ΕTWINNING-Τέχνη τέχνη είσαι εδώ? Μήνας αφιερωμένος στη φωτογραφία και το σκίτσο.

Μήνας αφιερωμένος στη φωτογραφία και το σκίτσο.

Υλικά:Φωτογραφική μηχανή και ένα μολύβι με μύτη μαύρη μυτερή.

Μολύβια έχουμε πολλά αλλά μηχανή  είχαμε μία κάπως παλιά και ώσπου να βρούμε λύση είδαμε στον υπολογιστή ποιος ανακάλυψε αυτή και πως λειτουργεί τώρα και παλιά.

Φως και γραφή είναι η δύο λέξεις, τις οποίες αν ενώσουμε, θα γεννήσουμε μία καινούρια, την φωτογραφία. Ο όρος φωτογραφία συναντάται για πρώτη φορά  το 1839 από τον Άγγλο μαθηματικό, αστρονόμο, χημικό, πειραματικό φωτογράφο και εφευρέτη Sir John Herschel.

Η ανάγκη του ανθρώπου να αποτυπώσει γεγονότα, στιγμές και αντικείμενα φαίνεται πως ήταν επιθυμητή πολλούς αιώνες πριν. Από τότε, λοιπόν, άρχισε να ψάχνει τρόπους να δημιουργήσει κάτι, το οποίο θα ανταποκρινόταν σε αυτή την προσδοκία του και συνέχεια το εξελίσσει.

 

Ο πρώτος που πιστεύεται ότι χάραξε καταλυτικός τον δρόμο της ιστορίας της φωτογραφικής μηχανής, ήταν ο Αριστοτέλης, ο οποίος στο 350 π.Χ. περίπου, δηλαδή τον 4ο αιώνα, περιέγραψε τη λειτουργία της απλούστερης φωτογραφικής μηχανής, της camera obscura (η λατινική λέξη για το «σκοτεινό δωμάτιο»). Το έναυσμα για την επινόηση του σκοτεινού θαλάμου, λέγεται, πως ήταν η έρευνά του γύρω από το φαινόμενο του ήλιου. Ο Αριστοτέλης αναρωτιόταν γιατί ο ήλιος φαινόταν στρογγυλός, όταν το φως του πέρναγε μέσα από μια μικρή τετράγωνη τρύπα. Συμπερασματικά, αυτή η διερεύνηση του Έλληνα φιλοσόφου αποτέλεσε την βασική αρχή για τη λειτουργία των φωτογραφικών μηχανών. Τον ίδιο αιώνα και ο Ευκλείδης περιέγραψε ένα είδος camera obscura.

Αργότερα, και ο ευρυμαθής αναγεννησιακός Leonardo da Vinci, όπως και ο Michelangelo περιέγραψαν τη λειτουργία της camera obscura,

Τον Ιούλιο του 1888 πραγματοποιήθηκε η επαναστατική για την εποχή ανακάλυψη του φιλμ σε ρολό. Η ιδέα ανήκε στον Τζορτζ Ίστμαν (George Eastman), τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος κατασκεύασε έτσι την πρώτη φωτογραφική μηχανή-κουτί (box camera), την οποία και ονόμασε Kodak.

Η τεχνική της φωτογραφίας χρώματος εξερευνήθηκε σε ολόκληρη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Τα αρχικά πειράματα αποτύγχαναν να αποτρέψουν το χρώμα από την εξασθένιση. Η πρώτη φωτογραφία χρώματος αποτέλεσε γεγονός το 1861, χάρη στο φυσικό James Clerk Maxwell.

«Θέα από το Δωμάτιο» ονομάζεται η φωτογραφία, η οποία χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων για να έρθει στην επιφάνεια εκατό χρόνια αργότερα και σήμερα να φιλοξενείται στη συλλογή Helmut Gernsheim του πανεπιστημίου του Τέξας.

 

Μπορούμε να διακρίνουμε μερικούς από τους σπουδαιότερους τομείς της φωτογραφίας:

Φωτοειδησεογραφία: Αφορά την εικονογράφηση της επικαιρότητας και οι φωτογραφίες αυτού του είδους διοχετεύονται συνήθως στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο μέσω πρακτορείων, τα οποία και εκπροσωπούν τον φωτογράφο.

Διαφημιστική φωτογραφία – φωτογραφία στούντιο: Αποτελεί ένα σημαντικό είδος που περιλαμβάνει τη φωτογραφία αντικειμένων, τη φωτογραφία μόδας αλλά και τη φωτογραφία πορτραίτων. Συνδέεται με την παραγωγή, περισσότερο, εμπορικής φωτογραφίας.

Αρχιτεκτονική φωτογραφία – Εσωτερικών Χώρων: Περιλαμβάνει τη φωτογράφηση κτιρίων και εσωτερικών χώρων. Η οπτική γωνία της φωτογραφικής λήψης και ο φωτισμός και οι ιδιαιτερότητες ενός εσωτερικού χώρου αποτελούν τα κύρια αντικείμενα μελέτης για αυτό το είδος φωτογραφίας.

Φωτογραφία τέχνης: Αν και η πρώτη φωτογραφία αποτυπώθηκε το 1826, χρειάστηκε τουλάχιστον μισός αιώνας προκειμένου να γίνει η φωτογραφία αποδεκτή ως αυτόνομη και ανεξάρτητη τέχνη. Είναι ωστόσο γεγονός ότι, ακόμα και σήμερα, αμφισβητείται από πολλούς η φωτογραφία ως μορφή τέχνης, θεωρούμενη περισσότερο ως μια τεχνική ρεαλιστικής αναπαραγωγής εικόνων. Φωτογράφοι όπως ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αντρέ Κερτέζ και ο Άλφρεντ Στίγκλιτς (Alfred Stieglitz) θεωρείται πως έδωσαν σπουδαία δείγματα φωτογραφίας τέχνης.

Υποβρύχια φωτογραφία
Όλα δείχνουν ότι ένας Άγγλος ο William Thopmson τράβηξε την πρώτη υποβρύχια φωτογραφία τον Φεβρουάριο του 1856.Ο Thopmson αν και δικηγόρος διακρίθηκε σε πολλούς τομείς σαν «ερασιτέχνης φυσιοδίφης» όσο αφορά τη θαλάσσια ζωή ειδικά τα φύκια και τα θαλάσσια μαλάκια και χρησιμοποίησε από νωρίς το καινούργιο μέσο της φωτογραφίας για τις ανάγκες καταγραφής των παρατηρήσεων του. Παρόλα αυτά η ιδέα για την υποβρύχια φωτογραφία του ήρθε σαν ένα φτηνό μέσο παρατήρησης της αντοχής και της κατάστασης των υποβρύχιων κατασκευών, παρατηρώντας μια αποβάθρα που την έδερναν τα κύματα.

 

Η μετεξέλιξη της φωτογραφίας
– Το 1925 η γερμανική εταιρεία Leitz κυκλοφορεί στην Γερμανία τη φωτογραφική μηχανή Leica. Η μηχανή χρησιμοποιεί, πλέον, φιλμ 35mm σε ρολό ζελατίνας.
– Το 1935 παρουσιάζεται το πρώτο έγχρωμο θετικό φιλμ για διαφάνειες, το Kodachrome. Την ίδια χρονιά έχουμε και το πρώτο φλας από Λαπόρτ.
– Το 1940 η φωτογραφία μπαίνει για πρώτη φορά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Ν. Υόρκη.
– Το 1942 κυκλοφορεί το έγχρωμο φωτογραφικό χαρτί Agfacolor για εκτύπωση έγχρωμων φωτογραφιών.
– Το 1948 κυκλοφορεί η πρώτη μηχανή στιγμιαίας φωτογραφίας –η γνωστή Polaroid– και ιδρύεται το πιο γνωστό φωτο-ειδησειογραφικό πρακτορείο στον κόσμο, το Magnum.
– Το 1950 γίνεται η πρώτη έκθεση φωτογραφικών προϊόντων στην Κολωνία της Γερμανίας, που συνεχίζεται και στις μέρες μας από την Photokina.
– Το 1959 έχουμε τις πρώτες φωτογραφίες της γης από δορυφόρο.
– Το 1963 παρουσιάζεται η μέθοδος εκτύπωσης έγχρωμων φωτογραφιών από διαφάνειες (slides), η γνωστή Cibachrome.
– Το 1970 διοργανώνεται στην πόλη Αρλ της Γαλλίας η πρώτη διεθνής φωτογραφική συνάντηση.
– Το 1982 παρουσιάζεται η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή από την Sony, η πρωτοποριακή MAVICA (magnetic video camera)
– Το 1997 έχουμε τις πρώτες ψηφιακές φωτογραφίες από τον Άρη,
– Τέλη 20ού κι αρχές 21ου αιώνα: η εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας ανατέλλει. Η πρώτη εμπορική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή παρουσιάστηκε το 1990. Σήμερα οι ψηφιακές μηχανές αποτελούν ευρύτατα διαδεδομένα καταναλωτικά προϊόντα, ενώ συνεχίζουν να εξελίσσονται ενσωματώνοντας επιπλέον δυνατότητες, όπως βιντεοσκόπηση, με ή χωρίς καταγραφή ήχου.

Ένα από το μεγάλο πλεονεκτήματα της ψηφιακής φωτογραφίας, είναι και η εύκολη σχετικά, δυνατότητα επεξεργασίας της. Οι προσπάθειες βελτίωσης συνεχίζονται παράλληλα και στην ψηφιακή και στην αναλογική εικόνα.

 

Και όλα αυτά που είδαμε στον υπολογιστή πήγαμε και τα ανακαλύψαμε ξανά στο φωτογραφείο της γειτονιάς.

Πόσο ωραία περάσαμε εκεί!!!

Παλιές φωτογραφίες μα και νέες από γάμους και βαπτίσεις .

Παλιές μηχανές με φιλμ και άλλες νέες με τη βοήθεια του υπολογιστή.

Όλα τα μάθαμε τα μυστικά της τέχνης αυτής.

 

Ευχαριστούμε το photoLand για την υπέροχη φιλοξενία,για την φωτογράφηση και τις δωρεάν φωτογραφίες!!!!!!!

Μας αρέσει να σκιτσάρουμε και  να φωτογραφίζουμε της Τέχνης τα ωραία.

Η πρόκληση  για όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία του έργου μας ήταν η δημιουργία animation με την τεχνική του στοπ καρρέ.

Με την μηχανή μας στο χέρι και την φαντασία μας στο φουλ ξεκινήσαμε.

Ακούσαμε το τραγούδι της Άλκηστις Πρωτοψάλτη Φωτογραφία και η έμπνευση ήρθε από το μυαλό.

Κάναμε μία έμμετρη ιστορία και παντρέψαμε το σκίτσο με τη φωτογραφία και μετά σαν σπουδαίοι σκηνοθέτες στήσαμε το πλάνο και σκεφτήκαμε πως θα γίνει αυτό πραγματικό.

Κάναμε τα πρώτα μαθήματα σκίτσου από το διαδίκτυο

και εμπνευστήκαμε τους ηθοποιούς :τους εαυτούς μας σκίτσο σε ποτήρι πλαστικό

 Φτιάξαμε με πλαστελίνη τους υπόλοιπους ήρωες .

Ζωγραφίσαμε το πλαίσιο ντεκόρ

ήρθε και ο φωτογράφος , ‘Αγγελο  Βαλμά τον λέγανε  με μοντέρνα μηχανή  κι ένα τρίποδα γερό για να κρατάει τη μηχανή σταθερή όσο εμείς θα κοιτούσαμε και θα πατούσαμε το μαγικό κουμπί.Αγαπάει μας είπε  την φωτογραφεία και είναι το χόμπυ του και μας βοήθησε πολύ στην πρώτη μας ταινία που animation την λέει η κυρία.

…… και να το αποτέλεσμα παρακαλώ που και εδώ είχαμε πολύτιμη βοήθεια του κ. Χάρρυ που γνωρίζει πάρα πολλά και μας βοηθαέι πάντα με χαρά.

Και στη συνέχεια μας έμαθε τα δικά του μυστικά για το fotoshop που μας άρεσε πολύ.

Είδαμε και στο διαδίκτυο πως γίνετε αυτό

και δεν αργήσαμε και μεις να ποζάρουμε και να γίνουμε ήρωες και λουλουδένιες  νεράιδες του δάσους στα όνειρα μας τα μεγάλα και τα μικρά.

 

Οργανώσαμε τη γωνία της φωτογραφίας με μηχανές και βιβλία αφιερωμένα σε αυτή την τέχνη.

  

Πόσα ωραία και θαυμαστά μάθαμε από τα Άλμπουμ -ημερολόγια με φωτογραφίες από το μουσείο Μπενάκη της εφημερίδας τα  ΝΕΑ .Πως ήταν η ζωή των ανθρώπων πριν από εμάς.

 

μία φωτογραφία 1000 λέξεις με όλα τα επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια  αλλά και τον πόλεμο του 40!

        

και μετά ήρθε η σειρά μας  φέραμε στην τάξη να δούμε και να θαυμάσουμε  δική μας συλλογή με τους παππούδες μας από πολύ παλιά !!!ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ !!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον μικρό μας μαθητή!!!!!

 

Γνωρίσαμε ‘Έλληνες και ξένους φωτογράφους και σκιτσογράφους όπως τον Γίαννη Κυριακίδη , τον Αρκάς και άλλους……

  

Διασκεδάσαμε με τον Μικρό Νικόλα φωτογράφο και το άκατα μάκατα – ζουζούνια!!!

 

Φωτογραφηθήκαμε μεταξύ μας και στη συνέχεια σκιτσάραμε το άλλο μας μισό.

 

Νομίζουμε πως τα καταφέραμε μιά χαρά να είμαστε φωτογράφοι και σκιτσογράφοι φοβεροί και  χαρήκαμε την τέχνη και αυτή που είναι η τελευταία του προγράμματος μας και ετοιμαζόμαστε και για τα πιο ωραία την  δωρεά των έργων μας σε ιδρύματα της πόλης μας .Και αυτό θα γίνει σε ανοιχτή γιορτή , στου σχολείου μας την αυλή στις 4 του Ιουνίου σας περιμένουμε με ανυπομονησία και χαρά.