ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας για τη ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ με ειδικό ψυχολόγο τον κ. ΠΑΥΛΟ ΣΑΛΙΧΟ,  από το Χαμόγελο του Παιδιού, τον τόσο γνωστό αυτό εθελοντικό οργανισμό για παιδιά με το πραγματικά πολύτιμο έργο του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί γονείς μαθητών μας που την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η σχολική σύμβουλος κ. Ελένη Μπούντα, η οποία στην ομιλία της επισήμανε πόσο σημαντικό είναι στην αντιμετώπιση του θέματος η καλή συνεργασία μεταξύ γονιών- εκπαιδευτικών και μαθητών, δηλαδή ολόκληρης της σχολικής μονάδας.

Η διευθύντρια κ. Γερακούδη Κατερίνα, στην ομιλία της τόνισε το ρόλο του σύγχρονου σχολείου στην αντιμετώπιση βίαιων συμπεριφορών των μαθητών,  μέσα από ειδικά προγράμματα για το σχολικό εκφοβισμό όσο και μέσα από προγράμματα πρόληψης που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ . Στη συνέχεια παρουσίασε προγράμματα που πραγματοποιούνται μέσα στο σχολείο από εκπαιδευτικούς μας και συγκεκριμένα από τους γυμναστές μας κ. Μόσχο Κοντιζά και κ. Αλεξάνδρα Λαμπαδαρίου, δυναμικά μέλη της ομάδας εκπαιδευτικών που ασχολούνται με το θέμα της ΣΧΟΛΙΚΉΣ ΒΙΑΣ και του Εκφοβισμού στα πλαίσια της σχολικής μονάδας. Υπεύθυνη για τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι η κ. Κατερίνα Μάλλιου, δασκάλα της Ε2 τάξης. Στην ομάδα συμμετέχει και ο Δημήτρης Βόττας, εκπαιδευτικό Πληροφορικής που κάνει το πρόγραμμα του Διαδικτυακού Εκφοβισμού. Επίσης οι δασκάλες της Α΄τάξης Παπακυριακου Εύη και Αναγνωστοπούλου Ευγενία κάνουν το πρόγραμμα της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Αγωγής στα πρωτάκια μας.

Ο κ. Σαλίχος, κεντρικός ομιλητής, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του φαινομένου, τα χαρακτηριστικά των παιδιών που συμμετέχουν σ’ αυτό, του θύτη, του θύματος και των παρατηρητών, αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην εξέλιξη της προσωπικότητας των παιδιών. Ακόμα μίλησε στους γονείς για το πώς μπορούν να εντοπίσουν τα συμπτώματα στο παιδί τους ώστε να καταλάβουν ότι ένα παιδί είναι θύμα εκφοβισμού και με ποιο τρόπο μπορούν να το στηρίξουν και να το αντιμετωπίσουν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι γονείς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και την αγωνία τους για την ανάγκη υπεράσπισης του παιδιού τους που νιώθουν όταν εκείνα του αναφέρουν συγκεκριμένα περιστατικά από το σχολείο. Στη συζήτηση παρενέβη η κ. Μάλλιου, υπεύθυνη των προγραμμάτων σχολικού εκφοβισμού στη σχολική μονάδα. Είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στη συνεργασία σχολείου – γονιών.