Διεθνή Ημέρα Εκπαιδευτικών 2019

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, επίσης γνωστή και ως Διεθνής Ημέρα Εκπαιδευτικών, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου και καθιερώθηκε το 1994 μετά από την απόφαση της UNESCO/ΔΟΕ για την Σύσταση σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών.
Τιμά την Ελεύθερη Διδασκαλία που υπογράφηκε το 1966.

Οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε με όχι παραπάνω από πέντε-έξι ανθρώπους που θα μας θυμούνται. Οι δάσκαλοι έχουν χιλιάδες ανθρώπους που θα τους θυμούνται για όλη τους τη ζωή, και αυτό είναι το πιο όμορφο συναίσθημα!!!

Με αφορμή λοιπόν αυτή την μέρα μιλήσαμε ως ομάδα και εκφράσαμε την γνώμη μας για το πως θα την γιορτάζαμε και θα την κάναμε να είναι ξεχωριστή.

Καταλήξαμε στο να ετοιμάσουμε γλυκίσματα και καρτούλες με ευχές και να τα προσφέρουμε στους δασκάλους του 2 Δημοτικού σχολείου Πατρών με το οποίο συστεγαζόμαστε.

Και αναλάβαμε δράση.Φορέσαμε τα καπελάκια του chef ,συγκεντρώσαμε τα υλικά γιαούρτι και ροδοζάχαρη .Η ροδοζάχαρη μάθαμε πως είναι ένα πολύ υγιεινό τοπικό προϊόν(ενός ιδιαίτερου γλυκού του κουταλιού,με βασική πρώτη ύλη τα πέταλα από το τριαντάφυλλο (ροδοπέταλα) το οποίο ενδείκνυται, σύμφωνα με γιατρούς, για ευεξία και αναζωογόνηση κυττάρων.

Και το κέρασμα ξεκινά.Μοιράσαμε γλυκά και ευχές…μαζέψαμε χαμόγελα και αγκαλιές!!!

Και στην συνέχεια κάτι και για εμάς .Μαζί με τις αγαπημένες μας κυρίες ετοιμάσαμε μπισκοτόσπιτα με μερέντα !!! 

Και του χρόνου με υγεία …κι ας μην ξεχνάμε ως δάσκαλοι 

Να  βάζουμε τα δυνατά μας να εφοδιάζουμε τα παιδιά μας με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.” ~ Ν. Καζαντζάκης

Και το παρακάτω ποίημα Αφιερωμένο στην ημέρα!!!!!!!!!!

Στον Δάσκαλο

Του Κωστή Παλαμά

Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!

Κι ότι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ’ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!

Χτισ’ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ’ το κορμί σου μένει, Μην κουρασθείς. Είν’ η ψυχή σου ατσαλωμένη.

Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά. Τι κι’ αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;

Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν ‘Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!

Όπως αναφέρει η UNESCO για την Ημέρα των Εκπαιδευτικών, με την υιοθέτηση του στόχου 4 για την αειφόρο ανάπτυξη στην εκπαίδευση και του ειδικού στόχου που αναγνωρίζει τους δασκάλους ως βασικά στοιχεία για την υλοποίηση της ατζέντας για την εκπαίδευση, η συγκεκριμένη ημέρα δίνει τη δυνατότητα να επισημανθεί η πρόοδος, αλλά και να εκφραστούν οι προβληματισμοί σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών συνδιοργανώνεται σε συνεργασία με την UNICEF, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τη Διεθνή Εκπαίδευση.