Από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό

Με τη λήξη του τρέχοντος σχολικού  έτους έρχονται και κάποιες αλλαγές για τα νηπιάκια μας. Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν σ ‘ ένα καινούργιο σχολικό περιβάλλον . Αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει άγχος και στα ίδια αλλά και στους γονείς. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε η μετάβαση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή;

Αν το παιδί συνεχίζει στο δημοτικό κοντά στο νηπιαγωγείο που βρισκόταν θα έχει τουλάχιστον ως σταθερά κάποιους από τους συμμαθητές του ή φίλους/γνωστούς από το περιβάλλον της γειτονιάς.  Στην περίπτωση πουν αλλάζει γειτονιά , το σχολείο που πάει είναι διαφορετικό από αυτό που θα πάνε οι παλιοί του συμμαθητές. πρέπει να εξασφαλίσουμε με κάποιο τρόπο ότι πηγαίνοντας το παιδί στο νέο σχολικό περιβάλλον θα έχει κάνει ήδη κάποιες γνωριμίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εξορμήσεις μας στη γειτονιά, στις κοντινές παιδικές χαρές ή σε κάποιο πάρκο με σκοπό το παιδί να καταφέρει να γνωρίσει κάποια από τα παιδιά που ίσως βρίσκονται μαζί του στο σχολείο από Σεπτέμβρη.

Επίσης, το θέμα της τουαλέτας είναι ένα πρόβλημα ειδικά για τα πρωτάκια. Η μετάβαση από τη μικρή τουαλέτα ή την τουαλέτα του σπιτιού στην κλασική τουρκική είναι κάτι που θα τα προβληματίσει και ίσως τους προκαλέσει και κάποιον ενδοιασμό στο να πηγαίνουν εκεί. Θα μπορούσαμε στη διάρκεια του καλοκαιριού, να τους κάνουμε μια επίδειξη στον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιούν την τουρκική τουαλέτα ώστε να υπάρξει μια κάποια εξοικείωση. σίγουρα δεν θα είναι εύκολο αλλά στη διάρκεια της χρονιάς θα κατακτηθεί και αυτό.

Εάν είναι εφικτό θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε το δημοτικό σχολείο που θα πάνε. Είτε να περάσουμε απέξω να δείξουμε τους χώρους στο παιδί έστω και πίσω από τα κάγκελα ή με την έναρξη πια της νέας σχολικής χρονιάς από το Σεπτέμβριο και με συνεννόηση με το δημοτικό να μπορέσουμε να το επισκεφτούμε σε ώρες που δεν είναι άλλα παιδιά εκεί για να κάνουμε μια γενική ξενάγηση του χώρου.

Τέλος, αυτό που δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου τους γονείς είναι το παιδαγωγικό κομμάτι. Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό θα είναι μια διαδικασία διάρκειας για όλη τη χρονιά δεν χρειάζεται εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών να φορτώσουμε τα παιδιά με άγχη περί γραμμάτων και αριθμών. Εάν είναι δική τους επιθυμία φυσικά και θα την ενισχύσουμε αλλά δεν θα επιμείνουμε από μόνοι μας. Οι δάσκαλοι είναι αυτοί που θα καθοδηγήσουν το παιδί μας και από κει και πέρα θα το βοηθήσουμε και εμείς. Ίσως κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να παίξουμε μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια που διεγείρουν το μυαλό ,τα βάζουν σε διαδικασία σκέψης, κάποια χρειάζονται και μαθηματική αντίληψη και έτσι καταλήγουν να παίζουν μαθαίνοντας.

Προσπαθούμε εάν έχουμε άγχος ως γονείς να μην τους το μεταβιβάσουμε . Τα παιδιά μας ειδικά σε αυτή την ηλικία προσαρμόζονται αρκετά εύκολα και ένα επιπλέον βάρος από εμάς σίγουρα δεν τους χρειάζεται. Είμαστε δίπλα τους πάντα , διακριτικά και έτοιμοι να παρέμβουμε ή και να  επέμβουμε όποτε μας χρειαστούν.