρώπη ανήκει και δεν είναι και πολύ μακριά από την χώρα μας. Δες και την σημαία της.

Πολύ εύκολα μπορούμε να ταξιδέψουμε εκεί. Και με αυτοκίνητο και με αεροπλάνο και τρένο. Σήμερα όμως θα ταξιδέψουμε με τα φτερά της φαντασίας μας.

Και θα γνωρίσουμε τον μεγάλο αυτό ζωγράφο που είναι και ο τελευταίος από το έργο μας για φέτος.

Ο Κλιμτ γεννήθηκε στο Μπάουμγκαρτεν, κοντά στην πόλη της Βιέννης, και ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά του φτωχού χαράκτη Ερνστ Κλιμτ και της Άννας Φίνστερ. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών γράφτηκε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Kunstgewerbeschule) της Βιέννης. Τα επόμενα χρόνια μελέτησε διάφορες τεχνικές, όπως το ψηφιδωτό και τη νωπογραφία. Το 1880 μαζί με τον αδελφό του, Ερνστ, και τον Φραντς Ματς (Frantz Matsch) ανέλαβαν την πρώτη του παραγγελία που αφορούσε πίνακες για το Μέγαρο Στουράνι (Sturany) της Βιέννης καθώς και ορισμένες τοιχογραφίες για την οροφή των ιαματικών λουτρών του Κάρλσμπαντ. Σύντομα, ο Κλιμτ άρχισε να καθιερώνεται. Το 1888, ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ του απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής για το σύνολο της συνεισφοράς του στην τέχνη ενώ για τις τοιχογραφίες του στα κλιμακοστάσια του Burgtheater (θέατρο της πόλης) το 1888 απέσπασε το Αυτοκρατορικό Βραβείο.

Ας δούμε και το παρακάτω βίντεο με την ζωή του και τους πίνακες του με την βοήθεια ενός μεγάλου.

Το βίντεο επιμελήθηκαν οι συνεργάτες του έργου 3ου και 13ου  Νηπιαγωγείων Ρεθύμνου,και τους ευχαριστούμε πολύ!!

  https://www.youtube.com/watch?v=P3vx9Hzrdp4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3IvyL_zg0UL_hpUPMLrguffUgVQ7KcCckiaUWeOwfl07iHJE6DZqSvZmE

Πολλά και όμορφα τα έργα του. Φανταζόμαστε ότι  θα παρατηρήσατε πως του άρεσε πάρα πολύ και χρησιμοποιούσε το χρυσό χρώμα. Το χρώμα που έχει και το χρυσάφι του κόσμου .

Και ποιος άραγε είναι για μας το χρυσάφι του δικού μας κόσμου?

Μα Φυσικά η ΜΑΜΑ μας!!!!!!!!!!

Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε «γιορτή της μητέρας» είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις μανούλες όλου του κόσμου. Είναι κινητή εορτή όπως και <<η γιορτή του πατέρα>>. Φυσικά τους γονείς μας τους τιμάμε και τους αγαπάμε κάθε μέρα του χρόνου, αλλά οι παγκόσμιες ημέρες αυτές μας δίνουν τη ευκαιρία, να τους πούμε και να τους δείξουμε για μία ακόμα φορά πόσο τους αγαπάμε!

Ήδη έχετε κάνει την Αποστολή για την μαμά σας από το πρόγραμμα ¨Μένουμε σπίτι μαζί¨ και μας στέλνετε τα έργα σας και συμπληρώνετε την συνταγή για την καλύτερη Μαμά.

Όμως η Πινελούδα μας σκέφτηκε  πως θα ήτανε πολύ ωραία ιδέα να συνδυάσουμε αυτό το μεγάλο γεγονός με τον Μεγάλο ζωγράφο.

Γκούσταφ Κλιμ

 

Πως όμως αυτός ο Μεγάλος Ζωγράφος συνδέετε με την γιορτή της μητέρας?

Ας παρατηρήσουμε τον επόμενο Πίνακα

 

Ο πίνακάς μας είναι μέρος ενός γνωστού έργου του ζωγράφου και απεικονίζει τη Μητέρα με το παιδί.

Λίγα λόγια για τον πίνακα

Μέρος από τον πίνακα «Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας» 1905 «The Three Ages of Woman» «Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας» είναι ελαιογραφία του Gustav Klimt, που ολοκληρώθηκε στην Αυστρία το 1905. Το έργο τοποθετείται στην Χρυσή Περίοδο του Κλιμτ, που περιλαμβάνει και άλλα δημοφιλή έργα, όπως το «Φιλί». Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη χρήση στολισμού και τη χρήση χρυσής και μεταλλικής μπογιάς. Η νεαρή γυναίκα έχει λουλούδια γύρω από το κεφάλι της, τα οποία συμβολίζουν την ομορφιά και την άνοιξη. Ο ίδιος ο Κλιμτ προήλθε από μια οικογένεια επτά παιδιών με γονείς δημιουργικούς. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, αλλά όπως φαίνεται από  πίνακές του, όπως η Μητέρα και το Παιδί, είχε στη ζωή του πολύ αγάπη.

Οδηγίες δραστηριότητας

1.Παρατηρείστε με το παιδί τον πίνακα, συζητείστε το θέμα του για τα πρόσωπα που απεικονίζει, τη σχέση μεταξύ τους.

Πάρτε το παιδάκι σας αγκαλιά και θυμηθείτε μαζί του τις δικές σας ανάλογες μοναδικές στιγμές.

Στη συνέχεια ενθαρρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει ανάλογα με τον πίνακα εσάς και εκείνο. Παρακαλούμε στείλετέ μας τη ζωγραφιά του παιδιού ώστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τις μανούλες.

Φτιάξτε το παρακάτω παζλ και δείτε ξανά τον πιο διάσημο πίνακα του ΚΛΙΜΤ  με τίτλο «Η ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»

ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και κάντε ένα διαδραστικό φύλλο εργασίας εμπνευσμένο από τον Gustav Klimt.Το έφτιαξε για μας η αγαπημένη κ.Νούλα Αλευρίδου και την ευχαριστούμε πολύ.

https://www.liveworksheets.com/pu421884ul?fbclid=IwAR2ZUzZ2XH9MaoTyo6N_RLGCt4kh6W1-h81g2HGdusormKH3Di_eh3XV5bA

Ο  ζωγράφος Gustav Klimt όπως είδατε και στο βίντεο έκανε και άλλα υπέροχα έργα όπως

«το Δέντρο της Ζωής».

2.Για να δούμε πως μπορούμε και μεις να ζωγραφίσουμε ελεύθερα  το δικό μας δέντρο Ζώης, ή αλλιώς το δικό μας Δέντρο της οικογένειας.

Χρησιμοποιήστε χρυσά, πορτοκαλιά ,κιτρινωπά χρώματα, πολλούς κύκλους και σπείρες και μέσα σε κάθε κύκλο φτιάξτε τα μέλη της οικογενείας και φυσικά τον εαυτό σας.

Και φυσικά στείλτε στην κυρία σας το έργο σας.

3.Για όσους λατρεύουν την μαγειρική μπορείτε να μας κάνετε να ζηλέψουμε φτιάχνοντας το δέντρο της Ζωής ως άλλοι Μάγειροι –ζωγράφοι.

Το χρυσό δέντρο με ζύμη και πραλίνα.

Αν δεν έχεις δική σου συνταγή ,στο  ιντερνέτ υπάρχουν πολλές συνταγές ,διάλεξε μία, φόρα ποδιά και σκούφο και καλή επιτυχία!!Περιμένουμε τα αποτελέσματα»Δέντρο» από επιδέξια και χρυσά, μικρά χεράκια και χρυσά μαμαδίστικα χεράκια!!!!!

4.Ας περάσουμε στον Πίνακα Οι τρείς ηλικίες της γυναίκας που είναι το παιδί ,η μαμά και η γιαγιά.

Σε αυτή την δραστηριότητα η μαμά σας θα είναι η ζωγράφος. Θα της ζητήσετε να ζωγραφίσει τον εαυτό της -παιδί, τον ευατό της τώρα ως μαμά και την δική της μαμά δηλαδή την γιαγιά σας.

Όταν θα ολοκληρώσει το έργο της είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιαστείτε και μπορείτε να της πείτε ένα μεγάλο Μπράβο και να της δώσετε ένα μεγάλο φιλί.

Και μην ξεχάσετε θα περιμένουμε με αγωνία και αυτή την ζωγραφιά της μαμάς.

  1. Παίξτε το παρακάτω παζλ και θα ανακαλύψετε άλλον έναν υπέροχο πίνακα του.Την κυρία με την Βεντάλια.

 

Ζωγραφίστε τον όπως μπορείτε . Μπορείτε να φτιάξετε με χαρτί τη δική σας βεντάλια  και τα ζώα που υπάρχουν στο φόντο και να κάνετε τη ζωγραφιά σας τρισδιάστατη.

6. Και τωρα δείτε τον Πίνακα ο κήπος με τα λουλούδια.

και τον πίνακα το λιβάδι με τις παπαρούνες

 Και ποιός δε θα ήθελε να μπορούσαμε να τρέξουμε ανέμελα μέσα σε ένα τέτοιο λιβάδι και να αισθανθούμε με όλες μας τις αισθήσεις τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης.Όμως λίγη υπομονή ακόμα και όλα θα γίνουν ξανά.Έως τότε ας κάνουμε την παρακάτω δραστηριότητα που έχει κίνηση,τρέξιμο και διάδραση,χορό και τραγούδι.

Ζητήστε από τον μπαμπά ένα παλιό λευκό t-shirt. Ζωγραφίστε πάνω σε αυτό τον πίνακα με τα λουλούδια.

1ος τρόπος: πάρτε τέμπερες και σφουγγάρι για ένα εύκολο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

2ος τρόπος:ζωγράφισε με μαρκαδόρους

3ος τρόπος:κόψε λουλούδια από περιοδικά και κάνε κολάζ.

Είναι έτοιμο το μπλουζάκι σου;

Είναι ώρα να παίξεις με το μπαμπά ,τη μαμά και τα αδέρφια σου.

Τοποθέτησε την μπλούζα στο πάτωμα ανοιχτή,βάλτε μουσική και χορέψτε! Όταν η μουσική σταματάει( κάποιος πρέπει να κάνει τον dj) πρέπει να αρπάξεις την μπλούζα και να την φορέσει. Νικήτης είναι αυτός που θα φορέσει περισσότερες φορές την μπλούζα.

Και μην ξεχάσεις στείλε φωτογραφία φορώντας τη μπλούζα στην κυρία σου!!!

Εδώ θα σας αποχαιρετίσουμε με τον τελευταίο έργο του Μεγάλου ζωγράφου το Φιλί .Μπορείτε να παιζετε το παρακάτω ψηφιακό παζλ .Πολλά φιλιά και από εμάς.

Μπορεί οι δραστηριότητες να είναι πολλές μα η Μαμά μας και ο Τελευταίος για το έργο μας Μεγάλος ζωγράφος αξίζουν τα καλύτερα.

Ελπίζουμε να σας αρέσουν και Εννοείτε ότι μπορεί να κάνετε  τη δική σας επιλογή και να διαλέξουν τα παιδιά να υλοποιήσουν  από μία δραστηριότητα έως όλες.

Εμείς θα χαρούμε να μας στείλετε όσα θα πράξετε!!!

και τώρα απολάυστε τα έργα σας απο την αποστολή του προηγούμενου μας αγαπημένου ζωγράφου Ανρί Ματίς.Τα πήγατε περίφημα!!Μπράβο!!!

  

2 thoughts on “Εtwinning Η παρέα των ζωγράφων-η παλέτα των χρωμάτων -H διαδικτυακή γνωριμία μας με τον Gustav Klimt!2020Γιορτή της Μητέρας μέρος δεύτερο.

Αφήστε μια απάντηση