Ανακύκλωση μέρος 6ο Φεβρουάριος-February and Be cool we are recycle in school-ETWINNING 2018-19.

Το Φεβρουάριο  συνεχίσαμε τις δράσεις και την ενημέρωση για την ανακύκλωση.

Συνδεθήκαμε διαδικτυακά με  φίλους μας από το etwinning. 

Ώρα για skype…το 15ο Νηπιαγωγείο της Πάτρας, το 15ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου, το 8ο Νηπιαγωγείο της Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη και το 13ο Νηπιαγωγείο του Ρέθυμνο, επικοινώνησε,ανταλλάξαμε τραγούδια για το καρναβάλι και ζωγραφίσαμε συνεργατικά στο collorillo με θέμα τις Απόκριες.Όμορφες,δημιουργικές χαρούμενες στιγμές με διάθεση καρναβαλική!!Χαρήκαμε πολύ!!!!!

Γνωριστήκαμε και είπαμε καρναβαλικά τραγούδια. Περάσαμε υπέροχα!!

 

Διαβάσαμε το παραμύθι Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει και το αποδώσαμε εικαστικά με ανακυκλώσιμα υλικά σε ομαδικές και ατομικές κατασκευές.

Στολίσαμε την τάξη μας και το σχολείο μας με τους Χιονάνθρωπους της Ανακύκλωσης.

Φτιάξαμε πολλές κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά.Την πόλη των ονείρων μας ε συνεργασία με τους γονείς μας.

 

Φτιάξαμε μουσικά όργανα ,μαράγκες και άλλα και τραγουδήσαμε πολλά τραγούδια καρναβαλικά!!!

  

Μιλήσαμε για το πλαστικό και πως φτιάχνεται (από πετρέλαιο) και για να διαλυθεί-αποσυντεθεί στο περιβάλλον χρειάζεται πολλά χρόνια (πλαστικό ποτήρι 250 χρόνια, πλαστικό μπουκάλι γύρω στα 450 χρόνια)

   

 Είδαμε στο διαδίκτυο το  εκπαιδευτικό βίντεο: 

“What really happens to the plastic you throw away”

 

Μάθαμε την καταστροφή που γίνεται στο περιβάλλον όταν πετάμε πλαστικά αντικείμενα και δεν τα ανακυκλώνουμε.

Ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση.

Βγήκαμε ανά ομάδες να πετάξουμε στον κάδο της ανακύκλωσης ανακυκλώσιμα υλικά

 

Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.

Όμως υπάρχουν κάποια πολύ συχνά λάθη που κάνουμε -εν αγνοία μας συνήθως- και τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από ό, τι λύνουν.

 

Συντάξαμε τον οδηγό του καλού ανακυκλωτή με βάση όσα  διαπιστώσαμε ότι  είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε τι ακριβώς πετάμε στους μπλε κάδους και πώς.

 

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ 

https://simplylife.gr/pages/anakuklwsh/article/id/82.

ΠΛΕΝΩ:ΣΥΜΠΙΕΖΩ: 
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.

Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.

ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται – όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.

ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.

OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Δείτε λοιπόν 15 λάθη που κάνουμε συχνά όταν ανακυκλώνουμε:

  1. Σπασμένα γυαλιά. Μπουκάλια και γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται. Αλλά όχι και τα σπασμένα γυαλιά. Και αυτό γιατί τη διαλογή των υλικών την κάνουν εργαζόμενοι με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.
  2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Μπορεί να είναι χάρτινα και πλαστικά αλλά δεν ανακυκλώνονται καθώς είναι γεμάτα λίπη και υπολείμματα τροφών.
  3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Οι απλές πλαστικές σακούλες, μπορούν να ανακυκλωθούν. Οι βιοδιασπώμενες έχουν ημερομηνία λήξης μετά την οποία αρχίζουν να θρυμματίζονται. Έτσι, δεν πρέπει να τις ρίχνουμε στην ανακύκλωση.
  4. Κομματάκια χαρτί. Για να ανακυκλωθεί κάποιο χαρτί πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους.
  5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται. Ακατάλληλα είναι επίσης το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας ακόμη και αν είναι καθαρά.
  6. Υλικά από πηλό. Τα κεραμικά είδη, όπως π.χ. σκεύη ή κούπες καφέ δεν ανακυκλώνονται.
  7. Αφρολέξ και φελιζόλ. Είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.
  8. Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.
  9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτά χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον πρέπει να επικοινωνήσουμε με την Ανακύκλωση Α.Ε., Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής (Τ/25310-58.100), ή να τα παραδώσουμε στην εταιρεία Eurosun (Kτίριο SANYO, 12ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, Μεταμόρφωση).
  10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.
  11. Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Σχεδόν όλοι οι δήμοι διαθέτουν τέτοια κέντρα, μάλιστα κάποιοι παραλαμβάνουν με δικά τους οχήματα τέτοια απορρίμματα από το σπίτι μας με ένα τηλεφώνημα.
  12. Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δυο υλικών. Αν έχουμε την υπομονή, διαχωρίζουμε τα υλικά και τα πετάμε ξεχωριστά στον κάδο.
  13. Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι’ αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ανακύκλωσής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής.
  14. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αφαιρούμε λοιπόν τα καπάκια και τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.
  15. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Τα… SOS της ανακύκλωσης

  1. Να διαχωρίζουμεκαθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
  2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματακαι, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
  3. Να διπλώνουμε/ συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.
  4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
  5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  6. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

Και ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την πρώτη μας διαφημιστική καμπάνια!!!!!!!!!!!Ζωγραφίσαμε ο καθένας μας από μία αφίσα και στη συνέχεια ανεβήκαμε στις τάξεις του δημοτικού ,στο γραφείο των δασκάλων, στο γυμναστήριο,στο κυλικείο ,παντού και αφήσαμε το κάθε παιδί  την αφίσα του.

Απολαύσαμε όλοι μας αυτό το σχολικό  πρωινό με τον πιο δημιουργικό τρόπο και στείλαμε ένα μήνυμα ότι «η ανακύκλωση είναι πολιτισμός» και ότι «έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να ζούμε σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.

Συνεχίσαμε φυσικά την περισυλλογή των πλαστικών καπακιών και η γωνιά του τηγανέλαιου γέμισε για τα καλά!!!!!!

Πλησιάζει η στιγμή για να έρθει η σειρά μας στο να συνεχίσουμε την συνεργατική  ιστορία του προγράμματος μας. Έως ότου έρθει η στιγμή διαβάσαμε την εξέλιξη του παραμυθιού και ζωγραφίσαμε τα επεισόδια!!!!!!!!

   

 

Ενημερωθήκαμε από το διαδύκτιο για τα διάφορα νέα της Ανακύκλωσης  στον κόσμο….

«Plastic Whale»: Η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που ψαρεύει… πλαστικά!

https://simplylife.gr/pages/anakuklwsh/article/id/98

5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πετάτε

https://simplylife.gr/pages/anakuklwsh/article/id/103

Εννέα στα δέκα θαλασσοπούλια έχουν φάει πλαστικά

https://simplylife.gr/pages/anakuklwsh/article/id/33

Οχι μόνο τα ψάρια, αλλά και το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με πλαστικό

https://simplylife.gr/pages/anakuklwsh/article/id/49

Μπουκάλια νερού από φύκη καταργούν τα πλαστικά

https://simplylife.gr/pages/anakuklwsh/article/id/45

Μιλήσαμε για τρόπους συμπεριφοράς σε συνδυασμό με την ανακύκλωση και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας.

   

Ανακύκλωση…τρόπος ζωής για τώρα και για μετά!