Δράσεις μετάβασης 2018-2019.

Δράσεις μετάβασης των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο…
Σχ. Έτος 2018-2019

Νηπιαγωγείο: 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών

Προϊσταμένη: Παγανιά Γεωργία

Δημοτικό Σχολείο: 2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Διευθυντής Δημ. Σχολ.: Μαρκέτου Μαρία

Νηπιαγωγοί: Αγγελογιαννοπούλου Δήμητρα, Ιωάννα Φερμελή ,Παγανιά Γεωργία.

Δάσκαλοι:Όλο το διδακτικό προσωπικό .

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΜΗΜΑ
ΜΑΡΚΕΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΣΥΛΛΑΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Α1-Υποδ/ντρια
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ Α2
ΖΕΡΒΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β1
ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ Β2
ΠΕΤΤΑ ΖΩΗ Γ1
ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Γ2
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Δ1
ΚΑΡΠΗ ΦΩΤΕΙΝΗ Δ2
ΚΛΩΝΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Ε1
ΧΑΡΜΠΙΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ε2
ΣΑΡΑΚΙΝΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤ1
ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤ2
 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Μαλωϊνα Ελένη-Τερζή Μαρία Αγγλικών
Πελεκούδα Πολυξένη Μουσικής
Κατοχιανός Κώστας Φυσικής Αγωγής
Ρέντζη Ευτέρπη Φυσικής Αγωγής
Αργυροπούλου Ιωάννα Πληροφορικής
Φιλιππάτου Ισμήνη Γαλλικών
Νικολίτση Αντωνία Εικαστικών
Ζέρβα Τέτη Θεατρική Αγωγή
Δημητροπούλου Ελευθερία Γερμανικών

 

Τάξεις που συμμετείχαν:Στο σύνολο τους.

  • Εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν:Όλο το διδακτικό προσωπικό.
  • Προετοιμασία (Πώς οργανώθηκε και από ποιους):Από το διδακτικό προσωπικό του Νηπιαγωγείου σε συνεργασία με τους δασκάλους του Δημοτικού.
  • Υλοποίηση (Γενική σύντομη περιγραφή):
  • Επισκέψεις γνωριμίας και εξοικείωσης των παιδιών του Νηπιαγωγείου με τους χώρους και τα πρόσωπα του Δημοτικού Σχολείου.
  • Επισκέψεις γνωριμίας και εξοικείωσης με τις εκπαιδευτικές μεθόδους και τις δραστηριότητες του Δημοτικού Σχολείου.
  • Οργάνωση και πραγματοποίηση κοινών εκπαιδευτικών δράσεων των νηπίων με τους μαθητές  του Δημοτικού.
  • Αξιολόγηση (Με ποιο τρόπο έγινε η τελική αποτίμηση του προγράμματος):

Με ιχνογραφήματα και ερωτηματολόγιο ανοιχτών απαντήσεων γονέων και εκπαιδευτικών.

1η Δραστηριότητα: «Αγιασμός»

Ο καθιερωμένος αγιασμός  του Νηπιαγωγείου γίνεται με το συστεγαζόμενο Δημοτικό και είναι η πρώτη ευκαιρία για επαφή και αλληλεπίδραση

  

2η Δραστηριότητα: «Ξενάγηση από τα ήδη υπάρχοντα νήπια»

Στην προσπάθειά μας τα καινούργια παιδιά να εγκλιματιστούν στο νέο χώρο γίνεται μια ξενάγηση από τα ήδη υπάρχοντα νήπια. Επισκεπτόμαστε τις κοινόχρηστες αίθουσες: το Γυμναστήριο όπου εκεί γνωρίζουμε τον Γυμναστή και τα παιδιά του Δημοτικού παίζουν με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου ένα παιχνίδι γνωριμίας. Την Αίθουσα Τελετών που υπάρχει μια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη και μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για την ιστορία του Στρουμπείου. Δίπλα στην Αίθουσα Τελετών υπάρχει τάξη της Μουσικής. Γνωρίζουμε τη δασκάλα και λέμε όλοι μαζί τραγούδια για την έναρξη της  χρονιάς.

 

3η Δραστηριότητα: «Ημέρα εκπαιδευτικών, επίσκεψη στις τάξεις του Δημοτικού»

Εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών και μιλώντας για την αξία του δασκάλου και της σχέσης του με το μαθητή επισκεφθήκαμε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, γνωρίσαμε τους δασκάλους και τους  μαθητές του και χαρίσαμε σε κάθε δάσκαλο μια κατασκευή-βραβείο καλύτερου δασκάλου φιλοτεχνημένη από τα νήπια

4η Δραστηριότητα: «Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου »

Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου γίνεται αφιέρωμα στην τάξη μας με ποιήματα και τραγούδια αλλά ανήμερα της σχολικής γιορτής παρακολουθούμε την γιορτή για την 28η Οκτωβρίου που παρουσιάζει η Δ’ τάξη του Δημοτικού

    

και μία δράση για το halloween για να γελάσουμε!!!

5η Δραστηριότητα: «Εορτασμός 17 Νοέμβρη»

Για τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη 1973 γίνεται αφιέρωμα στην τάξη μας με προβολή video και τραγούδια, αλλά ανήμερα της γιορτής παρακολουθούμε στην Αίθουσα Τελετών μαζί με το Δημοτικό της γιορτή για το Πολυτεχνείο που παρουσιάζει η Ε’ τάξη του Δημοτικού.

  

6η Δραστηριότητα: «Η Μπάντα του Δήμου»

Έγινε παρουσίαση μουσικών οργάνων από την Μπάντα του Δήμου σε κοινή δράση με την Α’ Δημοτικού στην Αίθουσα Τελετών του σχολείου.

  

7η Δραστηριότητα: «Τα ευέλικτα καπάκια»

Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Ανταποδοτική Ανακύκλωση «Τα ευέλικτα καπάκια» και η συλλογή γίνεται από κοινού με παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.

8η Δραστηριότητα: «Από κοινού εκκλησιασμός»

Της Αγίας Αικατερίνης και τα Χριστούγεννα γίνεται κοινός εκκλησιασμός με τα

παιδιά του Δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς. Της Αγίας Αικατερίνης στην εκκλησία του σχολείου μας και τα Χριστούγεννα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας.

9η Δραστηριότητα: «Παζάρι ΦΛΟΓΑΣ»

Στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε το παζάρι της ΦΛΟΓΑΣ γίνονται κατασκευές από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς . Την ίδια μέρα στον πεζόδρομο της Ρ. Φεραίου σε κοινό πάγκο μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου συνεισφέρουν για αυτό το φιλανθρωπικό σκοπό.

  

10η Δραστηριότητα: «Βραβεία e-twinning»

Στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε τα βραβεία για το περσινό πρόγραμμα e-twinning που είχε υλοποιηθεί στο Νηπιαγωγείο και για αυτό το λόγο καλέσαμε τα παιδιά της Α’ Δημοτικού που την προηγούμενη χρονιά συμμετείχαν ως νήπια για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Κατά συνέπεια παρακολούθησαν και τη γιορτή μας.

        

11η Δραστηριότητα: «Κοπή Βασιλόπιτας»

Σε κοινή εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των μαθητών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων γίνεται κοπή της Βασιλόπιτας, και του; Λέμε τα κάλαντα!!

12η Δραστηριότητα: «Εθελοντική αιμοδοσία»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία στο σχολείο μας και εμείς ως Νηπιαγωγείο παρουσιάσαμε στα παιδιά της Ε’ τάξης τις αφίσες που δημιουργήσαμε για τον σκοπό αυτό, παρουσιάζοντας συγχρόνως και την αφίσα που είχαν φιλοτεχνήσει τα παιδιά της Ε’ τάξης όταν αυτά ήταν στο Νηπιαγωγείο. Υπήρξε συγκίνηση από τα παιδιά της Ε’ τάξης και όλοι μαζί τραγουδήσαμε το τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη»

13η Δραστηριότητα: «Τα μεγαλύτερα αδέρφια βοηθάνε στους μαγνήτες»

Στα πλαίσια του προγράμματος μας για τους μαγνήτες και στην προσπάθειά μας να μαζέψουμε υλικό σχετικό με μαγνήτες, αδέρφια νηπίων μεγαλύτερης τάξης έφεραν παιχνίδια και τα παρουσίασαν τα ίδια μέσα στην τάξη μας.

14η Δραστηριότητα: «Τσικνίζουμε»

Για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διοργάνωσε το παραδοσιακό έθιμο του ψησίματος και τα παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου από κοινού στο προαύλιο χόρεψαν και τραγούδησαν μεταμφιεσμένα και αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα όπως το Γαϊτανάκι.

15η Δραστηριότητα: «Αφίσες ενημέρωσης για την ανακύκλωση στις τάξεις του Δημοτικού»

Στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning για την ανακύκλωση, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου δημιούργησαν αφίσες γι’ αυτά που πρέπει ή δεν πρέπει να ανακυκλωθούν, με σκοπό να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης σωστής συμπεριφοράς όσων αφορά την ανακύκλωση. Τα νήπια επισκέφθηκαν όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Ενημέρωσαν τους δασκάλους και τους μαθητές και άφησαν το κάθε παιδί την αφίσα του στην κάθε τάξη.

16η Δραστηριότητα: «Διαδήλωση για καθαρές θάλασσες και ακτές»

Τα παιδιά στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning για την ανακύκλωση έγραψαν συνθήματα και έκαναν διαδήλωση φωνάζοντας τα συνθήματα στο προαύλιο του σχολείου για καθαρές θάλασσες και ακτές

17η Δραστηριότητα: «Η κυρά Σαρακοστή»

Στο ξεκίνημα της Μεγάλης Σαρακοστής τα νήπια έφτιαξαν με ζυμάρι την κα Σαρακοστή αναβιώνοντας το παραδοσιακό έθιμο και επισκέφθηκαν την τάξη του Ολοήμερου Δημοτικού όπου απήγγειλαν το ποίημα της κυρά Σαρακοστής στην δασκάλα και τους μαθητές και τους χάρισαν την κατασκευή από ζυμάρι.

18η Δραστηριότητα: «Εορτασμός 25ης Μαρτίου»

Για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου έγινε αφιέρωμα στην τάξη μας με ποιήματα και τραγούδια αλλά ανήμερα της σχολικής γιορτής παρακολουθήσαμε στην Αίθουσα Τελετών μαζί με το Δημοτικό τη γιορτή για την 25η Μαρτίου που παρουσίασε η ΣΤ’΄τάξη του Δημοτικού.

19η Δραστηριότητα: «Let’s do it Greece»

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας δράσης Let’s do it ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με τους μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείο και με το 2ο και 10ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας καθώς και το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής Γηροκομίτισσας προέβησαν στον καθαρισμό του αλσύλλιου απέναντι από την Μονή της Παναγιάς της Γηροκομίτισσας. Στο τέλος της εκδήλωσης έπαιξαν από κοινού παιχνίδια στο δάσος.

20η Δραστηριότητα: «Λαζαράκια»

Λαζαράκια. 19 Απριλίου είπαμε τα κάλαντα του Λαζάρου (Λαζαρίτικα) στην Α’ τάξη Δημοτικού και κρατώντας τα λαγουδάκια δώρο από το Φωτεινό Αστέρι. Και τους μιλήσαμε για την δράση αγάπης και αλληλεγγύης που πραγματοποιήσαμε με τη συγκέντρωση τροφίμων για τα άπορα παιδιά.

21η Δραστηριότητα: «Γυμναστική»

Παίξαμε παιχνίδια με τον γυμναστή στον χώρο του γυμναστηρίου του Δημοτικού.

22η Δραστηριότητα: «Εικαστικά»

Μπήκαμε στην Δ΄ τάξη την ώρα που είχαν εικαστικά και παρακολουθήσαμε αυτά που έφτιαχναν. Στη συνέχεια μαζί με την βοήθεια τους δημιουργήσαμε ένα μεγάλο πανό για τις ανάγκες της καλοκαιρινής μας γιορτής.

23η Δραστηριότητα: «Μουσική»

Πήγαμε στην τάξη της μουσικής και μαζί με την Στ’ τάξη τραγουδήσαμε αποχαιρετιστήρια τραγούδια.

24η Δραστηριότητα: «Τα ονόματά μας στους υπολογιστές»

Στην αίθουσα των Η/Υ παίξαμε παιχνίδια στον υπολογιστή και γράψαμε τα ονόματά μας με την βοήθεια της Δ’ Τάξης.

25η Δραστηριότητα: «Τα μεγάλα παιδιά μας μαθαίνουν αγγλικά»

Τα παιδιά της Ε΄ τάξης έγιναν δάσκαλοι για εμάς μαθαίνοντάς μας την λέξη summer και ζωγραφίζοντας κάτι σχετικό. Και στο τέλος ευχηθήκαμε όλοι μαζί “Have a nice summer”

   

26η Δραστηριότητα: «Η Γλώσσα μας»

Παρακολουθήσαμε μαζί με τα παιδιά της Α’ τάξης μια διδακτική ώρα για το μάθημα της Γλώσσας.

Αξιολόγηση προγράμματος μετάβασης

  • Απόψεις εκπαιδευτικών:Δόθηκε ένα φυλλάδιο με συννεφάκια όπου μέσα εκεί ο κάθε εκπαιδευτικός έγραφε κάτι για την εμπειρία του στις κοινές δράσεις μετάβασης.
  • Απόψεις παιδιών:Δόθηκε ελεύθερο σχέδιο ,και οι φωτογραφίες και ο ενθουσιασμός στα πρόσωπα τους είναι για μας η καλύτερη αξιολόγηση
  • Απόψεις γονέων:Δόθηκε ένα φύλλο ειδικά διαμορφωμένο με ανοιχτή ερώτηση περί των απόψεων τους για αυτές τις δράσεις.

Απόψεις εκπαιδευτικών

«Ένας υπέροχος περίπατος στα μονοπάτια της τέχνης. Οι πρώτες εικόνες μιας δημιουργικής διαδρομής σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησε» μία κατάθεση από την εικαστικό. Όλες οι απαντήσεις των εκπαιδευτικών υπέροχες.

Απόψεις Παιδιών μιλούν με ζωγραφιές…

 

Η χαρά και ο ενθουσιασμός των μεγάλων παιδιών έκδηλος στα πρόσωπα τους κάθε φορά που μας υποδεχόντουσαν στην τάξη τους.

 

Απόψεις Γονιών

«Τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο θετικές μπορούν να είναι για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των παιδιών.»

«Μέσω αυτής της διαδικασίας απέκτησαν μια πρώτη εικόνα για την σχολική ζωή τα επόμενα χρόνια.» Λίγα από τα υπέροχα επίσης λόγια των γονιών.

Η μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο θεωρείται μια εξαιρε-τικά κρίσιμη εμπειρία στη ζωή του παιδιού επειδή θέτει τις βάσεις της μετέπειτα σχολικής του πορείας.. Είναι σημαντικό λοιπόν η μετάβαση να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους να έχουν μια θετική άποψη για το σχολείο και ιδιαίτερα τα παιδιά να έχουν την αίσθηση ότι είναι επαρκείς ως μαθητές χωρίς φοβίες και ανασφάλειες.

Ευχαριστίες… όλους τους συμμετέχοντες και ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!