Μικροί αγρότες και πτηνοτρόφοι εν δράσει… στην πόλη Δ΄τάξη 2017-2018

8/11/2017

Ένας μικρός λαχανόκηπος-βοτανόκηπος-ανθόκηπος αναπτύσσεται στον κήπο του σχολείου μας!!!

14/11/2017:

Ο λαχανόκηπος μας εμπλουτίζεται με περισσότερα λαχανικά … με αλόη και  γεράνι…

24/11/14: Μετά από τις βροχές ο κήπος μας ζωντάνεψε!!!

30/11/2017

Η κάμπια Πιερίδα εν δράσει… καταβροχθίζει τα φύλλα του κουνουπιδιού!!! Ο κύριος Δημητρης, γυμναστής του σχολείου μας, ανέλαβε να απομακρύνει τις κάμπιες με τα χέρια. Αν χρειαστεί, θα το αντιμετωπίσουμε βιολογικά με βάκιλλο Θουριγγίας.

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας (προνύμφης) της πιερίδας σε διάφορα κηπευτικά, όπως στο λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Ο βάκιλος Θουριγγίας παράγει σπόρια και κρυστάλλους πρωτεΐνης, τα οποία αφομοιώνουν οι κάμπιες. Μετά από μερικές ώρες που οι κάμπιες θα αφομοιώσουν το βακτήριο, σταματάνε να τρώνε και πεθαίνουν από ασιτία μέσα σε 2-3 μέρες.

Οι νεαρές κάμπιες είναι πιο ευαίσθητες στο βακτήριο από τις μεγαλύτερες και γι’ αυτό απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή του βάκιλου Θουριγγίας. Επίσης, οι συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής του βάκιλου Θουριγγίας, κάθε 7-10 μέρες πάνω στα φυτά, είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας.

• Είναι οικολογικό σκεύασμα ο βάκιλος Θουριγγίας;

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα απόλυτα οικολογικό σκεύασμα, εγκεκριμένο στη βιολογική γεωργία. Είναι ακίνδυνο για τα φυτά, για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Ο βάκιλος Θουριγγίας αποσυντίθεται πλήρως στην τροφική αλυσίδα και δεν αφήνει επιβλαβή υπολείμματα στο περιβάλλον. Τα φύλλα, οι βλαστοί, οι ανθοί και οι καρποί των φυτών και των δέντρων που σκονίζονται ή ψεκάζονται με βάκιλλο Θουριγγίας μπορούν να καταναλωθούν άμεσα μετά από ένα καλό πλύσιμο.

Γνωριμία με τα φυτά και τα δέντρα της αυλής του σχολείου και του άλσους του Αγίου Φιλίππου

 

5/12/2017

Μετά από πολλές μέρες αρκετών βροχών το χώμα ποτίστηκε και το χορτάρι πύκνωσε. Δεν χρειάζεται κόψιμο, όπως μας είπε ο κ. Κουβάτσος, δασοπόνος, υπεύθυνος πρασίνου του δήμου Νίκαιας και επιβεβαίωσε και ο κ.Δημήτρης Χατζηαλέξης, γυμναστής του σχολείου μας και λάτρης των βιολογικών καλλιεργειών, διότι το χορτάρι εξασφαλίζει την υγρασία που χρειάζεται το χώμα και τα φυτά για να αναπτυχθούν.

8/12/2017

Φυτεύουμε σπόρους σε γλαστράκια για μελλοντική μεταφύτευση στον λαχανόκηπό μας!

 

Ο λαχανόκηπός μας σε πλήρη ανάπτυξη!!!

 

10/12/2017

Φύτεψαμε και σπόρους σε γλαστράκια για να τους μεταφυτέψουμε στον λαχανόκηπό μας.

 

 

21/12/2017

 

 

8/1/2018

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ο λαχανόκηπός μας είναι πανέμορφος!!!

Κόβουμε όσα μαρούλια είναι έτοιμα και περιμένουμε τον υπεύθυνο πράσινου του δήμου Νίκαιας κ. Κουβάτσο να μας βοηθήσει να τον καθαρίσουμε από τα πράσινα χόρτα που έχουν μεγαλώσει λόγω των βροχών.

Και οι σπόροι της τάξης έχουν μεγαλώσει και σε λίγες μέρες θα μεταφυτευτούν στον λαχανόκηπό μας!!!

23/1/2018

Κατασκευή ταΐστρας για τους μικρούς μας φίλους, τα πουλάκια!

24/1/2018

Τα ραπανάκια μας είναι έτοιμα! Και το κουνουπιδάκι μας!Κάποια μαρουλάκια είναι έτοιμα για μια νόστιμη σαλάτα!  Καλή μας όρεξη!

 

26/1/2018

“Σχολική κομποστοποίηση”

Στα πλαίσια του προγράμματος μας εντάσσεται και η κομποστοποίηση. Για αυτό τον λόγο επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ.  Κουβάτσος Νικολάος, υπεύθυνος Πρασίνου του δήμου και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Αφού παρακολουθήσαμε ένα ενδιαφέρον βίντεο για την οικιακή κομποστοποίηση, επισκεφτήκαμε την αυλή του σχολείου μας για να τοποθετήσουμε τον κομποστοποιητή μας και να ξεκινήσει η διαδικασία…..

Μάθαμε ότι:

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι “εργάτες” της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζονται:

  1. Οργανικό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
  2. Αερισμός
  3. Ελεγχόμενη μέγιστη δυνατή σχετική υγρασία
  4. Μικρό μέγεθος υλικών

….έπειτα τοποθετούμε τα χλωρά χόρτα από τον καθαρισμό του λαχανόκηπου μας. Κατόπιν ξαναβρέχουμε… ρίχνουμε έτοιμο κομπόστ…..ανακατεύουμε το μείγμα… το τετραγωνίζουμε για να τοποθετήσουμε τον κομποστοποιητή μας και… είμαστε έτοιμοι!!!

 

Τοποθέτηση κομποστοποιητή…

26/1/2018

Μεταφύτευση κάποιων από τα λαχανικά που είχαμε σπείρει σε γλαστράκια στην τάξη ή στο σπίτι ….

13/02/2018

Μικροί πτηνοτρόφοι έτοιμοι για δράση!!!

Ο κύριος Δημήτρης Χατζηαλέξης μάς έφερε την κλωσσομηχανή και μας εξήγησε πώς λειτουργεί:

Η κλωσσομηχανή είναι μια μηχανή που ζεσταίνει τα αυγά. Αντικαθιστά  την κότα και έχει ένα θερμόμετρο για να ξέρουμε την θερμοκρασία της μηχανής που πρέπει να είναι γύρω στους 37,5 βαθμούς κελσίου. Έχει αεραγωγούς για να παίρνει αέρα. Διαθέτει ανεμιστήρα για να ζεσταίνει τα αυγά. Χωράει 24 αυγά. Έχει 4 σειρές και η κάθε σειρά χωράει 6 αυγά. Χρειάζεται πολύ καλή προστασία και φροντίδα. Επίσης, διαθέτει  έναν χώρο που περιέχει νερό για να έχει την απαιτούμενη θερμοκρασία.

Παρατηρούμε τα αυγά την πρώτη μέρα, την έβδομη και την δέκατη όγδοη. Τα κοτοπουλάκια βγαίνουν μετά από 21 μέρες.

Σημειώνουμε με έναν σταυρό σε κάθε αυγό και κάθε μέρα τα αυγά τα γυρίζουμε, ώστε τη μια μέρα ο σταυρός να είναι από πάνω και την άλλη από κάτω. Την δέκατη όγδοη μέρα σταματάμε να γυρνάμε τα αυγά. 

Σήμερα θα βάλουμε σε λειτουργία την κλωσσομηχανή ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία και την Πέμπτη 15/02/18 θα τοποθετηθούν τα αυγά. Τις επόμενες μέρες θα γυρίζουμε τα αυγά…

Προσοχή!!!: Δεν πρέπει να κάνουμε φασαρία γιατί τα αυγά θα σπάσουν πριν την ώρα τους!!!

Ευχαριστούμε τους μαθητές της τάξης  ( Δημήτρης, Ελένη, Μίνα, Ζαχαρένια και Χριστίνα)  για το κείμενο με τις πληροφορίες που αφορούν την λειτουργία της κλωσσομηχανής.

15/02/2018

Τοποθετήθηκαν τα αυγά κότας και γαλοπούλας( 23 σύνολο) στην κλωσσομηχανή που έχει αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία για τα φιλοξενήσει.

21/02/2018

Σε απόλυτο σκοτάδι και με έναν φακό διαπιστώνουμε αν ένα αυγό έχει ή δεν έχει έμβρυο!!!

 

 

 

2/3/2018

Ιδού ένα αυγό κότας 16 ημερών!!! Σε λίγες μέρες έχουμε “γεννητούρια”!

 Στο παρακάτω βίντεο ο κύριος Δημήτρης Χατζηαλέξης, γυμναστής του σχολείου μας, μας δείχνει με τον φακό του το αυγό που έχει πάρει από την κλωσσομηχανή:

 

 

7/3/2018

Κρυφοκοιτώντας την κλωσσομηχανή βλέπουμε δύο αυγουλάκια με λίγο σπασμένο τσόφλι. Μάλλον το κοτοπουλάκι ετοιμάζεται να βγει!!!!

Η αγωνία κορυφώνεται!

 

9/03/2018

 

 

 

13/03/2018

Παρατηρήστε τα τρία αυγά που μας έφερε ο κύριος Δημήτρης Χατζηαλέξης:

πέρδικας, φασιανού και ορτυκίου

 

 

12/03/2014

 

14/03/2018

Νόστιμα λαχανικά από τον κήπο μας έτοιμα για να τα απολαύσουμα ωμά ή μαγειρεμένα!!!

Τα μαρούλια στη σαλάτα και το λάχανο στην κατσαρόλα και έτοιμο το λαχανόρυζο!!! 

Καλή μας όρεξη!

 

 

 

15/03/2018

 

 

 

 

 

 

20/03/2018

 

21/03/2018

Σήμερα ο λαχανόκηπός   μας καθαρίστηκε από τα αγριόχορτα που τον είχαν κατακλύσει (βοτάνισμα) και φαίνεται  ακόμη πιο όμορφος!

Πριν από τις διακοπές του Πάσχα θα κόψουμε και τα τελευταία μαρουλάκια μας καθώς και ένα λαχανάκι που μας απομένει!

 

 

26/03/2018

Θαυμάστε ένα αυγό χήνας!

 

28/03/2018’π

Μια νοστιμότατη ομελέτα φτιαγμένη από το αυγό της χήνας!!!

30/03/018

Λαχανοντολμάδες σπιτικοί φτιαγμένοι από το δεύτερο λαχανάκι του κήπου μας!!! Καλή μας όρεξη!

 

04/06/2018

Τα κοτοπουλάκια μας μεγάλωσαν και έγιναν πανέμορφες κότες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *