ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Οι Απόκριες είναι μια περίοδος γεμάτη χαρά, χρώματα και δημιουργικότητα!

5

Στο σχολείο μας μιλήσαμε για τα έθιμα και τις παραδόσεις που συνοδεύουν αυτές τις μέρες, γνωρίσαμε τα καρναβάλια της Ελλάδας και του κόσμου και μάθαμε πώς οι άνθρωποι γιορτάζουν με μουσική, στολές και χορό.

Διαβάσαμε επίσης την ιστορία του Αρλεκίνου, ενός ήρωα διαφορετικού από τους άλλους, που με την καλοσύνη και την αισιοδοξία του κατάφερε να ξεχωρίσει. Εμπνευστήκαμε από την ιστορία του και, ομαδικά, φτιάξαμε τους δικούς μας Αρλεκίνους: με ρόμβους, με τρίγωνα, με κύκλους και με τετράγωνα.

1 1    2 1

3 2    4 2

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα ενισχύσαμε τη συνεργασία μας και την αποδοχή του διαφορετικού, κατανοώντας πως όλοι είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί.

Καλή Αποκριά σε όλους!

Ο Φλεβάρης και οι χάρες του…

Με αφορμή την έλευση του Φεβρουαρίου, στο νηπιαγωγείο μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς έχει πολλά προσωνύμια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Από την πρώτη κιόλας συζήτηση, τα παιδιά παρατήρησαν ότι ο Φεβρουάριος έχει λιγότερες μέρες από τους υπόλοιπους μήνες και αναρωτήθηκαν γιατί συμβαίνει αυτό.

Για να διερευνήσουμε το θέμα, ζητήσαμε από τα παιδιά, με τη βοήθεια των γονιών τους, να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και να μας τις παρουσιάσουν την επόμενη μέρα στην τάξη. Οι μαθητές επέστρεψαν με μεγάλο ενθουσιασμό και μοιράστηκαν τις πληροφορίες και τους διάφορους μύθους που εξηγούν γιατί ο Φεβρουάριος έχει λιγότερες ημέρες.

Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη «Ο Γλετζοφλέβαρος». Μέσα από την ιστορία γνωρίσαμε έναν Φεβρουάριο που αισθανόταν στεναχωρημένος και μειονεκτικά σε σχέση με τα «αδέλφια» του, τους άλλους μήνες, επειδή ήταν «κουτσός», αφού του έλειπαν μέρες. Τα αδέλφια του, όμως, τον βοήθησαν να ανακαλύψει ότι έχει και εκείνος τις δικές του χάρες και προτερήματα. Έτσι, ο Φεβρουάριος έμαθε να αγαπά τον εαυτό του και να νιώθει περήφανος για αυτό που είναι.

Το παραμύθι αποτέλεσε αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση με τα παιδιά. Μιλήσαμε για το πώς όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά και μοναδικοί, και για το ότι ο καθένας μας έχει κάτι στο οποίο είναι καλός και ξεχωρίζει. Τα παιδιά μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα για το τι τα κάνει περήφανα και σε τι πιστεύουν ότι τα καταφέρνουν καλά.

Για να ολοκληρώσουμε τη δραστηριότητα, δώσαμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας και τους ζητήσαμε να ζωγραφίσουν αυτό στο οποίο νιώθουν ότι είναι καλοί. Οι ζωγραφιές τους αποτύπωσαν με όμορφο και αυθόρμητο τρόπο τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τα δυνατά τους σημεία, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και τη θετική εικόνα του εαυτού τους.

1

4 1

 

Μέσα από αυτή τη βιωματική προσέγγιση, ο Φεβρουάριος μάς δίδαξε ότι δεν έχει σημασία τι μας «λείπει», αλλά το να αναγνωρίζουμε και να αγαπάμε όλα όσα μας κάνουν ξεχωριστούς.

Στο πλαίσιο του δεύτερου φύλλου εργασίας, οι μαθητές μας αναζήτησαν παροιμίες που αναφέρονται στον μήνα Φλεβάρη και άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη για να τις αποτυπώσουν με ζωγραφιές. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στο σπίτι και επέστρεψαν στο σχολείο, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στην τάξη.

23 1 1

 

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά γνώρισαν τη λαϊκή σοφία, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους και μοιράστηκαν τις ιδέες τους με τους συμμαθητές τους.