Πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας παιδιών και εφήβων-Διώνη

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου και την Πέμπτη 7 Μαρτίου επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο η Παιδίατρος κα Λαζαρίδου Ροδάμα  και οι Νοσηλεύτριες κα Ανδρίκου Χριστίνα και κα Χατζηαντωνίου Αικατερίνη, του 14 ΤΟΜΥ Μενεμένης στα πλαίσια του Προγράμματος Διώνη, προκειμένου να εξετάσει με την παρουσία των γονέων και με την συγκατάθεση τους τα νήπια , αξιοποιώντας το Ατομικο Δελτίο Υγείας (ΑΔΥΜ).

Το πρόγραμμα Διώνη σκοπεύει να προασπίσει και να παρακολουθήσει την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Μ εαυτό τον τρόπο, διευκολύνεται η διαχρονική και ολοκληρωμένη φροντίδα των αναγκών υγείας παιδιών και εφήβων, συμπεριλαμβάνοντας την τυχόν ενημέρωση και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής ικανότητας για προβλήματα υγείας και ανάπτυξης που ενδεχόμενα θα προκύψουν.

Καθ΄όλη την διάρκεια διενέργειας του προγράμματος, τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός GDPR).

image 13 2 image 15 2 image 16 1image 17 2

Φιλία στο πιάτο

Για πρώτη φορά φέτος το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στον  Μαθητικό  Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος του European School Radio

«Κάν’ το ν’ ακουστεί 2024» με τίτλο “Η δύναμη της φιλίας”

“Ο Διαγωνισμός φέτος πραγματεύεται την αξία της φιλίας, η οποία από τα πρώτα βήματα της ζωής μας αποτελεί παράγοντα ευζωίας. Ανοίγοντας τα φτερά μας έξω από το οικογενειακό προστατευμένο περιβάλλον, από πολύ μικρή ηλικία, αναζητούμε την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Υπάρχει μια διαρκής αναζήτηση των μοναδικών για εμάς φίλων, που εμπνέουν εμπιστοσύνη και βρίσκονται σε κάθε έκφανση της ζωής μας, ευχάριστη ή δυσάρεστη. Οι φίλοι και οι φίλες που ενθαρρύνουν, συζητούν, υποστηρίζουν, εμπνέουν, παρακινούν για την εξέλιξή μας και που μεταξύ μας υπάρχει μια αληθινή, δοτική και ειλικρινής σχέση. Τα Άλλα σημαντικά άτομα στη ζωή μας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της ανιδιοτελούς αγάπης.

Το αγαθό της φιλίας έχει αποτυπωθεί ποικιλοτρόπως στην ποίηση, τη λογοτεχνία, τη μουσική και σε άλλες μορφές τέχνης, καθώς και στη φιλοσοφία. Η φιλία εμπνέει, γιατί διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας, τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική. Βοηθά στην επικοινωνία και τη συνεργασία, στην επίλυση προβλημάτων, στη δημιουργία υγιών κοινωνικών σχέσεων και γενικά αναπτύσσει την προσωπικότητά μας και διαμορφώνει την ποιότητα ζωής μας. Αναμφισβήτητα, η φιλία αποτελεί παράγοντα αρμονίας στις οικογενειακές μας σχέσεις, στις σχέσεις μας με την ευρύτερη κοινωνία και με όλους τους λαούς του κόσμου και γενικά στις σχέσεις μας με κάθε μορφή ύπαρξης. Σε όποια εθνικότητα κι αν ανήκουμε, όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, αναζητούμε πάντα τη φιλία.”

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το μήνυμα μας

Κάν το ν ακουστεί 2024 15ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων1

Από άκρη σε άκρη λέμε ΟΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στο 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας, που διοργανώθηκε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ν. Δράμας.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Διαβάσαμε παραμύθια όπως “Μίλα μικρή καμήλα”, “Ο Νταής του σχολικού”.

Δραματοποιήσαμε τα παραμύθι “Ο νταής του Σχολικού”

image 15 image 14 image 13 image 17

Συζητήσαμε για το πως μπορεί να αιθανόντουσαν οι ήρωες της ιστορίας, τι μπορούσαν να είχαν κάνει, τι θα έκαναν τα ίδια και γιατί, πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι συμμαθητές,….  Είδαμε σχετικά βίντεο.

Είδαμε εικόνες με αποδεκτές και μη αποδεκτές συμπεριφορές. Χωριστήκαμε σε ομάδες και τα παιδιά προσπάθησαν να σκεφτούν τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ήρωες (των εικόνων) για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις Σχολικού Εκφοβισμού. Στην συνέχεια οι ομάδες μας παρουσίασαν τις προτάσεις-λύσεις που έδωσαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

image 13 1 image 14 1 image 15 1 image 16 image 17 1 image 18

Ενθαρρύνθηκαν  τα παιδιά να μιλήσουν για τον ίδιο τους τον εαυτό. Υπάρχει κάτι που με  στεναχώρησε, τι θα μπορούσα να κάνω, από ποιον να ζητήσω βοήθεια…

Τα παιδιά συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι να ΜΙΛΑΜΕ και να ζητάμε ΒΟΗΘΕΙΑ αν κάτι μας στεναχωρεί.

Το σύνθημα μας “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” προσπαθήσαμε να το γράψουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και να το φωνάξουμε δυνατά.

15ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων

Το στείλαμε και στο Χαμόγελο του παιδιού 

Στην συνέχεια αναρωτηθήκαμε αν όλοι οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο της συμπερίληψης, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε και να ενσωματώσουμε το μήνυμά μας ακόμα και σε παιδιά που δεν μπορούν να μιλήσουν, προάγοντας την κατανόηση και την αλληλεγγύη.

Ζητήσαμε βοήθεια από κοινωνική λειτουργό η οποία γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, να μας δειξει πως θα μπορούσαμε να πούμε το σύνθημα μας “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” στην Νοηματική γλώσσα.

Στην συνέχεια ετοιμάσαμε με τα παιδιά το παρακάτω βίντεο και το στείλαμε στο 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας.

Συμμετείχαμε στην Διαδικτυακή ημερίδα/ενημέρωση με θέμα «Από άκρη σε άκρη λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό».Σ΄ αυτήν συμμετείχαν όλα τα σχολεία   που συμμετείχαν στο 9ο Φεστιβάλ.

Έγινε παρουσίαση του θέματος Σχολικός εκφοβισμός, Πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. με  Εισηγήτρια: Κυπριτσή Ειρήνη, Ψυχολόγος, MSc, PhD Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση έργων των σχολείων σύμπραξη.

Ευχαριστούμε τον  κύριο Σαλπιγκτή Αλκιβιάδη Σύμβουλο Εκπαίδευσης 2ης ΔΙΠΕ Ν. Δράμας, ο οποίος μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σ αυτή την σύμπραξη σχολείων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, και να ασχοληθούμε μ΄αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, γνωρίζοντας πως το 1/3 των παιδιών έχει δεχτεί σχολικό εκφοβισμό σύμφωνα με έρευνα από το “Χαμόγελο του Παιδιού”.

2024 03 13 19 06 13 ΕΠΑΙΝΟΣ ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ 20241