Από άκρη σε άκρη λέμε ΟΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στο 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας, που διοργανώθηκε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ν. Δράμας.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Διαβάσαμε παραμύθια όπως “Μίλα μικρή καμήλα”, “Ο Νταής του σχολικού”.

Δραματοποιήσαμε τα παραμύθι “Ο νταής του Σχολικού”

image 15 image 14 image 13 image 17

Συζητήσαμε για το πως μπορεί να αιθανόντουσαν οι ήρωες της ιστορίας, τι μπορούσαν να είχαν κάνει, τι θα έκαναν τα ίδια και γιατί, πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι συμμαθητές,….  Είδαμε σχετικά βίντεο.

Είδαμε εικόνες με αποδεκτές και μη αποδεκτές συμπεριφορές. Χωριστήκαμε σε ομάδες και τα παιδιά προσπάθησαν να σκεφτούν τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ήρωες (των εικόνων) για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις Σχολικού Εκφοβισμού. Στην συνέχεια οι ομάδες μας παρουσίασαν τις προτάσεις-λύσεις που έδωσαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

image 13 1 image 14 1 image 15 1 image 16 image 17 1 image 18

Ενθαρρύνθηκαν  τα παιδιά να μιλήσουν για τον ίδιο τους τον εαυτό. Υπάρχει κάτι που με  στεναχώρησε, τι θα μπορούσα να κάνω, από ποιον να ζητήσω βοήθεια…

Τα παιδιά συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι να ΜΙΛΑΜΕ και να ζητάμε ΒΟΗΘΕΙΑ αν κάτι μας στεναχωρεί.

Το σύνθημα μας “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” προσπαθήσαμε να το γράψουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και να το φωνάξουμε δυνατά.

15ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων

Το στείλαμε και στο Χαμόγελο του παιδιού 

Στην συνέχεια αναρωτηθήκαμε αν όλοι οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο της συμπερίληψης, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε και να ενσωματώσουμε το μήνυμά μας ακόμα και σε παιδιά που δεν μπορούν να μιλήσουν, προάγοντας την κατανόηση και την αλληλεγγύη.

Ζητήσαμε βοήθεια από κοινωνική λειτουργό η οποία γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, να μας δειξει πως θα μπορούσαμε να πούμε το σύνθημα μας “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” στην Νοηματική γλώσσα.

Στην συνέχεια ετοιμάσαμε με τα παιδιά το παρακάτω βίντεο και το στείλαμε στο 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας.

Συμμετείχαμε στην Διαδικτυακή ημερίδα/ενημέρωση με θέμα «Από άκρη σε άκρη λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό».Σ΄ αυτήν συμμετείχαν όλα τα σχολεία   που συμμετείχαν στο 9ο Φεστιβάλ.

Έγινε παρουσίαση του θέματος Σχολικός εκφοβισμός, Πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. με  Εισηγήτρια: Κυπριτσή Ειρήνη, Ψυχολόγος, MSc, PhD Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση έργων των σχολείων σύμπραξη.

Ευχαριστούμε τον  κύριο Σαλπιγκτή Αλκιβιάδη Σύμβουλο Εκπαίδευσης 2ης ΔΙΠΕ Ν. Δράμας, ο οποίος μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σ αυτή την σύμπραξη σχολείων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, και να ασχοληθούμε μ΄αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, γνωρίζοντας πως το 1/3 των παιδιών έχει δεχτεί σχολικό εκφοβισμό σύμφωνα με έρευνα από το “Χαμόγελο του Παιδιού”.

2024 03 13 19 06 13 ΕΠΑΙΝΟΣ ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ 20241