17 Νοεμβρίου – Το Πολυτεχνείο
Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου και γνωρίσαμε την ιστορία του Πολυτεχνείου μέσα από δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας στα παιδιά το βιβλίο «Η Κυρά Δημοκρατία», το οποίο αποτέλεσε αφορμή για μια όμορφη και ουσιαστική συζήτηση για τις έννοιες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού. Μετά την αφήγηση, τα παιδιά μοιράστηκαν σκέψεις και απορίες, κατανοώντας μέσα από απλά παραδείγματα τι σημαίνει να ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου, είδαμε φωτογραφίες του Πολυτεχνείου και μιλήσαμε για τον λόγο που θυμόμαστε και τιμούμε αυτή τη μέρα κάθε χρόνο.
Μέσα από μια δημιουργική και ομαδική εργασία φτιάξαμε «Τα σπιτάκια της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας». Συζητήσαμε τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση, βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τις βασικές διαφορές μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας με τρόπο απλό και κατανοητό. Πραγματοποιήσαμε επίσης δραματοποίηση, όπου τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό, εκφράστηκαν με το σώμα και τη φωνή τους και κατανόησαν ακόμα βαθύτερα τα νοήματα της επετείου. Παίξαμε παιχνίδια στον διαδραστικό πίνακα, ολοκληρώσαμε φύλλα εργασίας και ακούσαμε – αλλά και τραγουδήσαμε – τραγούδια για το Πολυτεχνείο, τα οποία αγαπήθηκαν πολύ από τα παιδιά.
Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες, τα παιδιά γνώρισαν με απλό τρόπο τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου και κατανόησαν τη σημασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της συλλογικότητας.



















