«ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»2018

«Το Νηπιαγωγείο μας  πήγε Πανεπιστήμιο»

Πρωταρχικός  στόχος είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές μας, να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιο και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους για τη διεύρυνση των γνώσεών τους  πάνω σε θεματικές αντίστοιχες ενότητες που πραγματοποιούνται στο Νηπιαγωγείο μας.

Επισκεφτήκαμε  το τμήμα της Γεωλογίας και ενημερωθήκαμε για τους Δεινόσαυρους και τα Ορυκτά.

 

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ∆ΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ (ή ∆ΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΠΟΥ ΠΕΤΡΩΣΑΝ)

Ποιος ήταν ό πρώτος δεινόσαυρος;

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που έζησε ποτέ;

Οι δεινόσαυροι πετάνε;

Υπάρχουν ακόμα δεινόσαυροι;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα όπως και αρκετές άλλες πληροφορίες  δόθηκαν  στην  παρουσίαση που σκοπό είχε να εισάγει τους µικρούς µας φίλους στον κόσμο των απολιθωμάτων, της Παλαιοντολογίας και βέβαια στον κόσμο των δεινοσαύρων.

Τα απολιθώματα, τα υπολείμματα ζώων και φυτών που έζησαν πριν από χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα και τα οποία κλείστηκαν μέσα σε πετρώματα για πολλά χρόνια και µε τον τρόπο αυτό διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες µας, αποτελούν το παράθυρο που έχουμε για  να δούμε πως ήταν η ζωή πάνω στη γη κατά το παρελθόν, όπως επίσης και πως οι οργανισμοί άλλαξαν σταδιακά προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις μεγάλες αλλαγές που έλαβαν χώρα στην διάρκεια της ιστορίας της γης.

Αρκετοί από αυτούς, όπως οι δεινόσαυροι, δεν τα κατάφεραν και εξαφανίστηκαν για πάντα, αφήνοντας όµως πίσω του τα σημάδια της ύπαρξης τους, τα απολιθωμένα οστά και δόντια τους αλλά πολλές φορές και τις πατημασιές και τα αυγά τους.

Τα πιο γνωστά απολιθώματα είναι σίγουρα οι Δεινόσαυροι, οι «τρομερές σαύρες» που κυριάρχησαν πάνω στη γη για 160 εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν ξαφνικά πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Στο διάστημα αυτό οι δεινόσαυροι έγιναν η κυρίαρχη ομάδα χερσαίων οργανισμών στον πλανήτη. Τόσο οι φυτοφάγοι όσο και οι σαρκοφάγοι αντιπρόσωποι της ομάδας έφτασαν σε πολύ μεγάλες, εντυπωσιακές διαστάσεις µε αποτέλεσμα τα υπολείμματα τους να αποτελούν σήμερα τα πιο διάσημα απολιθώματα.

Έτσι στην παρουσίαση  γνωρίσαμε τον τρόπο ζωής τους αλλά και τον κόσμο στον οποίο έζησαν.

Εν συνεχεία ενημερωθήκαμε για τα ορυκτά.

ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ “ΕΧΤΙΣΑΝ” ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ!

Παρουσιάστηκαν µε απλοϊκό τρόπο όλες οι διαδικασίες σχηματισμού ορυκτών και πετρωμάτων από την επιφάνεια της Γης έως και το µμανδύα της, καθώς και η δράση των ηφαιστείων.

Είδαμε επίσης εικόνες αλλά και  δείγματα στο εργαστήριο από εντυπωσιακούς κρυστάλλους, πολύτιμους λίθους, µεταλλεύματα και πετρώματα, που χρησιμοποιούνται είτε ως διακοσμητικά υλικά είτε ως βιομηχανικές πρώτες ύλες, αναδεικνύοντας έτσι τη συµβολή των ορυκτών πρώτων υλών στην οικοδόμηση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Επίσης  επίδειξη του φαινομένου του φθορισμού κρυστάλλων, μετά από ακτινοβόλησή τους µε υπεριώδη ακτινοβολία.

Τέλος γίνεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μικρόκοσμοµο των ορυκτών πρώτων υλών, όπου µε τη βοήθεια μικροσκοπίων παρατηρούνται φαντασμαγορικές εικόνες των ορυκτών και των δομικών στοιχείων των πετρωμάτων.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Iωάννη Ηλιόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή και την ομάδα του για την υπέροχη φιλοξενία και ενημέρωση.

ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ ΜΕ ΟΡΥΚΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!