ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΜΗΝΑΣ 2017-ΕΦΥΓΕ ΜΕ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!!!

Νοέμβρης μήνας είναι αυτός και ο καιρός γυρίζει αλλιώς.

Όμως μετά τη μπόρα και τη βροχή το ουράνιο τόξο θα είναι εκεί

 

 και με το σκιαχτρό βοηθό που με πολλή φαντασία φτιάξαμε……… 

    

ο καλός μας γεωργός ετοιμάζεται πυρετωδώς ……για το όργωμα και τη σπορά και μεις με την κυρία μας μάθαμε όλα του γεωργού τα μυστικά!!!Κάναμε αναπαράσταση του οργώματος και φυτέψαμε αληθινά!!!

 

στη συνέχεια αποδείξαμε αν τα μάθαμε σωστά με εργασίες στο χαρτί ζωγραφίσαμε τη σωστή σειρά!!!!

και μετά απο την σπορά ο καλός μας γεωργός ασχολείτε με τις ελιές  για να βγάλει το λάδι της χρονιάς.

Στα πλαίσια αυτής της θεματικής επισκεφτήκατε το ελαιοτριβείο ΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΑΧΑΙΑΣ παρέα με τους φίλους μας στο όμορο 17 Nηπιαγωγείο Πατρών.

Λιομάζωμα. …. «Στα ελληνικά λιόφυτα αρχίζει κάθε Νοέμβρη το πανηγύρι της ελιάς. Παλιότερα οι γυναίκες με τα καλάθια μάζευαν μία-μία τις πεσμένες ελιές. Αλλού οι μαζωχτάδες χτυπούσαν τα κλαδιά με ράβδους και μάζευαν τον καρπό από τα στρωμένα ελαιόπανα. 

Μάθαμε πολλά πράγματα εκεί για το ταξίδι της ελιάς από την αρχή έως το τέλος και μετά το διασκεδάσαμε στην αυλή μεγάλοι και μικροί.

Πόλεμος και Ειρήνη ήταν μετά τα θέματα μας για τα οποία είχαμε ξαναμιλήσει στη μεγάλη εθνική γιορτή του Οκτώβρη ………Τραγουδήσαμε Γιάννη Ρίτσο …..διαβάσαμε παραμύθια,ζωγραφίσαμε περιστέρια ως σύμβολο Ειρήνης….παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο και με τα μικρά μας τα χεράκια και άσπρη δαχτυλομπογιά κάναμε τα πουλιά της αγάπης και της χαράς.

 

αλλά βρήκαμε  την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά  για την ειρήνη μαζί με  την ιστορία του Πολυτεχνείου.Διαβάσαμε την τενεκεδούπολη και όλοι μαζί φτιάξαμε την αφίσα με τα παιδιά του Πολυτεχνείου μαζί με τα σημαιάκια της Ειρήνης.

Γράψαμε τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ….για την αγάπη γαι την ειρήνη και τη χαρά…..και αποδώσαμε εικαστικά σε αφίσα το γνωστό και αγαπημένο τραγούδι του ….στην ΑΓΑΠΗ ΛΕΜΕ ΝΑΙ…….

  

και χορέψαμε όλοι μαζί για την ειρήνη των λαών……….

 

Να τώρα μια τεράστια καρδιά για το φίλο μας που μεγάλωσε ένα χρόνο ακόμα..μέσα στον μήνα αυτό.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!

 

Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), ή Βιέστ (Αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι.

Ανάμεσα στις γιορτές του μήνα περιλαμβάνεται και η εορτή των Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου, γι’ αυτό ο Νοέμβριος ονομάζεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας και Αϊ-Ταξιάρχης και Αρχαγγελίτης. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται και ως «ο κατ’ εξοχήν ψυχοπομπός άγγελος» γι αυτό και σε ορισμένες περιοχές την παραμονή της εορτής του έφερναν τα παπούτσια τους μέσα στο σπίτι για να μην τα δει ο Μιχαήλ και έλθει να τους πάρει πριν την ώρα τους.

 

Στο λαϊκό καλεντάρι ο Νοέμβριος ονομάζεται:

  • Σποριάς και Μεσοσπορίτης, λόγω της σποράς δημητριακών και οσπρίων.
  • Βροχάρης για τις βροχές του.
  • Ανακατωμένος, λόγω των ακατάστατων καιρικών συνθηκών.
  • Κρασομηνάς, επειδή ανοίγονται τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί (σε πολλά μέρη στις 3 Νοεμβρίου, εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου).
  • Αϊ Ταξιάρχης, Αρχαγγελίτης, Αρχαγγελιάτης, Αϊ Στράτης και Αϊ Στράτηγος, από την εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου.
  • Μαζί με του Αγγέλους μας είναι και η Γιορτή της αεροπορίας…….το βιβλίο <<Δαίδαλος και Ίκαρος>> μας ξενάγησαν μετά….στα χρόνια της Μυθολογίας!!!!Και στη συνέχεια αποδώσαμε τις γνώσεις μας εικαστικά!!!
  • Αγιομηνάς, από την εορτή του Αγίου Μηνά (11 Νοεμβρίου). Την ημέρα αυτή οι γυναίκες δεν άνοιγαν ψαλίδι και οι άνδρες σουγιά, για να μην ανοίξει το στόμα του ο λύκος.
  • Φιλιππιάτης, από την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου).
  • Αντριάς, από την εορτή του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου), επειδή πιστεύεται ότι το κρύο «αντρειεύει». Ο Άγιος Ανδρέας λέγεται και Τρυποτηγανάς, επειδή, όπως έλεγαν, τρυπούσε τα τηγάνια όσων δεν έκαναν τηγανίτες την ημέρα αυτή.
  • Και του χρόνου με υγεία και τον Άγιο Αντρέα βοήθεια!!!!
  • https://www.youtube.com/watch?v=TrGf2l7ypDQ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Στο καλό Νοέμβρη…..πάμε για χειμώνα ,για Δεκέμβρη και τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!!!!!!!Πήραμε μαζί μας και τα ποιήματα μας….