TEXNH TEXNH EIΣΑΙ ΕΔΩ?ΜΗΝΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ.etwinning 2017

Η ιστορία μας ξεκινά από παλιά από τον πρώτο μήνα αυτής της σχολικής χρονιάς όταν αρχίσαμε να μιλάμε για Τέχνες πολύ σοβαρά μέσα από το etwinning και το έργο μας ………..

 Κάναμε την πρώτη και πολύ αγαπητή την τέχνη της Αρχιτεκτονικής και μετά περάσαμε στην τέχνη της Γλυπτικής.

Και όπως ήμασταν μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών

…………να σου ένα μικρό μαρμάρινο αγόρι ένα άγαλμα τόσο θα μικρό με μία κάπα κι ένα σκυλάκι.

Προσφυγάκι το βαπτίσαν η κ.Σέμνη η διευθύντρια του Μουσείου.

Σταθήκαμε να του μιλήσουμε και μας είπε πως πάντα κρύωνε .

Η καρδιά του νοσταλγούσε την πατρίδα του και ήταν άδεια από μοναξιά.

Θα μπορέσει άραγε να βρει παρηγοριά?

Μόνο ο συγγραφέας ίσως να το πει αυτό ο Χρήστος ο Μπουλώτης που βραβεύτηκε για το μυθιστόρημα αυτό.

Είδαμε στο youtube αφιέρωμα στο βιβλίο  και είπαμε πως ίσως αυτό να είναι ιστορία αληθινή.

Κλείσαμε τα μάτια μας για να φανταστούμε τι ένοιωθε το προσφυγάκι .

Μπορούμε και να το παίξουμε θεατρικά?

Ναι γιατί όχι? Οι άνθρωποι παίζουν τους ήρωες  από στις ιστορίες γραμμένες στα βιβλία και γίνονται ηθοποιοί!!!

Να σου λοιπόν και επίσημα κοντά μας η τρίτη μας Τέχνη πολύ πολύ αγαπητή το ΘΕΑΤΡΟ το αρχαίο και το τωρινό!!!!!

!

Αναπαριστούσαμε το προσφυγάκι και σκεφτόμασταν πάρα πολύ πως αλλιώς να γίνουμε ηθοποιοί…….και ο καθένας μας είχε μια γνώμη θαυμαστή!!!!

Το παίξαμε και στο κουκλοθέατρο και μας άρεσε πολύ!!!!

 

Κάναμε και το παιχνίδι της μνήμης και της χρονικής σειράς μπερδεύοντας τις εικόνες από την ιστορία αυτή και τα βάζαμε πάλι με τη σωστή σειρά και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε πιο πολύ !!!!!

  

Και έτσι όπως είχαμε πάρει φόρα παίξαμε κι άλλο έργο στο κουκλοθέατρο με ένα σενάριο δική μας φαντασίας που μιλούσε για υγιεινή διατροφή με τον κύριο Μπανάνα τον λαγό και τον γιατρό τον χαμογελαστό.  

Το έργο ήταν κωμωδία και γελάσαμε πολύ και στο τέλος είπαμε τα κάλαντα  εμείς και οι κούκλες του θεάτρου μαζί και έληξε όμορφα η παράσταση αυτή.

Το άγαλμα που κρύωνε αυτό το προσφυγάκι από μακριά που ήταν και τόσο μικροσκοπικό μας θύμισε τον μικρό πρίγκιπα που κι αυτός ήταν από πλανήτη μακρινό.

Είχαμε διαβάσει την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, και μας άρεσε πολύ!Ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους.!!!

Το είδαμε και σε βίντεο  σχετικό .Πρώτα σε θέατρο με ηθοποιούς και μετά ένα άλλο είδος του θεάτρου που το λένε Μαριονέτες !!!!!!

 

 

 

Θελήσαμε να μάθουμε κι άλλα για το θέατρο αυτό και την ιστορία της μαριονέτας.

Ζωγραφίσαμε τον ήρωα μας

και στη συνέχεια συνθέσαμε όμορφα λόγια και ευχές για να τα πούμε σαν Μικροί Πρίγκιπες και μεις .

Ζωγραφίσαμε μάσκες με τον πλανήτη τον μακρινό και γράψαμε τις ευχές μας μέσα στο στόμα και στη συνέχεια  τις φορέσαμε και η κυρία μας ηχογράφησε και μας φωτογράφιζε σαν να ήμασταν σπουδαίοι ηθοποιοί!!!

Όταν ακούγαμε τον εαυτό μας  στο βίντεο μετά  πραγματικά αισθανόμασταν περηφάνια και χαρά.

Γιατί όμως τα κάναμε όλα αυτά τα πράγματα τα θαυμαστά?

Η κυρία μας μας είπε πως με τα λογάκια τα δικά μας αυτά και των  άλλων  των  παιδιών  της κ. Κατερίνας στο 15 Νηπιαγωγείου στο Γαλάτσι θα  στολίζαμε  τον μήνα Απρίλιο με τα λουλούδια και τα κόκκινα τα αυγά στο συνεργατικό Ημερολόγιο  του έργου μας για την νέα χρονιά το 2018 !

Ένα ημερολόγιο το οποίο  κάναμε όλα μαζί τα  σχολεία και τα 336 νηπιάκια ……Μία ευχή για κάθε μέρα για την καινούργια μας χρονιά για υγεία ,αγάπη,ευτυχία,χαρά!!!!!Αυτό έγινε με το συνεργατικό ηλεκτρονικό εργαλείο  https://www.genial.ly/Panel/MyGenially

 

Όλες αυτές τις ωραίες ζωγραφιές με τις ευχές για το μήνα Απρίλιο που κάναμε με τα παιδάκια του 15 Νηπιαγωγείου Γαλατσίου και την δασκάλα τους την κυρία Κατερίνα έγιναν ένα ωραίο βίντεο και το ανεβάσαμε στο eTwinning  του έργου στέλνοντας έτσι τις ευχές μας και στα άλλα τα συνεργαζόμενα σχολεία!!!!!

Αγαπάμε το θέατρο σας το είπαμε ξανά….γιαυτό και πάμε να το δούμε με κάθε ευκαιρία και έξω από το σχολείο σε θέατρο πραγματικό!!!!!

Είδαμε στο Επίκεντρο το….την θεατρική παράσταση  Ο ΧΡΟΝΟΣ  ΕΝΑ ΠΑΔΙ……ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ!!!!! του Λάκη Κουρετζή.

Πρόκειται για το ομώνυμο έργο του Λάκη Κουρετζή το οποίο παρουσιάζεται από το Μίλτο Νίκα σαν μία περιπέτεια φαντασίας η οποία ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στην έννοια του χρόνου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ένα μικρό κορίτσι η Νίνα αρχίζει να αναρωτιέται τι είναι ο Χρόνος και ξεκινάει ένα μαγικό ταξίδι για να τον συναντήσει. Φανταστικοί ήρωες, ο Φύλακας του χρόνου, το αγόρι που το λένε Τικ-τακ, η Μνήμη, η Λήθη, ο Ύπνος, ο Παιχνιδοποιός την βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, σ’αυτό το μοναδικό ταξίδι γνώσης.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τους Συντελεστές της παράστασης….όπως

Σκηνοθεσία- μουσική-Video-Σκηνικά – κοστούμια-Φωτισμοί- ηθοποιοί.

 

Και θα πάμε και σε άλλες θεατρικές παραστάσεις καθ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς….

Και την ώρα που μιλούσαμε για τις εμπειρίες μας και τα έργα που έχουμε δει τα  θεατρικά ο φίλος μας θυμήθηκε ένα ταξιδάκι στην Αθήνα και την αλλαγή φρουράς που είχε δει?Θέατρο είναι και αυτό  ρωτά?

Βρήκαμε έτσι την ευκαιρία να μιλήσουμε για την Βουλή ως κτίριο ωραίο Αρχιτεκτονικά ,επίσης για τον Άγνωστο Στρατιώτη το γλυπτό και μετά απολαύσαμε όλοι μαζί της Φρουράς την Αλλαγή!!!!!

Όλοι στο τέλος χειροκροτήσαμε πολύ δυνατά!!!!!

Ένα άλλο είδος θεατρικό είναι και το κουκλοθέατρο που παίζουμε πολύ συχνά ……..

και το θέατρο σκιών με τον καραγκιόζη τον αγαπητό!!!!!

Ο Έλληνας Καραγκιόζης γεννήθηκε στην Πάτρα και γνώρισε μεγάλη ακμή στην πόλη μας!!!!

  Γιαυτό τον αγαπάμε πάρα πολύ!!!!

Είπαμε πολλά και για το αρχαίο θέατρο ………

Για τα βασικά μέρη του  αρχαίου ελληνικού θεάτρου ….

και τον από μηχανής θεό….

Ανακαλύψαμε παίζοντας ηλεκτρονικά ένα ολόκληρο θέατρο κάτω από μία πόλη που ήτανε κρυμμένο για πάρα πολλά χρόνια!!!!

Μετά από έναν σεισμό που έγινε το 1868, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας καλύφθηκε από τα ερείπια των γύρω σπιτιών και δεν φαινόταν πια καθόλου. Τα επόμενα χρόνια χτίστηκαν πάνω στο θέατρο ισόγεια σπίτια και καταστήματα.

Αν και οι αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει τη θέση του θεάτρου από το 1910, η συστηματική ανασκαφή του άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η αποκάλυψή του όμως δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Έπρεπε να γκρεμιστούν όλα τα κτήρια που είχαν χτιστεί από πάνω του και η διαδικασία αυτή κράτησε πάνω από είκοσι χρόνια. Έτσι, το θέατρο ερχόταν στο φως κομμάτι-κομμάτι, σαν ένα παζλ που η εικόνα του συμπληρωνόταν σταδιακά!


 

 

Βοήθησε τους αρχαιολόγους να ανασκάψουν το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Αποφάσισε ποια εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιήσουν ώστε να φέρουν στο φως το αρχαίο θέατρο που κρύβεται κάτω από την πόλη. Πρόσεξε όμως! Μπορείς να κάνεις μόνο 4 λάθη στην επιλογή των κατάλληλων εργαλείων.

Εμείς τα καταφέραμε μιά χαρά!!!!!Αν θέλετε παίξτε το και σεις στο σύνδεσμο που ακολουθεί!!!!

http://ancienttheater.culture.gr/el/ekpaideftikoyliko/efarmoges/ti-krubete-katw-apo-tin-poli

Mιλήσαμε επίσης για το κτήριο του Θεάτρου και το θέατρο Απόλων των Πατρών ….. το REX των Αθηνών και άλλα θέατρα στον κόσμο ξακουστά!!!!Bolshoi Theater / Moscow,  RussiaHarpa / Reykjavik,  Iceland-Sydney Opera House / Sydney,  Australia-Carnegie Hall,  New York / N.Y.,  United States-Teatro alla Scala / Milan, Italy

  

Αναφερθήκαμε στα είδη του θεάτρου…!!!!!!Δράμα ….Τραγωδία…..Κωμωδία από τα χρόνια τα παλιά και τα τωρινά είδη όπως Παντομίμα…….χοροθέατρο …..Μιούζικαλ και Επιθεώρηση και φυσικά το παιδικό.

 

Καθώς και το θέατρο σε άλλα μέρη ….πολύ ονομαστά είναι Το Ιαπωνικό…..με το δέντρο πάντα επί σκηνής.

και το Ινδικό……επίσης θέατρο ξακουστό!!!!

Κάναμε και μία κατασκευή τον ευατό μας μέσα στην σκηνή!!! Και στολίσαμε με αυτά την πόρτα της τάξης μας με τα λόγια τα συμβολικά…..ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΑΠΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ….  

Στο θέατρο  ήμαστε όλοι μαζί ως ομάδα …

Ο ένας για τον άλλον επι σκηνής αλλά και εγώ ο άλλος μου ευατός!!!!

Μιλήσαμε και για τον ρόλο της Μάσκας και τη μας δείχνουν……συναισθήματα φυσικά…..

Είναι όλο αυτό μαγικό μέσα στο μυαλό γι αυτό αγαπάμε και μεις το θέατρο –τρόπο έκφρασης μοναδικό!!!!

Ανταλλάξαμε πολλές ευχές με τα άλλα τα σχολεία τις οποίες βλέπαμε στην πλατφόρμα του eTwinning του έργου μας…Τέχνη τέχνη είσαι εδώ……

και βλέπαμε επίσης τις δικές τους παραστάσεις τις θεατρικές!!!!

Δεκέμβρης μήνας γιορτινός και πολύ θεατρικός !!!!!

Με όλες αυτές τις σκέψεις κλείσαμε το μήνα με  το χριστουγεννιάτικο  θεατρικό μας που μιλούσε για τον Άγιο μας τον αγαπητό!!!!

Αστεράκια-και ευχούλες -μάγισσες και ταρανδάκια  ,ξωτικά και καλικατζαράκια….!!! Όλα ήμασταν επί σκηνής σαν αληθινοί ηθοποιοί!!!!!

Ένα θέατρο που είχε νεραιδόσκονη φανταστική και μαγεία αγνή σαν τις καρδούλες μας!!!! 

 

ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΓΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ……………………….

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟ 2018 ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ?ΝΑΞΕΡΕΣ ΠΟΣΟ ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΟΣΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΓΕΛΩ!!!!!!!!  

Αφήστε μια απάντηση